Nieuws Personeel

Barkeepers blussen brand buren en krijgen 'straf'

Nils de Kruijff | Foto: Marnix Schmidt 7 januari 2016

Kroegbaasonshonk1065

Barkeepers van Café Ons Honk in Utrecht blusten een binnenbrand bij de buren. Maar in plaats van een schouderklopje kwam er een terechtwijzing van de gemeente: de blusser was nog steeds niet aangevuld. Dat meldt het AD.

Albert Boonen kan er met zijn verstand niet bij. De eigenaar van Café Ons Honk aan de Jutfaseweg had eigenlijk een bedankje van de gemeente verwacht voor het heldhaftige optreden van twee van zijn barkeepers op 18 december. Ze waren er als de kippen bij toen er brand uitbrak in een woning aan de Croesestraat. Met het blusapparaat uit de kroeg hadden ze de brand in het huis, waar een gezin met kleine kinderen woont, snel onder controle. De dank van het geschrokken gezin was groot, de schade aanzienlijk.

Tussen kerst en oud en nieuw kwamen twee ambtenaren de kroeg in. Boonen: "Maar niet met een oorkonde of een stadspenning. Ze kwamen de brandblusser in het café controleren. Die was inderdaad nog leeg van de gebluste brand. Ze maakten er een aantekening van in ons dossier."

PissigBoonen is daar pissig over. "Oké: formeel hebben ze gelijk. Dat blusapparaat moet gevuld zijn. Maar in de drukte tussen kerst en oudejaar waren we daar nog even niet aan toegekomen. Ons Honk is een echt buurt- en bouwvakkerscafé. We hadden wat recepties. Ik was echt van plan om een nieuwe brandblusser te halen. Dit had zo'n ambtenaar het toch ook anders kunnen aanpakken? We komen morgen terug en dan zorg je dat er een goede brandblusser hangt. Hoe moeilijk is dat? Nu krijgen we een aantekening en bij de volgende keer als er iets aan de hand is, dan hangen we.''

ReputatieBoonen, die Ons Honk vijf jaar geleden overnam, heeft de indruk dat de reputatie van de kroeg hem parten speelt. "Vroeger moest de politie weleens komen, maar tegenwoordig is het een gezellige, rustige kroeg. Maar nog steeds krijgen wij vaker bezoek van gemeentelijke controleurs dan andere cafés.'' GemeenteVolgens gemeentewoordvoerder Jacqueline Rabius ligt de zaak ietsje genuanceerder. "Op 18 december was er brand en op 29 december, elf dagen later, was er nog steeds geen werkende brandblusser in het café. Dat is best een lange periode. Een caféeigenaar is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn klanten. In een kroeg met veel mensen en kerstversiering aan de wanden moet een deugdelijke brandblusser zijn. De eigenaar heeft zijn klanten willens en wetens in gevaar gebracht."

Rabius voegt eraan toe dat het café geen bekeuring of officiële waarschuwing heeft gekregen.

Boonen zegt dat er inmiddels een nieuw brandblusapparaat in het café hangt.