Aangeboden door Ministerie van SZW
Branded Content Personeel
Waarom Tom Coronel een RI&E heeft omarmd: 'Ik word geholpen betere werkgever te zijn voor mijn medewerkers'
Net als alle ondernemers met personeel in Nederland, is ook oud-coureur en ondernemer Tom Coronel verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. 'Eerst dacht ik: moet dat nou? Inmiddels weet ik hoe belangrijk het is. En als je eenmaal begint en het bijhoudt, wordt het ook makkelijker en beter.'
Als iemand risico’s goed kan inschatten, is het oud-coureur, ondernemer en tv-persoonlijkheid Tom Coronel. Zowel op het racecircuit als in een van zijn vele ondernemingen zit een bedrijfsongeluk immers in een klein hoekje. ,,Uit de autosport weet ik hoe extreem belangrijk veiligheid is. Als er maar iets kleins fout gaat, kan dat grote gevolgen hebben. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met het runnen van een bedrijf: als er iets misgaat met een werknemer, kan ook dat van grote invloed zijn op het geheel. Als ondernemer wil ik geen risico's lopen, en het voorkomen ervan is vaak heel eenvoudig. Je moet het alleen willen zien."
Bedrijfsblindheid
En daar gaat het nog weleens mis. In veel bedrijven zijn ondernemers bedrijfsblind als het gaat om de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers, ook al is het wettelijk verplicht vanuit de Arbowet om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te doen. ,,Ik snap dat ook wel," zegt Coronel. ,,Als ondernemer ligt daar je focus niet. Je bent immers een bedrijf aan het runnen. Het is bij hen dan ook geen onwil, eerder gebrek aan tijd. Toch mag dat geen excuus zijn om geen maatregelen te nemen om je werknemers beter te beschermen. Dat is goed voor je bedrijf én voor je medewerkers. Bij mij heeft het ook even geduurd voor ik dat zag, maar de RI&E heeft mijn ogen geopend. Eerst dacht ik: moet dat nou? Inmiddels weet ik hoe belangrijk het is. En als je eenmaal begint en het bijhoudt, wordt het ook makkelijker en beter."
''Denk met je medewerkers mee, dan verbeter je hun werk. Zij hebben vaak praktische oplossingen, weten wat er beter kan op de werkvloer''
In de Week van de RI&E (20 tot 24 juni) hoopt Coronel dan ook dat veel werkgevers het belang van een goede risico-inventarisatie onderkennen. Als ondernemer met verschillende bedrijven – van Frisland (online frisdrank) tot broodjeszaak en van sportschool tot indoor kartbaan – ziet hij dagelijks verbeterpunten op het gebied van veiligheid. ,,Eenvoudige dingen als schoenen met stalen neuzen, werkhandschoenen, of een kabel die losligt, maar ook het veilig in een kast opbergen van flessen terpentine of benzine: het lijken kleine dingen, maar alles bij elkaar is het voldoende om gevaar op te leveren voor je werknemers."
Positieve benadering
Niet alleen fysieke gevaren zijn aan de orde van de dag, ook minder zichtbare ongemakken kunnen werknemers schade berokkenen waardoor ze soms langere tijd uit de roulatie zijn. Denk aan een verkeerd verlicht beeldscherm, een stoel die te laag staat afgesteld of een foute houding achter het bureau. Coronel: ,,De eerste keer dat wij een RI&E deden, was op aandringen van een medewerker. Toen kwam er iemand van de Arbodienst langs die me vertelde dat mijn beeldscherm te laag stond. Ik voelde dat als kritiek, maar dat was het niet. Het was een tip, bedoeld om mij te helpen. 'Let op: er kan iets fout gaan.' Pas daarna heb ik het omarmd en heb ik de RI&E benaderd als iets moois, dat ik werd geholpen om een betere werkgever te zijn voor mijn werknemers. Dat is niet iets negatiefs, maar juist iets positiefs. Het heeft ons enorm geholpen."
Dat juist werknemers zich meer lijken te bekommeren over een RI&E dan hun werkgevers, is een situatie die Coronel toejuicht. ,,Veel werkgevers kennen hun medewerkers goed, ze vormen samen een team op de werkvloer. Als zij dus iets aankaarten, is het verstandig daarnaar te luisteren. Doe er dan ook iets mee. Denk met je medewerkers mee, dan verbeter je hun werk. Zij hebben vaak praktische oplossingen, weten wat er beter kan op de werkvloer. Als zij er ook blij van worden, verbeter je het werkproces. Ik heb het zelf ervaren."
Meer weten of hulp nodig? Kijk meteen op www.rie.nl hoe je een RI&E maakt in slechts 4 stappen.
Eye Opener Challenge
De praktische oplossingen voor de jaarlijkse knelpunten leverden Coronel nog een ander inzicht op, namelijk een klassieke manier om de dagelijks lopende risico's bij te houden. ,,Als ondernemer ben je altijd bezig met vernieuwen. Met vernieuwingen verandert echter ook je bedrijf. Daarom hebben wij een ouderwetse to-do lijst op het prikbord hangen waardoor we continu dingen verbeteren. Niet dagelijks, maar wel het hele jaar door. Elke twee jaar maken we er serieus werk van, dan geven we het extra aandacht door de risico's te actualiseren. Juist omdat we dat onderdeel van het bedrijf maken, voelt het niets als iets wat moet, maar als iets normaals. De RI&E moet geen moetje worden, dan werkt het averechts. Je wilt er alles aan gedaan hebben om ongevallen te voorkomen, en als je dat samen doet gaat alles sneller, beter, makkelijker en minder gevaarlijk. Het heeft zo veel voordelen. Een RI&E is niet alleen veiliger, ook handiger."
Om zijn boodschap kracht bij te zetten, jaagt Coronel tijdens de Week van de RI&E het onderwerp 'bedrijfsblindheid' graag aan bij collega-ondernemers. ,,Voor veel ondernemers is de RI&E niet top of mind. Ze zien het onderwerp wel ergens voorbijkomen, maar begrijpen niet goed wat het precies inhoudt. Ik kan daarbij helpen. Ik ken veel ondernemers zelf en ben redelijk actief op social media, waar ik een vrij groot bereik heb. Daar zal ik laten zien wat wij allemaal gedaan hebben, en hoe: op de werkplaats, misschien ook op de kartbaan. En met de 'RI&E Eye Opener Challenge' zal ik op mijn socials aandacht voor de Week van de RI&E flink triggeren, en er zo hopelijk voor zorgen dat ondernemers hun to-do lijst sneller afwerken. Ze kunnen er bovendien een mooie prijs mee winnen: een ijscokar met ijsjes voor alle werknemers. Hoe? Check mijn Twitter, Insta en LinkedIn zou ik zeggen!"
Doe mee met de RI&E Eye Opener Challenge van Tom Coronel en win een ijskoude prijs! Klik hier voor meer informatie.