Combined ShapeAcademy Arbeidsvoorwaarden

Succesvol stapsgewijs groeien: het verhaal van groeibriljant My Jewellery

Slechts weinig ondernemers slagen erin om meteen vanaf moment zero tot een sluitende bedrijfsstructuur te komen. Het is toch veelal een kwestie van proberen, uitzoeken, terug naar de tekentafel en doorgaan. Sieradenbrand My Jewellery stond er evenmin in één keer, groeit niettemin als kool, maar wat de aanpak zo typisch maakt, is dat stapsgewijs kennis wordt gemaakt met opleidings- en trainingstechnieken. Daarvoor maken ze gebruik van de online trainingen van GoodHabitz.

Hugo Schrameyer 1 april 2021

Sharon hilgers oprichter my jewellery

My Jewellery-oprichter Sharon Hilgers.

Maud van Lanen kwam tweeënhalf jaar geleden binnen bij My Jewellery als HR-adviseur. Het fashion- en sieradenbedrijf, met toentertijd acht boutiques, had 150 mensen in dienst. Van een vastomlijnd HR-beleid was eigenlijk nog geen sprake. Oprichter Sharon Hilgers, en het ‘creatieve brein achter My Jewellery’, was met enkele naaste collega’s en lijnmanagers vrijwel volledig zelf verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Af en toe werd er een externe HR-adviseur ingevlogen, terwijl ook die duidelijk maakte: het wordt ondertussen tijd voor een vaste HR-medewerker. En dat werd Maud van Lanen dus.

,,Sharon heeft dit bedrijf tien jaar geleden opgericht. Het is niet alleen een heel jong bedrijf, er werken ook heel jonge mensen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 24 jaar”, vertelt Van Lanen. Zeker die groep mensen, met een schooldiploma vers op zak, heeft behoefte aan bijscholing. ,,Mensen van die leeftijd willen zich verder ontwikkelen. Extra kennis opdoen. Eén van mijn taken toen ik binnenkwam, was om dat verder vorm te geven.

Online ontwikkelen met GoodHabitz

Een eerste doelstelling die Maud van Lanen voor ogen had, was het binnenhalen van een trainingsprogramma. Om zo de medewerkers te enthousiasmeren en zich verder te laten ontwikkelen bínnen het bedrijf. My Jewellery sloot een contract met GoodHabitz om het brede online trainingsprogramma voor dertig medewerkers te ontsluiten. Helaas was het aan het leren krijgen van deze dertig medewerkers in de praktijk lastiger dan gedacht.

"Er bestaat niet zoiets als een begroettraining, maar binnen verkooptrainingen zijn er wel aandachtspunten als hoe zet je jezelf neer, gesprekstechnieken of klantgerichtheid"

Maud van Lanen, HR-adviseur My Jewellery

Van Lanen is de eerste om dat zelf toe te geven: ,,My Jewellery groeit in rap tempo door. Voor de komende maanden staan bijvoorbeeld de openingen van twee nieuwe winkels op het programma. Aandacht voor trainingen en bijscholing moest helaas teveel wijken voor de dagelijkse werkzaamheden.” En ja, reageert ze er in één adem achteraan, ook vanuit het hoofdkantoor was er te weinig aansturing. ,,We hadden onvoldoende gestructureerd hoe we de trainingen konden inpassen in de dagelijkse taken van medewerkers. Mensen hadden te weinig houvast.”

Trainen tijdens corona

En toen, als een soort van kantelpunt, kwam corona om de hoek kijken. In maart vorig jaar kon je een kanon afschieten in de winkelstraat. Zo stil was het er. Van een officiële lockdown was nog geen sprake, maar uit angst voor het spookvirus hielden veel winkels hun deuren gesloten. Ook winkelmedewerkers van My Jewellery kwamen thuis te zitten. En juist omdat ineens veel medewerkers niet naar hun werk konden, en prioriteiten anders kwamen te liggen groeide het enthousiasme om online trainingen te volgen.

Om dat herboren enthousiasme nog een extra duwtje in de rug te geven, wilde Van Lanen nu ook meer werk maken van een gestructureerd aanbod. Dat deed ze niet op eigen houtje, maar stelde ze samen in overleg met haar coach, Inge van der Burgt. Inge is vanuit GoodHabitz betrokken bij My Jewellery en samen met Van Lanen zorgt zij ervoor dat My Jewellery succesvol aan de slag gaat met online leren. ,,Inge deelde bijvoorbeeld de wijze waarop andere organisaties met winkelpersoneel gebruik maakten van het trainingsaanbod", vertelt Van Lanen. ,,We hebben de trainingsstructuur nu zo ingedeeld dat iedereen stapsgewijs nieuwe vaardigheden kan aanleren. Er is niet de verplichting om een hele training af te ronden, maar je kunt daar ook delen van volgen die nuttig zijn voor je werkzaamheden.”

Voorbeeld: verkooppersoneel. Medewerkers handelen veelal volgens de structuur van bepaalde verkoopstappen. ,,Er bestaat niet zoiets als een begroettraining, maar binnen verkooptrainingen zijn er wel aandachtspunten als hoe zet je jezelf neer, gesprekstechnieken of klantgerichtheid. Dat zijn dankbare onderdelen waar personeel zeker extra kennis mee kan opdoen.”

Het enthousiasme bij medewerkers laaide in de coronaperiode vorig jaar april dusdanig hoog op dat het contract met GoodHabitz niet alleen werd verlengd, maar bovendien werd uitgebreid naar vijftig accounts. Zeker nu de winkeldeuren lange tijd gesloten zijn gebleven, is veelvuldig gebruik gemaakt van het online trainingsaanbod. ,,Ook als de winkeldeuren weer open gaan, geloof ik niet dat het enthousiasme weer terugzakt. Bovendien groeien we zo snel, dat we die vijftig accounts altijd kunnen opschalen.”

De naam Inge van der Burgt is in dit interview al eerder gevallen, we leggen ons oor ook even bij haar te luisteren. Wat My Jewellery slim heeft gedaan, reageert deze coach, is dat de kennismaking met GoodHabitz telkens een beetje verder werd verdiept. ,, Zo heeft My Jewellery gebruik gemaakt van onze slimme zelftest, om medewerkers inzicht te geven in hun kwaliteiten en leerkansen en hen te begeleiden naar de juiste trainingskeuze. Door het delen van praktische voorbeelden met Maud en samen te kijken naar doelen die ze met onze online trainingen wil behalen komen we steeds een stap verder. My Jewellery begon zonder duidelijke leerdoelen voor de organisatie, maar samen hebben we dat telkens verder vormgegeven. En ook voor de toekomst is er nog voldoende ambitie.”

Hier vind je meer over de mogelijkheden om ook jouw personeel te laten groeien en ontwikkelen met het aanbod van GoodHabitz.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel