Nieuws Personeel
Ondernemen tegen eenzaamheid: 'De grote kracht zit in de maatschappij zelf'
Ondernemen tegen eenzaamheid. Hoe doe je dat? Waar krijg je support? En hoe helpt ICT? In de Week tegen Eenzaamheid vragen ondernemers aandacht voor dit onderwerp. Aan het woord zijn Stéphanie van Gerven (Thuisgekookt), Ilse Nieuwland (Oud Geleerd Jong Gedaan) en Kristel Ashra (OranjeFonds) vertellen.

Met het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken. Lees hier meer.
In de Week tegen Eenzaamheid ging De Ondernemer live. In deze speciale radio uitzending deelden ondernemers hun visie op ondernemen tegen eenzaamheid. Aan het woord zijn onder meer Stéphanie van Gerven (Thuisgekookt) en Ilse Nieuwland (Oud Geleerd Jong Gedaan), twee van de 18 sociaal ondernemers die deelnemen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: een initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Ashra: „Binnen dit programma ontvangen zij drie jaar lang steun rondom het thema eenzaamheid. Daarmee willen wij eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken. Dat doen we met een financiële impuls, maar ook met workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid.”
Niet alleen ouderen voelen zich eenzaam
First things first, wat is dat precies, eenzaamheid? Volgens Nieuwland: „Een gebrek aan verbinding en iets waar we met hele kleine middelen betekenis aan kunnen geven.” Volgens Ashra: een steeds groter wordend probleem. „Uit onderzoek van het CBS blijkt dat één op de drie Nederlanders zich weleens eenzaam voelt. Het wordt hoog tijd dat we daar, met z’n alleen, verandering in brengen.”
Kristel Ashra
Oranje Fonds
„Uit de cijfers van het CBS blijkt dat ook steeds meer jongeren verbinding met de maatschappij missen en gevoelens van eenzaamheid hebben”
Volgens Ashra is eenzaamheid niet langer alleen iets voor ouderen. „Uit de cijfers van het CBS blijkt dat ook steeds meer jongeren verbinding met de maatschappij missen en gevoelens van eenzaamheid hebben. Daarmee treft eenzaamheid onze hele samenleving. We hebben dan ook met elkaar de plicht er iets tegen te doen. Overheid, bewoners, maar vooral ook: ondernemers”
Steeds meer mensen durven om hulp te vragen
Van Gerven is zo’n ondernemer die opstaat tegen eenzaamheid. Binnen Stichting Thuisgekookt verbindt zij, al tien jaar lang, buurtgenoten met elkaar door eten. „Wij maken langetermijnverbindingen tussen enthousiaste vrijwilligers en mensen die het niet langer lukt om zelf te koken. Op dit moment is nog 85 procent van onze doelgroep ouder dan 65 jaar, maar we zien een verschuiving. Sinds corona vinden mensen het makkelijker om proactief om hulp te vragen. Daardoor maken bijvoorbeeld ook steeds meer jonge mensen met een beperking gebruik van ons initiatief.”
Meten is weten
Bij Oud Geleerd Jong Gedaan kunnen ouderen terecht voor online cursussen, verzorgd door studenten. Dankzij de deelname aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid lukt het initiatiefneemster Nieuwland nu ook de impact van dit programma te meten. „Met behulp van slimme ICT zetten wij een grootschalige impactmeting uit. We vragen de senioren honderduit: wat vinden zij leuk om te leren? Op welke manier willen ze dat doen? En wat hebben ze er precies aan? Met die kennis kunnen wij weer vooruit."
Ilse Nieuwland
Bestuurder Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan
„Wat betekent ons programma voor de ontzorging van mantelzorgers en het eventueel langer thuis kunnen blijven wonen?”
Ook Van Gerven doet onderzoek, met behulp van KPN en het Oranje Fonds. „Wij bellen al onze deelnemers iedere twee maanden op. Zowel de thuiskoks als de maaltijdzoekers. Daardoor weten we ontzettend veel. Die kennis leren we nu concreter in te zetten. Zo deden we een aantal jaar geleden onderzoek naar de sociale impact van ons programma: wat betekent het bijvoorbeeld voor de ontzorging van mantelzorgers en het eventueel langer thuis kunnen blijven wonen? Dat onderzoek integreren we nu in ons tweewekelijkse belrondje.”
De grote kracht zit in de maatschappij zelf
Thuisgekookt en Oud Geleerd Jong Gedaan zijn voorbeelden van organisaties die zich fulltime inzetten tegen eenzaamheid. De kracht zit hem echter in de frequentie van het kleine gebaar, meent Ashra. „Al een klein gebaar maakt een groot verschil. Denk bijvoorbeeld aan de integratie van een kletskassa in de winkel. Of aan het opbellen van gepensioneerde werknemers, gewoon, om even te vragen hoe het met ze gaat.”
Stéphanie van Gerven
Managing Director bij Stichting Thuisgekookt
„De kracht van Ondernemen tegen Eenzaamheid zit hem in het bundelen van ondernemerskracht”
Van Gerven sluit zich daar graag bij aan. „Mijn oproep aan alle ondernemers van Nederland? Maak eens per week een uurtje vrij om je in te zetten voor een ander. De grote kracht zit immers in de maatschappij zelf.” Nieuwland vult aan: „Als ondernemer hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ga de samenwerking aan. Met andere ondernemers. Er zit enorm veel kennis bij verschillende organisaties. Zoek elkaar op. De kracht van Ondernemen tegen Eenzaamheid zit hem immers in het bundelen van ondernemerskracht.”
Nieuwsgierig naar het hele interview? Beluister hier de radio uitzending. En kom erachter hoe Van Gerven en Nieuwland ondernemen tegen eenzaamheid.
Ondernemen tegen eenzaamheid
Van Gerven en Nieuwland zijn twee van de 18 sociaal ondernemers die deelnemen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: een initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Binnen dit programma ontvangen de sociaal ondernemers drie jaar lang steun rondom het thema eenzaamheid. Het draait daarbij niet alleen om een financiële impuls, maar ook om workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid. Met het programma willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken. Lees hier meer.