Nieuws Personeel
Dit bedrijf heeft een ballenbak voor de kinderen (zodat de ouders kunnen werken)
Het is vandaag stakingsdag in het onderwijs. Medewerkers zitten daardoor in een lastig parket. De kinderen vrij, maar zelf moeten ze toch echt aan het werk. Sommige bedrijven kiezen ervoor hun medewerkers in dit soort gevallen een handje te helpen, meldt het AD. Met een ballenbak, bijvoorbeeld.

Een groot deel van de werkende ouders kon in ieder geval opgelucht ademhalen, toen de onderwijsstaking begin januari werd aangekondigd. De stakingsdag zou op een vrijdag plaatsvinden, een dag die vaak als parttime-dag wordt gebruikt. Uit een poll op de site van het AD – ingevuld door ruim 5100 mensen - blijkt dat bij 39 procent van de respondenten al een van de twee ouders vrij was. Een kwart van de mensen heeft voor de gelegenheid een vrije dag opgenomen en 21 procent schakelt opa en oma in.
Kinderen meenemen naar werk
Een klein deel van de respondenten (6 procent) neemt de kinderen mee naar werk. Sommige bedrijven spelen daarop in, zoals Bright Alley en Conclusion Learning Centers, dochterondernemingen van IT-bedrijf Conclusion. Deze bedrijven organiseren samen een programma voor de kinderen, vertelt Jasper Leunk, Hoofd Strategie en Sales bij Bright Alley. ,,Enerzijds was er natuurlijk een praktisch probleem: er was opvang nodig. Ik heb zelf ook drie kinderen in de basisschoolleeftijd waarvoor we geen opvang hadden. Tegelijkertijd is het bedrijf zelf bezig met didactiek en techniek. We vinden het leuk om de kinderen daarom iets mee te geven”, aldus Leunk.
Lees ook: Dit pretpark heeft succes met een prikkelarm concept
Vandaag komen er achttien kinderen naar het kantoor van Bright Alley in Utrecht. De jongere kinderen mogen spelen in een ballenbak in een vergaderzaal. ,,We hebben 8000 ballen besteld”, lacht Leunk. ,,Dat lijkt veel, maar toen we er 4000 hadden en gingen rekenen, bleek dat we net de vloer konden bedekken.” Oudere kinderen krijgen een workshop met technisch Lego. ,,We zien bij onze opdrachtgevers dat het veel gaat over digitalisering en technisch inzicht. Als wij daar kinderen al voor kunnen interesseren, is dat mooi meegenomen.”
Schilderles en rondleiding door stadion FC Utrecht
Maar dat is nog niet alles: ook de creativiteit van de kinderen wordt gestimuleerd. ,,We hebben schildersdoeken gekocht en de kinderen kunnen samen één groot schilderij maken. Dat kunnen wij dan weer in de gang hangen als herinnering. Een collega die jaren voor de kunstuitleen heeft gewerkt, gaat lesgeven.” Als klap op de vuurpijl krijgen de kinderen een rondleiding in de Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht, naast het kantoor in Utrecht. Allemaal zodat hun ouders de handen vrij hebben om gewoon aan de slag te gaan én omdat ze kinderen iets mee willen geven.
Lees ook: Waarom je medewerkers niet als kinderen moet behandelen
ING regelt kinderopvang
Bij de vorige stakingen, eind 2017, had ING nog een grote opvangcentrale geregeld voor 500 kinderen. Dit jaar hebben ze besloten dat niet te doen, vertelt woordvoerder Karin van der Pol desgevraagd. ,,We wisten al vrij lang dat deze staking eraan zou komen. Dat was al maanden van tevoren bekend gemaakt, dus veel mensen konden wel opvang regelen. Bovendien is vrijdag een dag waarop veel mensen al vrij zijn.” Het is nog nagevraagd bij medewerkers met kinderen, maar het bleek dit keer niet nodig, aldus Van der Pol.
Verschillende sportclubs en dierentuinen spelen wel in op de vrije dag van de kinderen. Zo organiseert voetbalclub PSV voor kinderen van sponsoren en grote partners in de regio een speciale ‘kidsday’ met activiteiten in het stadion. In de Amsterdamse dierentuin Artis kunnen kinderen extra voordelig naar binnen vandaag. Maar een klein deel (3 procent) van de bezoekers van deze site geeft aan daar gebruik van te maken. Ook geven sommige bedrijven aan hun personeel de mogelijkheid om thuis te werken.