Nieuws Personeel

Bus met werklozen toert door Brabant

Bedrijven in de regio zetten hun deuren open voor werkzoekenden, zo schrijft het Brabants Dagblad.

Tom Schelstraete | Foto: Marie-Thérèse Kierkels 24 mei 2016

Werkloosheid bus Brabant

Bij de entree van de kantine van lederproducent ECCO in Dongen valt het meteen op. Buitenlandse talen voeren de boventoon, met name het Pools. Plantmanager Mari Coomans is er inmiddels wel aan gewend. "Onze groep van 150 vaste werknemers telt 15 nationaliteiten. De Nederlandse is inderdaad wat minder goed vertegenwoordigd maar dat hopen we met dit project recht te trekken."

De lederfabrikant heeft geregeld vacatures openstaan, maar Nederlanders vinden voor die functies, blijft volgens de manager moeilijk. "Veel mensen zeggen op voorhand al nee; door ze een rondleiding te geven zien ze wellicht in dat het allemaal zo slecht nog niet is."

BemoedigendECCO is het eerste bedrijf waar de bus met werkzoekenden deze week een stop maakt. Niet alleen Dongen wordt bezocht, ook bedrijven in Gilze en Rijen, Goirle en Tilburg zetten hun deuren open voor werkzoekenden. De deelnemende gemeenten besloten hun krachten te bundelen om zo de werkloosheid in Midden-Brabant aan te pakken. "Werkloosheid is geen lokaal probleem meer en dus liggen oplossingen soms ook simpelweg buiten de gemeentegrenzen", aldus wethouder Rolph Dols uit Gilze en Rijen. Een rondleiding doet de mensen met een uitkering volgens hem veel. "Een directeur die jou ontvangt, een uitgebreide uitleg over de werkzaamheden en die met eigen ogen kunnen zien. Vaak blijft het voor werklozen alleen bij het versturen van een cv, dit werkt daarom erg bemoedigend en motiverend."

De rondleiding start in de grote fabriekshal van ECCO waar de geur van dierenhuiden en mest aanvankelijk vooral een ontnuchterend effect lijkt te hebben. Maar het enthousiasme van de gids, een oud-werknemer die er zelf 45 jaar werkzaam was, lijkt aanstekelijk te werken. Al ziet niet iedereen hier een baantje meteen zitten. "Vanwege een scooterongeluk moest ik jaren geleden een pin in m'n rug laten zetten, dus fysiek gezien zitten sommige banen er helaas niet in", aldus Remco Hoefnagel. De 28-jarige Dongenaar voltooide in 2004 een administratieve opleiding maar heeft moeite om een vaste baan te vinden.

FNVDe bustour start uitgerekend op de dag dat vakbond FNV bekendmaakt het afgelopen jaar 5.000 vaste banen te hebben gecreëerd. Eind deze week zal blijken of er daar nog een paar aan toegevoegd kunnen worden.