Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Medewerkers Unilever krijgen zes weken volledig betaald partnerverlof

Medewerkers van Unilever krijgen vanaf 1 juli recht op zes weken volledig doorbetaald partnerverlof bij de geboorte van een kind. Volgens vakbond CNV is dat afgesproken in de nieuwe cao.

Redactie AD | Foto: Joost Hoving 4 maart 2020

Laatste update: 4 maart 2020 04:00

Unilever medewerkers zes weken betaald partnerverlof ANP

Unilever geeft werknemers zes weken betaald partnerverlof. Foto: ANP

Op dit moment hebben medewerkers van Unilever bij de geboorte van een kind recht op tien dagen volledig doorbetaald partnerverlof. In de nieuwe situatie wordt dat zes weken, eveneens volledig doorbetaald. Volgens CNV is het verlof voor een partner daarmee een stuk beter geregeld dan bij veel andere bedrijven. Dit meldt het AD.

Andere bedrijven

Naast Unilever zijn er meer bedrijven die de afgelopen periode hun partnerverlof verlengden. Zo introduceerde autofabrikant Volvo vorig jaar zes maanden betaald zwangerschapsverlof voor alle 43.000 werknemers wereldwijd. Kersverse ouders krijgen gedurende die periode 80 procent van hun salaris doorbetaald.

In Nederland is het volledig betaald partnerverlof afgelopen jaar al verhoogd van twee naar vijf dagen. Per 1 juli kunnen partners in Nederland tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen tegen 70 procent van het loon.

"De afspraken gelden voor ongeveer 1500 werknemers"

Een aantal grote bedrijven, zoals De Goede Doelen Loterijen en Coca-Cola European Partners Nederland, vonden dat niet snel genoeg gaan en begonnen hier al vanaf 1 januari mee. Daarnaast vullen ze de 70 procent salarisvergoeding die vanuit het UWV komt aan tot 100 procent. ,,Het volledig doorbetalen van het salaris neemt misschien voor een deel van de mensen de horde weg om het verlof daadwerkelijk op te nemen", aldus Jaap Wassink van Coca-Cola.

Lees ook: Deze bedrijven bieden vanaf januari zes weken partnerverlof tegen 100 procent salaris

Loonsverhoging

De nieuwe cao bij Unilever loopt van 1 juli 2019 tot 1 oktober 2020. De afspraken gelden voor ongeveer 1500 werknemers. Naast een een doorbetaald partnerverlof, gaan ook de lonen per 1 januari dit jaar met 2,6 procent omhoog. Vanaf 1 juli komt er nog eens 0,65 procent bij. Ook krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 850 euro.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.