Nieuws Personeel
Hoe filmende machinist een hit op Youtube werd

Waarom het traject Arnhem-Nijmegen zo in de smaak valt, is gissen voor machinist Paul Derks. Het door hem gemaakte filmpje van dat traject werd al ruim 150.000 keer bekeken en is daarmee het best scorende filmpje op de Facebookpagina van de NS. "Het zijn steden met mooie bruggen en zeker in het voorjaar een plezier om te rijden, met alle bomen die in bloei staan. Er zitten daar veel kwekerijen," vertelt hij tegen de Gelderlander.
Met zijn video's, die hij aanbiedt via YouTube, heeft de Zwollenaar een trouwe aanhang verworven: 3.800 abonnees worden door hem geattendeerd op een nieuwe bijdrage, tot in Rusland en Japan aan toe. "In Japan zijn ze hier gek op, daar bestaat het fenomeen al wat langer, net als in Duitsland. Tot een paar jaar terug zonden Duitse zenders de hele nacht treinreizen uit. Ik krijg vaak verzoekjes voor een bepaald traject, bijvoorbeeld omdat mensen daar aan het spoor wonen. Je krijgt een ander zicht op het landschap en het is mooie reclame voor Nederland", zegt Derks.
MeekijkenHij werkt nu 35 jaar voor de NS, waarvan 30 als machinist. Sinds zes jaar filmt hij zijn reizen kriskras door het land, 45.000 kilometer per jaar, met steeds betere apparatuur. "Aanvankelijk vooral voor mijn familie. Die wil graag een keer met mij mee in de cabine, maar dat is om veiligheidsredenen verboden, vanwege de afleiding. Op deze manier kunnen ze toch met me meekijken."
Zijn spoorfimpjes worden inmiddels door duizenden reizigers gewaardeerd, met de video Arnhem-Nijmegen als voorlopig hoogtepunt. "Ik zet elke twee weken een nieuw filmpje online, zowel de gehele rit als een samenvatting, voorzien van een intro met informatie over route, afslagen, treinmateriaal en dergelijke. De mensen die de filmpjes bekeken zijn spoorliefhebbers, maar ook mensen die van het landschap houden. Of mensen die zelf graag machinist waren geworden."
Armin van BuurenDe films worden eveneens gebruikt bij het opleiden van nieuwe machinisten en dienden als inspiratie voor een videospel waarbij virtuele landschappen worden nagebouwd.
Als klap op de vuurpijl werd hij onlangs benaderd door het productieteam van dj Armin van Buuren voor diens nieuwe videoclip Train. "Ze willen daarvoor beelden vanuit de trein hebben en polsten mij. Ik heb begrepen dat ze het liefst zelf opnames maken vanuit de cabine, maar ik weet niet of ze daar toestemming voor krijgen."
Censureren Hij hoefde zijn filmpjes tot dusverre niet te censureren. "Het ergste dat ik meegemaakt heb is een vogel tegen de voorruit, heb ik gewoon laten zien. De mensen mogen weten wat er gebeurt."
Eventuele ongelukken en zelfdodingen - hij maakte er van beide twee mee - blijven uiteraard buiten beeld. "Maar ik vind het goed dat ze worden opgenomen. Dan weten psychologen waar ze het over hebben bij hulp aan machinisten. En voor het politie-onderzoek is het ook handig."
In de toekomst is dit niet meer nodig. De NS gaat na een geslaagde proef definitief camera's aan de voorzijde van de treinen plaatsen. Die moeten ervoor zorgen dat een trein sneller kan doorrijden na een incident op het spoor. De mogelijkheid om beelden direct uit te lezen en zo snel de toedracht te beoordelen, kan lange vertragingen en uitval van treinen voorkomen.
Kijk mee met machinist Paul Derks: