Nieuws Personeel

Dorp met zeven supers

Frank Houtappels 2 februari 2016

Supermarktdorpjumbo1065

Met een tweede Coop erbij heeft Groesbeek vanaf maart zeven supermarkten. Dat lijkt veel. Is het dat ook?

De nieuwe Albert Heijn heeft er een. De nieuwe Jan Linders krijgt er een. En de ALDI ook: een parkeerkelder. Je kunt er parkeren onder de winkel, een leeg winkelwagentje op de roltrap zetten en dat gevuld weer naar de auto rollen. En het parkeren is de eerste twee uur gratis. "Lekker droog en veilig", zegt Tom Stuart, supermarktmanager van AH Bellevue in De Gelderlander. "Ondergronds parkeren. Dat heeft de toekomst."

Een ontwikkeling is het in ieder geval: Jan Linders en ALDI verhuizen naar een nieuw gebouw met parkeerkelder op de plek van de oude Zolenmakerij (Zoma). Maar hebben al die supermarkten samen wel toekomst?Hoe kunnen zeven supermarkten (als je de Buurtmarkt in Breedeweg van zorginstelling Pluryn meetelt zelfs acht) overleven in een dorp met 16.557 inwoners? Malden (11.370 inwoners) heeft er maar twee. Ondernemer Jan van den Bergh uit Molenhoek vraagt het zichzelf ook wel eens af. Hij winkelt bij zo veel mogelijk supermarkten. Omdat het zijn 'sport' is: hij probeert nog altijd een ALDI naar Mook te halen. Waarom een supermarkt zich ergens vestigt? Dat is ingewikkelder dan het lijkt, zegt hij. "Ik heb wel eens de rekensom van een supermarkt op tweeduizend inwoners gehoord. Maar waarom zit er in Mook dan maar één? Schijnbaar kun je dat toch niet overal zo zien."

Zo is het, zegt Stuart van AH Bellevue. "Soms wil je gewoon ergens zitten."Maar waar komen al die klanten vandaan, met de goedkope supers in Duitsland om de hoek? Nou, uit Duitsland dus, zegt Stuart. Duitsers kopen hier pindakaas en hagelslag en drop, zegt hij. Patrick van Putten ziet het ook, de supermarktmanager van de nieuwe, tweede, Coop. In Kranenburg halen veel Nederlanders bier en benzine en shag en sigaretten. "Het ziet er soms geel van de nummerborden." Maar toch heeft hij daar weinig last van, verwacht hij. "In deze wijk (De Bats bij De Treffers, FH) is gewoon behoefte aan een super."

Maar de belangrijkste verklaring voor al die supers is misschien wel dat ze niet per se voor Groesbeek zijn. De klanten komen ook uit de zuidelijke delen van Nijmegen en uit Malden en Molenhoek en Mook. Stuart: "Aan de ene kant verlies je wat, aan de andere kant win je wat."