Aangeboden door Regionaal Werkcentrum Groot- Amsterdam

Branded Content Personeel

Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam ondersteunt bij personeelsvraagstukken

Toen eigenaar Rick Leliveld van partyverhuurder Accuraat Verhuur na twee jaar corona weer op volle toeren kon draaien, moest hij op zoek naar nieuw personeel. In het eerste coronajaar had hij met pijn in het hart afscheid moeten nemen van 35 man.

Anke Derkse 13 september 2022

Rick Leliveld deondernemer NS 02 min

Rick Leliveld, eigenaar Accuraat Verhuur. Foto: Nina Schollaardt

In september 2020 had Leliveld nog 24 van de 59 personeelsleden over. Met een omzetverlies van 81 procent had hij daar lang niet genoeg werk voor. ,,Ik ben bedrijven die ik kende gaan bellen met de vraag of zij wellicht werknemers als bijvoorbeeld chauffeur konden gebruiken. Het is me uiteindelijk gelukt om iedereen te detacheren die op dat moment niet bij mij aan het werk kon. Sommige van hen hebben zelfs anderhalf jaar een andere werkplek gehad. Zelf heb ik weken alleen op de zaak doorgebracht en de weinige klussen die ik kreeg samen met mijn vader, van wie ik Accuraat Verhuur ooit heb overgenomen, gedaan.”

"Ik wist dat ik vóór het festivalseizoen moest zorgen dat ik weer voldoende personeel had''

Rick Leliveld, eigenaar Accuraat Verhuur

Op het moment dat een jaar later dingen weer mochten, zag Leliveld, die normaal vooral zakelijke klanten bediende, de bestellingen van particulieren spectaculair stijgen. Dat gaf vertrouwen voor de toekomst. ,,Ik wist dat ik vóór het festivalseizoen moest zorgen dat ik weer voldoende personeel had. Gelukkig kwam een aantal mensen dat ik noodgedwongen had moeten ontslaan bij ons terug. Daar was ik heel blij mee, maar het was lang niet voldoende.”

Houding belangrijker dan ervaring

Personeel vinden in deze tijd is lastig, zeker als je daarbij vasthoudt aan zaken als diploma’s en ervaring. Er zijn veel mensen die nog aan de kant staan, maar graag willen werken. Zo kwam Leliveld in contact met een jongen die een arbeidsbeperking heeft. ,,Hij had gewerkt in een kwekerij, maar wilde weleens iets anders. Ik heb hem twee weken op proef laten komen en dat beviel prima. Hij doet zijn werk goed en is niet te beroerd een tandje bij te zetten waar nodig. Natuurlijk heeft zo’n jongen extra begeleiding nodig, maar dat geven wij hem graag. Inmiddels heeft hij een vast contract bij ons.”

Een andere tip van Leliveld is om eens goed te gaan praten met je huidige personeel. Vaak hebben zij onvermoede competenties en kunnen ze meer dan zij zelf denken. ,,Ik had iemand in de wasstraat werken en was op zoek naar een medewerker voor de technische dienst. Zegt die jongen ‘ik zou eigenlijk best mijn opleiding elektrotechniek willen afmaken’. Ik heb hem die opleiding laten doen en hij werkt nu naar ieders tevredenheid bij de technische dienst.”

Michelle van Elk, programmamanager bij Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam.

Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Om mensen te vinden heeft Leliveld met veel succes gebruikgemaakt van de diensten van het Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam. Hierdoor heeft hij onder andere twee Oekraïense medewerkers kunnen aantrekken waarmee hij op de banenmarkt in Amstelveen in contact was gekomen. Er moet dan van alles voor die mensen geregeld worden, zoals een BSN en een IBAN. ,,Gelukkig hoefde ik dat niet zelf te doen. In het hele traject heeft iemand van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam ons hierin begeleid. Nadat een van de Oekraïners een dag op proef was geweest, informeerde mijn contactpersoon van RWC Groot-Amsterdam direct hoe het gegaan was. Mijn advies aan ondernemers die op personeelsvraagstukken hebben is dan ook: schakel RWC Groot-Amsterdam in. Zij denken met je mee over alternatieve mogelijkheden bij werving. Misschien heeft een kandidaat niet precies de ervaring of het diploma dat je zoekt, maar ik ben ervan overtuigd dat als je samen kijkt naar wat iemand kan en graag wil, je er gemotiveerde werknemers mee binnenhaalt.”

,,Ondernemers die hun personeel willen voorbereiden op een volgende stap, kunnen wij bij RWC Groot-Amsterdam ondersteunen''

Michelle van Elk, programmamanager bij Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Advies op maat

Michelle van Elk, programmamanager bij RWC Groot-Amsterdam: ,,Ondernemers die hun personeel willen voorbereiden op een volgende stap, kunnen wij bij Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam ondersteunen. Door ons grote netwerk in de regio hebben wij constant zicht op zowel bedrijven die mensen nodig hebben als die afscheid moeten nemen van medewerkers. Wanneer je niet zelf beschikt over een groot netwerk, kunnen wij je helpen om je personeel tijdelijk te detacheren. Wij ondersteunen ook bij scholing. Stel je hebt een autogarage met goede monteurs, maar die hebben geen kaas gegeten van elektrische auto’s; dan heb je toch een probleem. Wij wijzen je de weg naar de noodzakelijke bijscholing en bijbehorende subsidies.

We helpen mkb-ondernemers met allerlei vraagstukken op het gebied van personeel. Binnenkort starten we met een speciaal aanbod: binnen tien dagen krijg je als ondernemer een advies op maat waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Het enige dat je daarvoor moet doen is de speciale vragenlijst invullen. In een telefoongesprek bespreken we wat jouw vraag precies is. Vervolgens gaat een collega, die deze het beste voor jou kan beantwoorden, met je aan het werk. Na tien dagen heb jij je advies op maat waar je mee verder kunt. Wees er snel bij want we starten voorlopig met tien bedrijven die gebruik kunnen maken van dit aanbod.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws