Het is de valkuil van iedereondernemer. Je barst van de goede plannen, je hebt de passie om zewaar te maken en je gaat er vol voor. En dan ineens knal je tegen demuur. De schrijvers Brad Stulberg en Steve Magness beschrijven hetmooi in hun boek The Passion Paradox: ,,Je lichaam zit aan deeettafel met je familie, maar je gedachten zijn elders, gefixeerd ophet nieuwe product dat je gaat lanceren of hoe je de zoveelste zin opde zoveelste pagina van je boek gaat herschrijven. Tunnelvisie. Danleef je niet de passie, maar leeft de passie jou.”
Gepassioneerde mensen, zo schrijven ze,worden gedreven door dopamine, de 'molecuul van verlangen enmotivatie'. Het stofje komt niet aan het eind van het proces, alssuccessen moeten worden gevierd, maar ergens onderweg, om je er metje kop bij te houden. De interne bedrading van ons soort is er nietop gericht om gewoon maar tevreden te zijn met wat we hebben, maar omvooruit te gaan.
Lees ook: De 5 waanzinnige succesprincipes van Elon Musk
Het gevolg van dopamine is dat je maar door blijft gaan. Dat zou nog niet zo erg zijn, als we dat eindeloos zouden kunnen volhouden. Maar hoe dieper je gaat in je passie, hoe harder zij als een boemerang terugkomt. Of, zoals Elon Musk het zegt: ,,De realiteit (van gepassioneerd ondernemen, red) is grote hoogten, diepe dalen en onverbiddelijke stress.'' Niemand die dat langdurig volhoudt. Boem is ho.
Veel ziekteverzuim wordt veroorzaakt door slaapproblemen
Gelukkig is ook omgaan met(ondernemers)passie trainbaar. Het is het domein van het bedrijf vanBarbara Mulder, Balansmakend. Mulder is zelf ondernemer dus weet watondernemers tegenkomen. Ze is ondernemer geworden om haarpersoonlijke en professionele passie in de juiste richting te sturen,,Ik ben van huis uit arbeidsorganisatiepsycholoog en werkte alsteamleider in de thuiszorg. Net afgestudeerd, crisis, weinig banen tevinden, dus ik was blij aan de slag te kunnen. Maar ik werd daar heelongelukkig, zoals veel ondernemers in loondienst. Ik ben een persoondie van autonomie houdt, eigen keuzes wil maken, en dat kon daarniet.”
In 2011 begon ze voor zichzelf met eenidee. ,,In die organisatie zag ik dat veel ziekteverzuim wordt veroorzaakt door slaapproblemen. Dat was een enorm probleem voorzowel de organisatie als de werknemer, die immers ook het beste uitzijn leven wil halen. Voor de psychologische achtergrond enbehandeling van die slaapproblemen was in Nederland amper kennis ofbehandelingsprotocollen. Toen heb ik alle kennis en wetenschapgezocht die ik kon vinden en heb mezelf omgeschoold. Samen met mijnzakenpartner ben ik toen met Slaapmakend begonnen, eenpsychologiepraktijk helemaal gericht op het behandelen van psychischeklachten door slaapproblemen.”
Ondernemers leggen zelf de lat heel hoog. Stoppen te veel tijd in hun bedrijf en te weinig in de overige zaken in hun leven die ertoe doen
Barbara Mulder
Gaandeweg ontdekten ze wat hetondernemersschap echt inhoudt. ,,Voor mij kenmerken ondernemers zichdoor hun eigenzinnigheid, drang naar autonomie en creativiteit.Terugkijkend zat het er bij mij altijd al in. Als puber was ik altijdal een soort zwart schaap, met totaal andere ideeen over hoe mensenmet elkaar om moesten gaan. Op basis van vertrouwen engelijkwaardigheid. Zo ga ik ook om met alle mensen die voorSlaapmakend werken. We hebben niemand in dienst, werken alleen metZZP-ers. Die specifieke mentaliteit geeft een positieve flow aan hetbedrijf.''
Creativiteit is ook een groot onderdeelvan ondernemer zijn, meent Mulder nu. En dan creativiteit vooral inde zin van kansen zien waar ze zich voordoen en daar dan met een goedidee op inspelen. Niet met geld verdienen als doel, hooguit alsgevolg, als indicatie van succes. Vandaar dat ze nu haar energiericht op de nieuwste tak van haar bedrijf: Balansmakend.
Preventief aan de slag, om te voorkomen dat mensen blijven aanmodderen tot ze uitvallen en hulpzoeken
Met Balansmakend wil Muldergepassioneerde professionals, of dat nu ondernemers zijn ofwerknemers in loondienst, trainen in het in balans houden van hunleven. Doel is niet meer achteraf problemen te fiksen, maar juistpreventief te werk gaan. ,,Het gaat in het leven om de verhoudingtussen draagkracht en draaglast. Niet iedereen heeft dezelfdebelastbaarheid. Niet iedereen is altijd belastbaar. In ondernemingenis te weinig aandacht voor de vitaliteit van het personeel. En danbedoel ik niet zo zeer de fysieke gezondheid, die ook enormbelangrijk is, maar de geestelijke. Werknemers worden volgestopt mettargets en KPI's, waardoor welzijn ondergeschikt wordt gemaakt.Ondernemers vormen een andere doelgroep. Zij leggen zelf de lat heelhoog. Stoppen te veel tijd in hun bedrijf en te weinig in de overigezaken in hun leven die ertoe doen. Met Balansmakend willen we daarevenwicht, balans, in aanbrengen, zodat de professional op de langeretermijn gezond belastbaar is.” Met gerichte trainingen gaatBalansmakend preventief aan de slag, om te voorkomen dat mensenblijven aanmodderen tot ze uitvallen en hulpzoeken.
Balansmakend is ook voor Mulder zelfeen manier om balans te houden. ,,Ik merkte dat ik als ondernemerveel tijd stopte in de onderneming en te weinig nog bezig was met deinhoud. Maar dat is waarom ik ben begonnen met de onderneming! Ikwilde weer trainingen geven, in actie komen, aan de bak. Om voormezelf ook de draagkracht te versterken.”
Lees ook: Volg je passie: het slechtste carrièreadvies volgens Carolina Pruis