Personeel

Grensoverschrijdend gedrag probleem op werkvloer: 'Wereld te winnen voor HR-professionals'

Beeld: Shutterstock Shutterstock
Shutterstock
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Snel op de hoogte

  • 10 procent van HR-professionals bevestigt toename klachten grensoverschrijdend gedrag werkvloer

  • Een tiende slaagt er niet in een beeld te krijgen of dit gedrag aan de orde is

  • Bijna kwart ziet behoefte aan vertrouwenspersoon toenemen

Het onderzoek toont aan dat bijna de helft (49 procent) van de ondervraagde HR-professionals een grotere aandacht voor grensoverschrijdend gedrag heeft opgemerkt binnen hun organisaties. Van deze groep geeft bijna een kwart aan dat de behoefte aan vertrouwenspersonen in hun organisaties is gestegen. Daarentegen meldde 13 procent dat grensoverschrijdend gedrag lang niet serieus genoeg is genomen door hun organisatie. 68 procent van de HR-professionals meldt dat ze actief werken aan het creëren van een open en veilige werkomgeving.

Denk als HR-professional ook actief na over je eigen rol en hoe je zelf kunt bijdragen aan een veiliger omgeving

Britt Breure, HR-directeur bij AFAS

Uitdagingen bij Openbaar Bestuur

Opvallend is dat bij organisaties en bedrijven binnen het Openbaar Bestuur maar liefst twintig procent van de HR-professionals moeite heeft om inzicht te krijgen in de mate van grensoverschrijdend gedrag. Slechts twee procent erkent dat deze problemen te lang niet serieus zijn genomen. Dit staat in contrast met het overgrote merendeel van HR-professionals die aangeeft voldoende ruimte te krijgen om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken.

Lees verder onder de advertentie

Het aantal klachten over ongewenste intimiteiten, vernedering, racisme, uitbuiting en pesten op de werkvloer is over het algemeen toegenomen, wat waarschijnlijk een reactie is op recente incidenten. Hans van der Spek, manager kenniscentrum Mens&Organisatie bij Berenschot: ,,Mensen voelen zich wellicht meer gesteund om melding te maken van dergelijk gedrag. Ze staan er niet langer alleen voor.”

Lees ook: Dag tegen Pesten: aantal meldingen van pestgedrag op de werkvloer fors gestegen

Werk aan de winkel

Ondanks de toegenomen aandacht voor dit onderwerp, geeft gemiddeld 22 procent van de organisaties aan nog niet actief te werken aan een open en veilige werkomgeving. 14 procent vindt dat hier wel aan gewerkt zou moeten worden. Opvallend is dat bijna geen enkele HR-professional (slechts 1 procent) geschrokken is van het aantal meldingen binnen hun eigen organisatie.

Lees verder onder de advertentie

Hans van der Spek voegt toe: ,,De cijfers tonen aan dat bijna 70 procent van de organisaties initiatieven ontplooit om een veilige werkomgeving te creëren, met als belangrijkste drijfveer de verbetering van de prestaties van de organisatie.” Hierbij worden onder andere medewerkersonderzoek, communicatie, en de inzet van vertrouwenspersonen genoemd.

Lees ook: Voorzitter MKB-Nederland pleit voor zero tolerance bij grensoverschrijdend gedrag

Britt Breure, csr- en HR-directeur bij AFAS, benadrukt het belang van luisteren naar de behoeften van de organisatie: ,,Aan die behoefte moet je als organisatie gehoor geven. Het is een voorwaarde voor een open en veilige werkomgeving waarin iedereen beter presteert. Denk als HR-professional ook actief na over je eigen rol en hoe je zelf kunt bijdragen aan een veiliger omgeving.”

Lees verder onder de advertentie