Personeel

Autoschade Roessink in Wijhe stopt: ‘Wat gaat de tijd hard’

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Joop Roessink, van Autoschade Roessink uit Wijhe, is niet van plan om achterover te leunen als op 1 april de deuren van zijn bedrijf definitief sluiten. ,,Ik heb nog genoeg te doen hoor." zegt de 68-jarige Wijhenaar zelf. ,,Het pand moet worden gesloopt, maar we gaan het zelf strippen. Ik kan bij mijn tweede zoon terecht, daar is ook altijd wat te doen. En ja, als de bouw hier gaat starten dan ben ik daar natuurlijk ook bij."

WoningEn daarmee komt Roessink tot de kern van de zaak. Na vijftig jaar in het autoschadevak, waarvan zo'n 47 jaar als zelfstandig ondernemer en vanaf 1980 gevestigd aan de Nieuwendijk, wordt de garage gesloopt en komt er een nieuwe woning op het terrein te staan. ,,De woningbouw is de reden om te stoppen, anders was ik misschien nog wel jaren doorgegaan. Nu hebben we een einddatum geprikt."

Onlangs heeft de gemeente Olst-Wijhe de procedure rondom het gewijzigde bestemmingsplan afgerond. Dit betekent dat met de sloop van de garage begonnen kan worden. Momenteel loopt de procedure van de omgevingsvergunning. ,,In principe wordt dit perceel verdeeld in drie bouwkavels. Voorlopig komt er één woning voor de oudste zoon van het echtpaar, die nu met zijn gezin in een noodwoning naast de garage woont.

Lees verder onder de advertentie

BetrokkenDe autoschadehersteller kijkt, samen met zijn vrouw Riet, met een goed gevoel terug op de bedrijfsjaren. ,,Het was toen gemakkelijker om te beginnen dan om nu te stoppen," vertelt Riet Roessink. Het stel trouwde in 1976. Ook zij is altijd betrokken geweest bij het bedrijf. ,,Het was niet alleen het bedrijf. We hadden altijd aanloop van mensen, van klanten, van buren of familie. Ik vermoed dat dit minder gaat worden. Zeker de klanten vallen weg en dat maakt het toch anders."

Pensioen Rond zijn 65e begon de ondernemer toch aan zijn pensioen te denken. Roessink: ,,Je mag gerust weten dat ik slapeloze nachten heb gehad. Want als ik wilde stoppen, waar moesten mijn medewerkers dan naar toe? Ik heb ze nog aangeboden om het bedrijf over te nemen, maar daar kreeg ik geen reactie op. Vorig jaar dacht ik nog: 'ik ga echt stoppen'. Nu ben ik al 68. Wat gaat de tijd hard."

Digitaal Terugkijkend is er ook veel veranderd, ook in het vak van schadehersteller. ,,Er gebeurt steeds meer digitaal. De verzekeraars hebben een grote vinger in de pap en die wordt steeds groter. Ook wordt steeds meer gekeken naar opbrengsten en kosten. Er worden meer auto's economisch 'total loss' verklaard, omdat herstel van de schade duurder is. En ook de crisis heeft sporen achtergelaten. Voor de crisis lieten mensen een auto met een kras gewoon spuiten. Nu repareren ze gauw zelf even met een lakkwast."

Lees verder onder de advertentie

Dicht HuisHet echtpaar wil de sluiting van hun bedrijf niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom houden ze een 'Dicht Huis' op 1 april. ,,We doen dit voor onszelf, het markeren van het moment. Maar ook voor klanten en familie. Iedereen die op de een of andere manier bij ons bedrijf betrokken was, is van harte welkom tussen 16 en 20 uur aan de Nieuwendijk."

Hobby van paJo Roessink sleutelde in de jaren zestig aan auto's in het schuurtje aan de Dijk in Wijhe. Door de hobby van vader Jo kreeg ook zoon Joop interesse in het herstellen van auto's. Na de LTS vond hij een baan bij de firma Pouw in Deventer bij de schadeherstelafdeling.

Foto: Lenneke Lingmont

Lees verder onder de advertentie