Nieuws Personeel

Dit zijn de 4 pijlers waarmee je jouw goede team opbouwt

Om een hecht en goed presterend team te vormen met je medewerkers heb je ervaring en een aantal handvatten nodig. Roderick Göttgens weet er alles vanaf: hij heeft 15 jaar ervaring binnen tal van bedrijven. In het boek Teamability, zo vorm je extreem gemotiveerde teams, legt hij zijn ervaringen naast die van het Korps Commandotroepen en geeft hij tips voor ondernemers. Hier lees je een voorpublicatie.

Roderick Göttgens 18 juni 2019

Team work roderick gttgens teamability ondernemer ondernemen

Werken in een commandoteam betekent dat je op de een of andere manier altijd in de frontlinie zult zitten. De plek waar de grootste impact wordt gemaakt, maar waar ook de hardste klappen worden gevoeld. En dat geldt voor elk team, commandoteam of niet. Het hoort erbij als je in deze constant veranderende wereld wilt overwinnen en succesvol wilt zijn. Teams worden namelijk gecreëerd om problemen en uitdagingen nu en in de toekomst op te pakken en op te lossen. Die problemen en uitdagingen van een commandoteam en een zakelijk team verschillen, maar de manier waarop met die uitdagingen kan worden omgegaan, is niet anders.

Als ik mijn eigen ervaringen met teams als interimmanager afzet tegen de teams van het Korps Commandotroepen, dan zie ik een generiek patroon van onderwerpen die van belang zijn om te kunnen omgaan met de uitdagingen. Een patroon dat leidt tot de juiste cultuur binnen teams.

Lees ook: Medewerkers samen laten gamen beter voor teambuilding dan uitje

Samengevat zijn dit de Vier Cultuurpijlers van Teamability:

Pijler 1: Een high performance team kent zijn Omgeving.

Pijler 2: Leden van een high performance team hebben maximaal Vertrouwen in elkaar.

Pijler 3: Leden van een high performance team hebben de juiste Mentaliteit.

Pijler 4: Een high performance team weet zich voldoende Beschermd.

Zo werken de pijlers samen

De Omgeving is bepalend voor wat verwacht wordt van een team. Vertrouwen maakt van een groep individuen een hecht team. Mentaliteit is bepalend voor de mate van succes. Bescherming geeft het team de ruimte om te doen wat het moet doen. Teamability betekent constant balanceren tussen kunnen en willen. Empowerment en Communicatie vormen hierin het smeermiddel. Zonder deze twee is het onmogelijk om de harde cultuurpijlers (Omgeving en Bescherming) af te stemmen op de zachte cultuurpijlers (Vertrouwen en Mentaliteit) van een team.

Teamability houdt een belofte in. Een belofte die ervoor zorgt dat elk team een cultuur van high performance kan creëren. Dat elk team een high performance team kan zijn. Dat elk team op het hoogste niveau kan werken. Teamability biedt met deze Vier Cultuurpijlers elk team de mogelijkheid om tot fase 4 van Bruce Tuckman te groeien, de sociaal psycholoog die stadia van groepsvorming in kaart bracht: forming, storming, norming en performing. Teamability biedt de tools om een high performance team te worden en te blijven.

Wat je moet onthouden

¤ Teamcultuur wordt bepaald door zich herhalende patronen. Patronen in termen van houding en gedrag, omgangsvormen, afspraken, taalgebruik, processen, procedures, hiërarchie, leiderschap en gemeenschappelijk doel.

¤ Wie de teamcultuur beheerst, beheerst het teamresultaat.

¤ Bewust bouwen aan en onderhouden van teamcultuur is een van de belangrijkste stuurmiddelen om te groeien naar een high performance team.

¤ Teamcultuur is een reflectie van visie, missie en strategie.

¤ Teamcultuur is maakbaar en niet te kopiëren.

¤ De kernwaarden van de organisatie, en het naleven hiervan, hebben grote invloed op het creëren van de juiste teamcultuur.

¤ Veel teams hebben last van een ik-cultuur. Het individuele belang voert de boventoon, niet het teambelang.

¤ Teamleden hebben vaak last van egomanie: overschatting, ik sta centraal, ik heb gelijk en de wereld draait om mij.

¤ Elk team moet volgens Tuckman door vier fases om maximaal met elkaar samen te kunnen werken: forming, norming, storming en performing.

¤ Als gevolg van de ik-cultuur en de egomanie komen de meeste teams niet verder dan fase 2, norming.

¤ De vierde fase van Tuckman, performing, is de fase waarin een team een high performance team wordt.

¤ Teamability is de elitevorm van teamwork: het hoogste niveau.