Nieuws Personeel

Even bijpraten met de kapper

De 20-jarige Demi behoort tot de vierde generatie van de familie Cellarius in de Deventer kapperszaak.

Eric Bosman 2 februari 2016

Cellarius gerard vrakking

Het is als bijkletsen met een oude kameraad. Je neemt plaats in de kappersstoel en laat voor even alles van je af glijden. Bij Cellarius Haarmode staat de koffie al sinds 1929 klaar. "Wil je nog een bakkie?"

Maandag schoof de vierde generatie aan in de kapperszaak aan de Ossenweerdstraat 1. "Het is een meisje", gniffelt huidig uitbater Edwin (46). De 20-jarige Demi, dochter van Edwin en kleindochter van Piet jr. (74) zal op termijn de touwtjes in handen krijgen.

Vier generatiesIn 1929 opende de inmiddels overleden Piet sr. aan de Schoolstraat de dames- en herenkapsalon. Via de Zwolseweg belandde hij met zoon Piet jr. op de huidige locatie. Edwin: "Tot op de dag van vandaag komen er nog klanten langs die al door mijn opa werden geknipt. Zoals mevrouw Koster. Die is 97 en al 70 jaar vaste klant. Ze is nu niet meer zo goed ter been, daarom halen en brengen we haar. Met Demi is bij ons de vierde generatie in het bedrijf gestapt, dat geldt ook voor een aantal van onze klanten."

Het succes achter het familiebedrijf? "Goed je werk doen", merkt Piet gortdroog op. Hij is alleen nog op de woensdagmiddagen van de partij, samen met zijn kleindochter runt hij dan de tent. Die is spraakzamer. Een luisterend oor bieden, het wel en wee van de klantenkring met zorg onder de pet houden, brengt zij naar voren. "Soms ben je ook een beetje een psycholoog. Ruzies en scheidingen, alles krijg je mee", heeft ze al ervaren. Edwin: "Mensen kunnen bij ons overal openlijk over praten zonder het gevaar te lopen dat het doorverteld wordt."

BuurtfunctieAan de muur hangen oude foto's. Op eentje daarvan komt de vroegere buurtfunctie van de kapperswinkel goed tot uiting. Voor de winkel, het is ergens in de jaren zeventig, is een gezelschap mannen bijeen die druk met elkaar in gesprek zijn. "Mijn vader werkte in die tijd in zijn eentje in de zaak en tussen de middag ging de deur een uurtje op slot. Hij moest toch ook een hapje eten. Eén klant had een krukje meegenomen, in afwachting van zijn knipbeurt. Al snel sloten anderen zich aan."

Tegenwoordig is dat niet meer nodig. "Sinds het begin van deze eeuw kunnen klanten een afspraak boeken op onze site.'' Maar toch, een praatje maken, dat hoort er nog altijd bij. "Sommigen blijven wat langer hangen. Die nemen nog een extra bakkie en dan gaat het vaak over voetbal. Go Ahead Eagles natuurlijk. En over de clubs hier, van de Zandweerd."

Foto: Edwin, Piet jr. en Demi Cellarius