Nieuws Personeel
'Duurzaam is het beste antwoord'

Ze zijn er nog, buiten de gebaande paden van de ketens: echte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun spullen. Zoals Wibo Teerlink (37) van Bureau Cadmium in Oosterbeek.
Vang het maar eens, het assortiment van Bureau Cambium in Oosterbeek. In misschien wel het kleinste winkeltje in de Weverstraat (14 vierkante meter) loopt het aanbod mijlenver uiteen. Van houten speelgoed tot bamboe terrasdelen en -vloeren, van isolatiemateriaal tot servies, kekke keukenspullen, bamboe drinkbekers voor onderweg en bijvoorbeeld The Strop, spijkerstof waarmee je wegwerpscheermesjes scherp houdt.
OnuitputtelijkEen ding hebben de producten gemeen: ze zijn duurzaam. Dat is waar het Wibo Teerlink om gaat. "Ik heb altijd duurzame materialen gebruikt. Omdat ik wist dat het bestond en ik mijn weg ernaartoe wel vond. Minerale verven, leemstuc, bamboe vloeren, bamboe meubelen of terrasdelen, het is er heus. Maar bij de gewone bouwmarkt kom je het niet tegen. Waarom niet? Omdat de vraag te gering is, vinden producenten. Maar wat je niet kent, dat vraag je niet, toch? Om van duurzaamheid massa te maken, moet je bij de consument beginnen, vraag creëren. Ik ben geen geitenwollensok, ook geen veganist. Ik ben er wel van overtuigd dat duurzaamheid massaproductie kan worden, zodat het voor iedereen bereikbaar wordt. En er wel geld aan te verdienen is. Ik wil consumenten op ideeën brengen. Dat ze hier, omdat ze een cadeautje of een innovatieve gadget kopen, ontdekken wat mogelijk is. En dan bewust kiezen om wel of niet voor duurzaam te gaan."
Bamboe is het duurzame alternatief voor hardhout. Zonder groot prijsverschil biedt bamboe volgens Teerlink wel de 'visuele beleving' van een natuurlijk product en een lange levensduur. Ook al wordt het buiten toegepast. "Bamboe is onuitputtelijk, het groeit razendsnel en kan zelfs CO2-negatief - inclusief vervoer van China naar hier - de concurrentie aan met ieder ander product."
Concept storeCambium is een concept store, waar consumenten kennismaken met duurzame producten, voorzien van bevlogen commentaar van of technisch advies door Wibo Teerlink. "Van het cadeauwinkeltje alleen kan ik niet bestaan, daarvoor is de omzet niet voldoende. Ik adviseer klanten over duurzaam verbouwen, neem projecten aan en lever meubels op maat."
Serviezen, speelgoed, maar ook drinkbekers voor onderweg worden met piepkleine marge verkocht. Teerlink: "Zo krijgen start-ups een kans, zoals de Waka Waka-lamp die ik hier vier jaar geleden als eerste in Nederland verkocht. Rijk word ik er niet van, dat hoeft ook niet. Dan had ik in de installatietechniek voor de scheepsbouw moeten blijven, toen was ik acht maanden per jaar van huis. Maar ik wilde zelfstandig ondernemer worden, het liefst dicht bij huis. Vooral vanuit het besef dat duurzaam uiteindelijk het beste antwoord is voor ons en generaties die volgen. Als ik daar een bijdrage aan kan leveren, ben ik meer dan rijk."