Nieuws Personeel

Binnen 2 jaar na faillissement weer aan de bak

Tweederde van de bijna zeventigduizend werknemers die in 2013 na een faillissement op straat zijn komen te staan, hadden vorig jaar weer een baan. Dat meldt de Volkskrant. Het meest succesvol waren werknemers in de horeca en de informatie- en communicatiesector. In de financiële dienstverlening, verhuur en handel van onroerend goed waren de werklozen het slechtst af.

Nanda Troost 23 maart 2016

Werken kantoor laptop zzp

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendmaakt. In 2013 raakten 68 duizend werknemers hun vaste baan kwijt doordat hun baas failliet ging. Het ging om ruim 15 duizend faillissementen, die deels ook nog in 2014 werden uitgesproken.

FlexibiliseringHet CBS heeft gekeken naar wie weer een baan vond in loondienst. Onbekend is of het om tijdelijk werk of uitzendwerk gaat. Zzp'ers zijn buiten beschouwing gelaten, maar bekend is dat tijdens de crisis de flexibilisering van de arbeidsmarkt verder heeft doorgezet. Tussen 2007 en 2015 zijn bijna een half miljoen vaste banen verdwenen. Het aantal tijdelijke banen is toegenomen met 390 duizend, het aantal zelfstandigen groeide met 235 duizend.

BouwVooral in de handel (ruim 13 duizend), bouw (ruim 11 duizend) en zorg (bijna 9.000) raakten mensen werkloos doordat bedrijven omvielen. In de bouw werken inmiddels evenveel kleine zelfstandigen (ongeveer 100 duizend) als bouwvakkers. In de bouw zijn sinds de economische crisis die in 2008 uitbrak 70 duizend vaste banen verdwenen.