Nieuws Personeel

Cuba staat open voor business

Hanneke Keultjes (Het Parool), redactie De Ondernemer 11 januari 2016

Cubahandelsmissiehavanna1065

Na jaren van isolement ligt Cuba weer open voor buitenlandse investeerders. Tijd voor een handelsmissie.

Cuba is open for business. En dat is te merken. Vorig jaar deden 1.500 bedrijven Cuba aan. Norbert Braakhuis, de Nederlandse ambassadeur in het land, zag afgelopen weekend weer honderd Duitse ondernemers in Havana. Italië kwam ook. En de Amerikanen. "Het is een niet-aflatende stroom. Eigenlijk is het land daar nauwelijks op berekend."

Nu landen staan te dringen om een graantje van de nieuwe openheid mee te pikken, kan Nederland niet achter blijven. Al is ons land er geen onbekende.

IsolementCuba was ruim vijftig jaar grotendeels geïsoleerd van de rest van de wereld, maar Nederland erkende nooit het eenzijdige handelsembargo tegen het land dat de Verenigde Staten in 1962 instelden.

EmbargoZakendoen tussen Amerika en Cuba was vanaf dat moment verboden, net als reizen tussen de twee landen. De VS heeft het embargo inmiddels wat versoepeld. Reizen naar Cuba mag weer en je mag zelfs voor 100 dollar aan befaamde Cubaanse sigaren meenemen, maar het embargo is nog altijd van kracht.

Dat Nederland het embargo niet erkende, is terug te zien in de cijfers: de Cubanen zien ons land als vijfde handelspartner. Kijk je alleen naar de EU-landen, staan we zelfs op nummer 1, als de Caribische delen worden meegeteld. "Cuba is een land waar je lang aanwezig moet zijn, waar je vertrouwen moet winnen. Wij zijn er altijd geweest, óók in de moeilijke tijden. Dat wordt gewaardeerd", merkt ambassadeur Braakhuis.

Nu is het zaak te voorkomen dat de wet van de remmende voorsprong van kracht wordt, stelt hij. "Met deze handelsmissie onderstrepen we dat wij Cuba belangrijk vinden, ook nu alle andere landen aan de poort rammelen. Al merk ik dat we een voorkeursbehandeling krijgen, ook als we kritiek hebben."

Niet iedereen is blij met de bijzondere handelsmissie. De mensenrechtensituatie laat te wensen over: critici van het communistisch regime wordt de mond gesnoerd. "De afgelopen jaren zijn hoopvolle stappen gezet richting meer vrijheid voor de Cubanen", vindt minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking die de delegatie leidt. "Maar er moet nog veel gebeuren. Daar zullen we ook tijdens deze missie aandacht voor blijven vragen."

Nederlands bedrijfslevenNederlandse bedrijven moeten investeren in het tonen van betrouwbaarheid. In ruil daarvoor zullen de Cubanen zelf ook betrouwbare partners zijn, zegt Braakhuis. "Betalen doen ze altijd. Maar soms wel wat te laat."

Advies van de ambassadeur: steek absoluut geen stapel bankbiljetten onder de tafel, dat werkt averechts. "Cubanen vinden integriteit belangrijk. Ze houden wel van het goede leven: een mooie sigaar of een goed glas rum."

Wat de Cubanen ook kunnen waarderen: laat foto's zien van de kinderen. "Het zijn echte familiemensen."

De Verenigde Staten stelden in 1962 een handelsembargo in tegen Cuba. Dat embargo bestaat nog steeds maar is inmiddels versoepeld.