Nieuws Personeel

Bedrijven profiteren van Winterfestijn Gorinchem

Ruim 13.000 liefhebbers van ijspret kunnen van 17 december tot en met 8 januari weer de schaatsen onderbinden tijdens het Winterfestijn in Gorinchem. Bedrijven profiteren ervan.

Jannelie Bras | Foto's: Cees van der Wal, Gorcums Winterfestijn 20 december 2016

Gorcums Winterfestijn

Een spektakel voor jong en oud, ruim drie weken lang. Het Gorcums Winterfestijn is een begrip geworden in de vestingstad. Bedrijven dragen graag hun steentje bij. ,,We hebben weer ruim 90 ondernemers bereid gevonden het evenement te steunen", vertelt coördinator Nita van Wijngaarden. ,,Zowel in geld als in natura krijgen we enorm veel steun. Hierdoor kunnen we het Winterfestijn elk jaar weer realiseren."

Jubileumeditie

Vorig jaar was een jubileumeditie voor het Gorcumse winterfeest. ,,Tijdens de tiende editie hebben we groter uitgepakt dan voorgaande jaren. Met extra optredens, een speciaal logo en een start-upmaaltijd voor de sponsoren. In plaats van alleen een borrel hebben we ruim 30 kilo stamppot laten bereiden voor de honderd genodigden. We hebben gezellig geborreld en samen gegeten om het ijsfestival in te luiden. Dit is zo goed bevallen, dat we dat dit jaar weer gaan doen. Op deze manier proberen we wat terug te doen voor onze sponsoren."

Het idee voor het Gorcums Winterfestijn is opgedaan in Maastricht. ,,Elf jaar geleden werden ijsbanen steeds populairder. Tijdens een bedrijfsuitje van het Binnenstadsmanagement naar Maastricht werd daar de ijsbaan bekeken. De mensen die mee waren, zagen dat een ijsbaan extra bezoek genereert in de wintermaanden en dat is natuurlijk goed voor de binnenstad. Met deze inspiratie begonnen we met een kleine, langwerpige ijsbaan naast de fontein op de Grote Markt."

Ijsbaan

De ijsbaan van nu heeft een oppervlakte van bijna 520 m2, helemaal op maat gemaakt door Ice Events uit Spijk, onderdeel van Multitechniek. ,,Ongeveer zes jaar geleden hebben wij aangegeven dat wij een ijsbaan konden maken die rond de fontein zou liggen", vertelt André de Jong, eigenaar van Multitechniek. ,,Dat is leuker, omdat mensen dan echt rondjes kunnen schaatsen."

Daar had de organisatie wel oren naar en ze ging met André in gesprek. ,,We hebben een offerte opgesteld. De ijsbaan plaatsen en al die weken draaiende houden, kost ongeveer 50.000 euro", vertelt André. ,,Dat viel blijkbaar mee en we hebben nu voor de tweede keer een contract getekend van drie jaar om de ijsbaan te verzorgen. De baan is 20 bij 30 meter, dus dan zou je op 600 m2 uitkomen. Maar omdat de fontein in het midden staat, gaan er wat metertjes af."

Koelmachine

Om de ijsbaan met water te vullen worden brandkranen ingezet. ,,Er gaat zeker 40 kuub water in. Als je dit met gewone kranen zou doen, zou dat veel te lang duren", aldus André. Vooral in de huur van de koelmachine gaat veel geld zitten. ,,Je moet dan denken aan een duizendje of zes. We huren, omdat we altijd de nieuwste technische apparatuur willen leveren. Als klein bedrijf kunnen we niet elk jaar zo'n dure machine aanschaffen. De koelmachine pompt antivries door de buizen in de ijsbaan, om zo het water te bevriezen. Hiermee kunnen we een ijstemperatuur van ongeveer -5 graden Celsius realiseren."

Dating on Ice

Het Gorcums Winterfestijn draait natuurlijk om ijsplezier. Op en rondom de ijsbaan wordt van alles georganiseerd. ,,We hebben dit jaar weer Dating on Ice, waarbij entertainer Tommy Netten alles aan elkaar praat", vertelt Nita. ,,Hij kan het altijd zó leuk brengen. Ook is er discoschaatsen voor zowel kinderen als ouderen. De muziek wordt verzorgd door DJ Ça Va. Verder zijn we bezig met het organiseren van een schaatsclinic om vluchtelingen die in onze stad verblijven kennis te laten maken met schaatsen. Ook is het mogelijk tussen 24 december en 8 januari met watertaxi Riveer naar Slot Loevestein te varen."

Kosten

Met de kaartverkoop voor de schaatsbaan, het verhuren van schaatsen en natuurlijk de sponsorgelden hoopt de organisatie de kosten voor het evenement terug te verdienen. ,,Het organiseren van het Winterfestijn kost ongeveer een ton", vertelt Nita. ,,Voorgaande jaren hebben we steeds redelijk quitte gespeeld. De gemeente schiet zo nodig wat voor. Maar ons streven is elk jaar weer kostendekkend te zijn." Dat is voor de betrokken ondernemers een geruststelling.

Dat de gemeente garant staat, geeft wat meer zekerheid. André. ,,Je leent toch een grote som uit aan een stel vrijwilligers met goede bedoelingen en vertrouwt erop dat je je investering terugkrijgt. Je blijft toch allemaal ondernemer en onze werkzaamheden kosten een hoop. Natuurlijk sponsoren we ook een gedeelte, maar we zijn maar een klein bedrijf en de hele ijsbaan schenken is voor ons niet te doen."

Veiligheid

En zo dragen veel Gorcumse ondernemers hun steentje bij. ,,Het begon voor ons met wat beveiligingscamera's en inmiddels doen we alles wat met IT te maken heeft", vertelt Seyed Ghasemi van 123PC.nl. ,,We rekenen daar niets voor en in ruil wordt onze bedrijfsnaam op onder meer de boarding en beeldschermen getoond. We doen misschien iets meer dan we ervoor terugkrijgen, maar dat doe ik graag voor de stad."

Dat geldt ook voor de horecaondernemers aan de Grote Markt, die tijdens het Winterfestijn 'hun' plein afstaan. ,,Ze exploiteren het horecagedeelte van de tent, inclusief het schaatsterras. De omliggende horeca en ook de winkels hebben zeker profijt van alle bedrijvigheid rondom de ijsbaan." Maar geld is volgens André niet waar het om draait: ,,Weet je wat het is met zo'n schaatsbaan? We leven in een wereld waarin veel mensen elkaar de tent uitvechten, maar zodra het koud wordt en mensen langs zo'n baan staan, zie je een soort verbroedering optreden. Daar doe je het voor."

Dit zijn de ondernemers achter het Gorcums Winterfestijn:

DE GROENVROUW: Conny Sterk levert alle kerstbomen

Een winterfestijn is natuurlijk niets zonder kerstbomen. Daarom regelt Conny Sterk, van Tuincentrum Sterk, dat er dit jaar ruim 100 kerstbomen bij de ijsbaan en kerstmarkt staan. De kerstmarkt hoort ook bij het festijn, maar wordt een weekend eerder gehouden om niet tegelijk met de grote Dordtse kerstmarkt te vallen. ,,De verdere versiering wordt gedaan door leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap. Wij leveren de versiering tegen inkoopprijs en hebben voor de kerstbomen ook een scherpe prijs kunnen regelen. Hiervoor in de plaats krijgen we een leuk stukje in de krant en reclame op de schermen." Voor Conny is dit voldoende. ,,We zijn geen groot tuincentrum, maar dragen bij wat we kunnen."

DE IT-MAN: Seyed Ghasemi regelt camera's, wifi en software

Voor alles wat met IT te maken heeft, moet de organisatie bij 123PC.nl zijn. Eigenaar Seyed Ghasemi is steeds verder het Gorcums Winterfestijn in gerold. ,,Het begon met wat beveiligingscamera's en er kwam steeds meer bij. We verzorgen de beeldschermen, draadloos wifi voor de pinapparaten, alarmsystemen en we hebben alle software in beheer." Zijn medewerking is ook een beetje een vriendendienst. ,,Ik ken de voormalig binnenstadmanager Ed Ligthert en zo ben ik automatisch mee gaan doen. Het is mooi als bedrijf met zo'n leuk evenement geassocieerd te worden.''

DE ARTDIRECTOR: René Bleuanus ontwerpt flyers en posters

Maradona Creative Agency is als een van de weinige bedrijven niet in of rond Gorinchem gevestigd. Artdirector René Bleuanus is betrokken bij het Winterfestijn. ,,Wij zijn een conceptbureau en steunen het Winterfestijn al jaren. We ontwerpen de flyers, posters, kaartjes en de boarding." Maradona zorgt voor een eigentijds design en levert de bestanden aan Van Hoogdalem die het drukwerk doet. ,,De kosten zijn hoger dan wat we er in reclame-uitingen voor terugkrijgen. Maar als ik zie hoe blij mijn zoontjes van 7 en 9 jaar ervan worden, is dat voor mij al genoeg."

DE HORECAMAN: Reggie Ginus doet alle drank en eten op het plein

Dit jaar wordt de horeca in de ijstent verzorgd door restaurant De Hoofdwacht. Mede-eigenaar Reggie Ginus vertelt dat het een uitprobeersel is. ,,Voorgaande jaren was er een samenwerking tussen alle horeca rondom het plein. Dat ging prima, maar om de kwaliteit en service beter te garanderen is nu voor één ondernemer gekozen. Daarbij richten veel ondernemers zich in deze drukke periode liever op hun eigen zaak. Wij hebben ons dit jaar opgeofferd." Overigens met liefde. ,,We vinden het erg belangrijk dat er leuke dingen gebeuren in het Gorcumse. Daar hoef je als ondernemer niet direct beter van te worden."

DE IJSBAANBOUWER: André de Jong maakt de vloer schaatsklaar

André de Jong van Multitechniek is zeker vijf dagen bezig om de ijsbaan gereed te maken. ,,Er komt veel bij kijken. De ijsvloer kan binnen anderhalve dag liggen, maar dan ben je er nog niet. De tent moet eroverheen, we zorgen dat de boarding netjes staat en de schaatsen moeten op de rekken. Vijf dagen zijn 25 man bezig om alles tot een goed einde te brengen." André heeft oog voor details. ,,Vaak zie je bij dit soort evenementen een heleboel draden buiten de ijsbaan lopen, waar dan een bruggetje overheen is geplaatst. Dat is helemaal niet nodig als je wat meer investeert en beter nadenkt over de afwerking."