Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Werkgevers omarmen verduurzaming: bijna helft past arbeidsvoorwaarden aan

Uit een recent ledenonderzoek van AWVN blijkt dat veel werkgevers zich actief bezighouden met verduurzaming en de wens hebben om arbeidsvoorwaarden verder te 'vergroenen'. Het onderzoek, waar 344 werkgevers aan deelnamen, onthulde dat bijna de helft van de respondenten al delen van hun arbeidsvoorwaardenpakket heeft verduurzaamd. Bovendien geeft nog eens 36 procent aan graag stappen te willen zetten richting verduurzaming.

Van onze redactie 29 juni 2023

Laatste update: 29 juni 2023 14:35

AWVN bedrijven werkgevers verduurzaming

Beeld: Shutterstock

Op dit moment ligt de focus bij verduurzaming met name op het mobiliteitsbeleid, bijvoorbeeld door het aanbieden van een (elektrische) fiets, elektrische leaseauto’s en/of het stimuleren van thuiswerken. Ook het aanbieden van thuiswerkmeubilair via een bruikleenconstructie wordt bij meer dan de helft van de werkgevers ingezet, blijkt uit het onderzoek.

Werkgevers geven aan dat zij naast het mobiliteitsbeleid ook andere onderdelen van het arbeidsvoorwaardenpakket willen verduurzamen. Zij hebben behoefte aan meer kennis en voorbeelden om ook deze andere onderdelen te verduurzamen. Daarbij blijkt de beperkte fiscale ruimte een obstakel te vormen. Werkgevers zijn op zoek naar manieren om bestaande arbeidsvoorwaarden te verduurzamen, zonder dat dit (fiscaal) complex wordt of gepaard gaat met hoge kosten. Werkgevers die niet bezig zijn met het thema geven als belangrijkste reden aan dat zij verduurzaming op andere gebieden effectiever vinden.

Lees ook: Romke de Jong (D66) over groene financiering mkb: ‘Je bedrijf is meer dan een reeks getallen’

Werkgevers hebben behoefte aan duidelijke kaders voor verduurzaming

Werkgevers zijn intrinsiek gemotiveerd om het arbeidsvoorwaardenpakket te verduurzamen. Als belangrijkste reden geven zij aan een positieve impact te willen maken op klimaat en milieu. Driekwart van de werkgevers geeft aan dat groene arbeidsvoorwaarden aansluiten bij hun organisatiedoelstellingen. Ook wil 40 procent van de werkgevers hun medewerkers helpen met verduurzaming en kostenbesparing. Mogelijke wetgeving, zoals op het gebied van elektrische leaseauto’s, is bij 4 op de 10 werkgevers ook een reden om te verduurzamen.

Het verduurzamen van arbeidsvoorwaarden is een nieuwe ontwikkeling. Werkgevers hebben behoefte aan duidelijke kaders om niet voor verrassingen te komen staan. Ze ervaren de fiscale regels als complex en beperkend, en maken zich zorgen over de hoge kosten die gepaard kunnen gaan met verduurzaming. Daarom is het belangrijk dat de overheid beleid ontwikkelt met een duidelijke visie op het gebied van verduurzaming van arbeidsvoorwaarden. Werkgevers moeten ook meer instrumenten krijgen om dit fiscaal te regelen.

KPN komt met spectaculaire vergoeding voor elke gefietste kilometer

Een van de werkgevers die bezig is met de vergroening van zijn arbeidsvoorwaarden is KPN. Het telecomconcern presenteerde eind vorige week de nieuwe aanpak. Op 1 augustus komt het bedrijf met een mobiliteitsaanbod van 40 eurocent netto vergoeding voor elke gefietste kilometer en slechts 23 eurocent voor zij die de automobiel pakken. Om het fietsen bij de tienduizend werknemers verder te stimuleren is er een leaseregeling opgetuigd. Carlo Steenvoorden, verantwoordelijk voor mobiliteit bij KPN, spreekt over het veranderen van het gedrag van KPN’ers die de auto nemen: ,,Wij denken dat dit gaat lukken door duurzame vervoerskeuzes te stimuleren én te belonen: hoe beter voor het milieu, hoe beter voor je portemonnee.”

KPN is net als zeventig andere grote werkgevers aangesloten bij de Coalitie Anders Reizen. Het netwerk heeft als ambitie om de mobiliteit drastisch te verduurzamen, ‘dit gaat sneller als de vergoeding voor de fiets aantrekkelijker is dan de autovergoeding’.

Lees ook: Kleine bedrijven grijpen door geldgebrek naast groene subsidie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws