Nieuws Personeel

Familiebedrijf Speksnijder werkt aan doorstart

Het in financiële nood verkerende transportbedrijf Speksnijder Logistiek in Hazerswoude-Dorp werkt aan een doorstart. Dat zegt bewindvoerder Jan Dorrepaal in het AD. De 170 medewerkers blijven nog even doorwerken.

Rik Sneijder 30 december 2016

Transport vrachtwagen 1

Dorrepaal van het Alphense kantoor Wille Donker Advocaten onderzoekt samen met eigenaar Adriaan Speksnijder de mogelijkheden voor overname van activiteiten door derden. "Maar of dat gaat lukken, is nog niet te zeggen. Behoud van werkgelegenheid is een belangrijke doelstelling'', zegt de Alphenaar. In de komende weken moet daar meer duidelijkheid over komen. Tot aan dat moment worden de activiteiten zo veel mogelijk gewoon voortgezet. Bij Speksnijder Logistiek, in Hazerswoude-Dorp en een vestiging in Tilburg, werken zo'n 170 mensen.

Familiebedrijf

Het transportbedrijf aan de Duitslandlaan is van oudsher een familiebedrijf dat tot 2012 weinig problemen kende. Het heeft bovendien de economische crisis vanaf 2008 goed doorstaan. Vier jaar geleden echter kwamen de winstmarges geleidelijk aan onder druk te staan. Dorrepaal: "Eisen van klanten namen toe terwijl de tarieven daarmee onvoldoende gelijke tred hielden. Nieuwe wet- en regelgeving maakten bovendien nieuwe investeringen noodzakelijk. Geleidelijk liep Speksnijder achter de feiten aan.''

Begin van dit jaar heeft het bedrijf al een deel van zijn activiteiten verkocht. Dat leverde echter te weinig op om de verliezen terug te dringen. Daarnaast werd Speksnijder dit jaar geconfronteerd met nog meer tegenvallers. Zo kreeg het bedrijf te maken met een relatief hoog ziekteverzuim. Er is gezocht naar een mogelijke samenwerking met andere bedrijven maar dat leverde niets op. "Dat kwam vooral door de krappe marges in de vervoersector'', legt de bewindvoerder uit.

Concurrent

Er is nog een ander transportbedrijf met dezelfde naam in de Alphense regio: Speksnijder Transport uit Bodegraven. De Bodegravers zijn onder meer te herkennen aan de gele ster in het logo en de transporteurs uit Hazerswoude aan het groene vinkje. "Wij hebben in brieven aan onze klanten kenbaar gemaakt dat de financiële problemen niet bij ons bedrijf spelen'', zegt een woordvoerder van Speksnijder Transport. "De meesten wisten dat overigens al. Het zijn natuurlijk mensen die bekend zijn in het wereldje.''