Nieuws Personeel

Branchevereniging: 'Verbod op jonge maaltijdbezorgers onnodig'

De arbeidsinspectie maakt zich zorgen over de risico’s voor jongeren onder de 16 jaar die maaltijden bezorgen. Het wil dan ook graag een verbod voor deze leeftijdsgroep. De Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers (NLVVM) zit hier absoluut niet op te wachten. ,,Er moet niet worden gefocust op leeftijd, maar op veilige arbeidsvoorwaarden.”

Redactie De Ondernemer | Foto: Tycho van Dijk 21 februari 2020

Branchevereniging verbod jonge maaltijdbezorgers onnodig

Foto: ANP

Volgens de arbeidsinspectie zetten werkgevers hun jongeren flink onder druk om maaltijden op tijd te bezorgen. Volgens NLVVM is hiervan echter geen sprake en wordt er niet met een stuk-, maar uurloon gewerkt. Tijdwinst wordt gemaakt in de keuken en niet op de weg. Ook fietsen jongeren onder de 16 jaar niet met geld op zak. Er is volgens de NLVVM dus geen sprake van haast in het verkeer of gevaar voor overvallen tijdens het bezorgen van maaltijden.

Keurmerken voor bezorgrestaurants

,,We nemen de veiligheid van onze werknemers erg serieus”, verzekert NLVVM-voorzitter Martin Jansen. ,,Ook van onze jongere werknemers. Het zijn juist vaak jongeren die dolgraag willen werken om te sparen voor leuke spullen of een vakantie. Als ze niet bij ons kunnen werken, gaan ze wel naar een ander bedrijf dat veiligheid misschien wel wat minder serieus neemt. Waar de arbeidsinspectie zich focust op beren op de weg, zien we liever dat de arbeidstijdenwet herzien wordt. Er moet geen sprake zijn van een leeftijdsgrens, maar van keurmerken voor bezorgrestaurants.”

Lees ook: Picnic komt met eigen boerderijmelk

Om die reden is de vereniging in gesprek met Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Rotterdam. Veilige vervoersmiddelen, vervoersonderhoud, strakke trainingen en verzekeringen zijn onderwerpen die hierbij hoog op de agenda staan. Daarnaast is NLVVM met een trainingsapp voor maaltijdbezorgers bezig waarin verkeersveiligheid centraal staat. ,,We hebben met Veilig Verkeer Nederland een test gedaan met trainingen op locatie, maar het verloop is hoog en je kunt niet iedere keer al die vestigingen langs. Digitaal is veel effectiever. Als de hele branche het keurmerk bemachtigt en de digitale trainingen als arbeidsvoorwaarde hanteert, kunnen jongeren (ook onder de 16 jaar) volgens de NLVVM op een leuke en veilige manier een zakcentje bijverdienen.”

Over NLVVM

De Nederlandse Vereniging Van Maaltijdbezorgers is een initiatief van Domino’s Pizza, De Beren bezorgrestaurants, Spare Rib Express, Taco Mundo & New York Pizza. FEBO was het eerstvolgende lid dat zich in 2015 aansloot. SushiPoint en Johnny’s Burger Company voegden zich in 2017 toe aan de vereniging, gevolgd door FFC in 2018 en Eazie in 2019. Deze tien prominente bezorgketens vertegenwoordigen meer dan 600 vestigingen en 10.000 werknemers werkzaam in de maaltijdbezorgbranche. De belangrijkste doelstelling van de vereniging is het behartigen van de belangen van de bedrijven werkzaam in de branche. Daarnaast zet de NLVVM zich in voor professionalisering van deelnemende ketens.