Nieuws Personeel
Extra stap dankzij slimme koppen van UT
Twentse bedrijven maken innovatiesprong dankzij slimme koppen van UT, die normaal worden weggekaapt door de ASML's en Google's van deze wereld.

Schuitemaker uit Rijssen brengt in het voorjaar een volautomatische voerrobot op de markt. Volgens het bedrijf een wereldprimeur, maar ondertussen denkt de fabrikant van landbouwmachines al aan een nog geavanceerdere versie. Die ontstaat momenteel op de tekentafel van Ivor Wanders. Deze 27-jarige Enschedeër heeft zich na afronding van zijn bachelor werktuigbouwkunde en masteropleiding systems and control voor twee jaar verbonden aan het Rijssense bedrijf. In het kader van een speciaal project van de Universiteit Twente, werkt hij als trainee bij Schuitemaker aan de toekomstige generatie volautomatische voerrobot.
Kennis"Hiermee kunnen we kennis in huis halen die anders voor ons niet haalbaar zou zijn", zegt ing. Herman Wilmink, manager R&D (research & development) van Schuitemaker. "Normaal worden dergelijke slimme koppen weggekaapt door de ASML's en Google's van deze wereld. Als middelgroot bedrijf kunnen we er nu ook van profiteren. Met Ivor kunnen we verder vooruit denken en alvast een volgende innovatiesprong maken. Onze nieuwe voerrobot is al uniek in de wereld, maar rijdt nu nog een voorgeprogrammeerde route. Daarvoor komen herkenningspunten op het erf die in verbinding staan met het voertuig. Dat wordt in de toekomst een zelflerend systeem waardoor de voerrobot volledig zelfstandig kan navigeren en bijvoorbeeld ook obstakels als een tractor kan omzeilen."
PrototypeDaaraan werkt Ivor Wanders sinds een jaar. In maart 2017 is hij zover dat het eerste prototype in de praktijk kan worden getest, vertelt hij enthousiast. Wanders had na zijn opleidingen alvast kunnen cashen bij een groot bedrijf of met een langdurige wetenschappelijke onderzoeksopdracht kunnen gaan voor een doctortitel, maar koos voor deelname aan het tweejarige UT-project PDEng (Professional Doctorate in Engineering). "Hiermee sta ik met een been nog in de academische wereld en met het andere in de industrie. Voor een deel leer ik nog steeds op de UT en tegelijk kan ik de laatste kennis direct toepassen in de praktijk en concreet werken aan een nieuw product. Een ideale combinatie. Ik zie het als een investering in mezelf."
TraineesSinds de start van het project in 2012, heeft de UT veertig trainees bij bedrijven geplaatst, zegt coördinator dr.ir. Timo Meinders (42). "Voor een deel bij grotere concerns als Apollo Vredestein, Shell en Ballast Nedam, maar ook bij kleinere en middelgrote bedrijven in de regio als Cool Energy Solutions in Enschede, Maats in Goor en Reggefiber in Rijssen. De samenwerking met de UT biedt ook deze bedrijven de kans innovaties te versnellen op verschillende terreinen, zoals robotica, energie en civiele techniek. Voor de UT vormen de bedrijven bronnen om een goed beeld te krijgen van vraagstukken die in de praktijk spelen om daar het onderwijs mede op af te stemmen."
Foto: Herman Wilmink van Schuitemaker, UT-student Ivor Wanders en hoogleraar Timo Meinders van UT (Lenneke Lingmont)