Nieuws Personeel

Crew Transavia vreest Egypte

Sander van Mersbergen 22 januari 2016

Transaviacrew1065

Transavia laat zijn personeel niet meer in Egypte overnachten, omdat het daar te onveilig zou zijn. De airline maakt daarom een tussenstop in Athene, waar een verse crew instapt. Passagiers zijn verbolgen: hun reistijd wordt langer en zij twijfelen aan hun veiligheid. Dat meldt het AD vrijdag.

Transavia zegt dat het 'een eigen afweging' maakt en zich niet baseert op het reisadvies van de overheid. "Sinds het laatste incident in Hurghada hebben wij onvoldoende zicht op de veiligheidssituatie. Daarom laten we onze mensen daar niet overnachten." In Griekenland wordt het cabinepersoneel vervangen door een andere bemanning, die de reis naar Egypte vervolgt en nog dezelfde dag terugvliegt naar Nederland.

Langer onderwegReizigers die met Transavia vliegen, zijn door de tussenstop in Athene uren langer onderweg en twijfelen aan de veiligheid van hun vakantiebestemming. Marian Aanraad uit Kruisland noemt het 'krom', dat blijkbaar andere regels gelden voor personeel dan voor passagiers die in hetzelfde vliegtuig zitten. ,,Is het nou te gevaarlijk in Egypte of niet?", vraagt Jan Rorive uit Bodegraven zich af. Beiden hebben hun vakantie geboekt bij touroperator Sunweb. De klanten kunnen hun reis niet zomaar annuleren, omdat voor een groot deel van Egypte geen negatief reisadvies geldt.

Volgens Zakaria Boufangacha, bestuurder bij FNV Luchtvaart, staat de personeelsveiligheid in Egypte al langer op de agenda bij vliegmaatschappijen. Het is volgens hem niet ongebruikelijk dat vluchtschema's om deze reden worden aangepast.

TUITUI, dat ook een airline heeft, laat haar personeel gewoon in Egypte overnachten. "Het zou vreemd zijn als we zouden zeggen dat het voor ons personeel te onveilig is, terwijl we onze klanten daar wel laten slapen."

Sunweb was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Klanten hekelen de wijze en het late tijdstip waarop het bedrijf de vluchtwijzigingen communiceert.