Nieuws Personeel

Building Heroes trekt professionals in de bouw aan door minder hiërarchie

Hoe kom je aan gekwalificeerde mensen in de bouw en infra zoals werkvoorbereiders, uitvoerders, projectleiders en directieleden? Bij bouwrecruiter Building Heroes denken ze hierop het antwoord te hebben. Door duurzame samenwerkingen aan te gaan met enkele zorgvuldig geselecteerde bedrijven en (young)professionals mogelijkheden te bieden zich te ontwikkelen, is managing partner Patrick van Ralen ervan overtuigd de sector op een hoger plan te brengen.

Anke Derkse 16 maart 2019

Patrickv Ralen building heroes

Dat het concept werkt, mag blijken uit de snelle groei die het bedrijf doormaakt. Gestart in september 2017, opent het per 1 maart 2019 zijn vierde kantoorlocatie. Na Amsterdam, Rotterdam en Veenendaal is gekozen voor een vestiging in Breda. Willem Molengraaf, managing partner en samen met Van Ralen één van de oprichters van Building Heroes over deze keuze: “Brabant is van oudsher een sterke bouwregio. Aanvankelijk bedienden we deze vanuit onze Rotterdamse vestiging, maar dat deed geen recht meer aan de het belang dat wij hechten aan de samenwerking.”

Construction University

Building Heroes helpt middenkader bouw- en infraprofessionals te vinden door bedrijven hierbij te ondersteunen. Maar ook door hbo- en wo-afgestudeerden een aantrekkelijk scholingsprogramma te bieden. Via hun eigen Construction University zorgen ze voor de ontwikkeling van de young professionals, waarbij kennis even belangrijk is als attitude. Molengraaf: “Dat doen we met een aantal zorgvuldig gekozen bedrijven die de Building Talents de mogelijkheid bieden om in de praktijk ervaring op te doen en samen met ons het ontwikkeltraject vormgeven.”

Lees ook: Dit schildersbedrijf bestaat voor 100 procent uit vrouwen

Gapend gat tussen theorie en praktijk

Molengraaf en Van Ralen constateren dat er nog altijd een ‘gap’ bestaat tussen de opleidingen en wat er nodig is in de bouw en infra. “Dat heeft vooral te maken met de praktijkcompetenties die bij net-afgestudeerden niet of nog onvoldoende zijn ontwikkeld.” Binnen het driejarig traject van de Construction University krijgen de ‘Building Talents’ de kans om aan de slag te gaan bij drie verschillende bedrijven en zo de nodige praktijkervaring op te doen. Daarbij worden ze intensief begeleid en gecoacht door mentoren uit het bedrijfsleven, maar ook door een talentmanager vanuit de eigen organisatie. Grote spelers als Volker Wessels, Van Wijnen en de ASVB-bedrijven participeren in dit traject.

Minder hiërarchie, meer passie

Veranderingen in de bouw, infra en projectontwikkeling zie je met name op het gebied van innovaties, ict en nieuwe contractvormen. Molengraaf: “Vroeger had je bestekcontracten waarin alles op de komma nauwkeurig was vastgelegd. Tegenwoordig werken we met een ontwerpopgave waarbij de bouwer de ruimte krijgt om mee te denken over innovaties. Dat is wat de jonge generatie wil, maar waar ook de projectontwikkelaar op zit te wachten.”

“Young professionals staan dagelijks voor dilemma’s; op techniekgebied, maar ook op de mensenkant. Onze manier van werken spreekt de jonge generatie aan: veel minder hiërarchie, leiderschap betekent voor ons verbinding, en passie is belangrijker dan kennis”, vult Van Ralen aan.

Thuishonk

Elke kantoorlocatie heet bij Building Heroes een ‘thuishonk’. Een soort basecamp: een veilige plek waar klimmers elkaar ontmoeten, sparren over hoe dingen beter of sneller kunnen en waar ze voeding, tools en gear krijgen. Zo ondersteunt Building Heroes hún helden ook en helpen ze hen naar de top. Door ze in contact te brengen met andere professionals, door ze te coachen, op te leiden en te begeleiden – zowel vakinhoudelijk als in softskills.

Volgens Molengraaf is dat niet alleen aantrekkelijk voor de young professionals, maar ook voor de markt. “We zijn er trots op dat steeds meer mensen bij ons willen komen werken en bedrijven met ons willen samenwerken; ze willen graag bij ons ‘thuishonk’ horen!” “En dat is niet alleen om het tafelvoetbalspel en de vrijmibo die we op elk thuishonk hebben”, voegt Van Ralen hier lachend aan toe.

Duurzame inzetbaarheid

Met de Construction University wil Building Heroes niet alleen young professionals opleiden, maar ook de professionals met drie tot vijftien jaar ervaring ‘bij de les houden’. Van Ralen: “De bouwkolom is van oudsher vrij conservatief. Maar geen enkel bedrijf kan tegenwoordig zonder innovaties die vooral op ict gebied natuurlijk razendsnel gaan. Om te zorgen dat het ervaren personeel mee kan blijven gaan met de veranderingen, ontwikkelen we op dit moment een programma om dat te faciliteren. We doen dat in nauwe samenwerking met onze partners en verwachten dit eind 2019 uit te kunnen rollen.”