Nieuws Personeel

CNV opent winkel voor ontslagen personeel

Vakbond CNV opent een tijdelijke winkel in het centrum van Rotterdam voor gratis advies aan ontslagen winkelpersoneel, dat schrijft het AD. Ook mensen die hun werk dreigen te verliezen, kunnen er terecht.

Leo van Heel 1 maart 2016

CN Vpopupstore

“Ik kan me voorstellen dat het personeel in de winkels rondom ons juist in deze spannende tijd met dringende vragen zit,” zegt vakbondsbestuurder Wessel Breunesse. Behalve warenhuis V&D verdwenen de afgelopen weken onder meer Kennedy, Dolcis, Foto Klein en Perry Sport uit de winkelstraten.

Bonden, werkgevers, burgemeesters en het ministerie van Economische Zaken spraken vorige week af actief te zoeken naar duizenden banen voor ontslagen winkelpersoneel. Ze zien met name ruimte bij andere winkels, maar ook in de horeca en in call- en distributiecentra.

Volgens het loopbaanadviesbureau Ucare in Rotterdam moet het personeel zich niet te veel illusies maken over een nieuwe baan in een winkel. “Dat wordt lastig nu de ene na de andere keten omvalt,” zegt directeur Meta Marzguioui.

Druppel Haar Ucare is een van de bedrijven, naast de bonden en overheden, die het winkelpersoneel de helpende hand toesteken. “We beperken ons tot mensen van de Rotterdamse V&D omdat het er anders te veel worden. Wij beseffen dat dit een druppel is op een gloeiende plaat, maar we willen wel ons steentje bijdragen.” Marzguioui heeft de ontslagen V&D-medewerkers via de curatoren uitgenodigd voor een gesprek.

Stappen In het kosteloze consult wordt op een rij gezet wat die kunnen doen voor hun nieuwe stappen op de arbeidsmarkt. “We hebben geen banen klaarliggen. Het gaat om een steuntje in de rug. Deze mensen hebben waarschijnlijk decennia niet gesolliciteerd. Er komt nu veel op ze af. We moeten kijken wat zij nog meer kunnen en leuk vinden.”

Bij de pop-upwinkel van vakbond CNV is iedereen welkom, stelt Breunesse. “Ook niet-leden.” De winkel opent volgende week dinsdag in een leegstaand pand aan de Karel Doormanstraat 463a. De zaak zal een maand open zijn. Behalve voor advies kunnen mensen er ook terecht voor workshops als loopbaanchecks.

Het CNV opende eerder al pop-upwinkels in Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle.