Nieuws Personeel

Groeibedrijf is wars van keurslijf

Natasja de Groot | 21 januari 2016

Werkthuisondernemen1065

Het Rotterdamse Drukzo claimt het eerste bedrijf in Nederland te zijn dat de traditionele arbeidsovereenkomst volledig overboord heeft gezet. Bij het dochterbedrijf van Helloprint hebben ze niets op met traditionele arbeidsverhoudingen. Medewerkers kennen geen opgelegde werktijden, een vast aantal vakantiedagen of een verplichte aanwezigheid. Dat meldt het AD donderdag.

Menig ondernemer zal het jaloersmakend in de oren klinken. Dit e-commerce bedrijf begon in 2013 met vier man en heeft nu 75 medewerkers. Het telt vijftig openstaande vacatures, en is actief in zes landen. De omzetcijfers zijn ook niet mis: in 2 jaar gestegen naar 15 miljoen euro.

Het bedrijf groeit als kool. Wat ze volgens oprichter en directeur Hans Scheffer anders doen? Zoiets als de traditionele arbeidsovereenkomst kennen ze er niet. Nieuwe werknemers krijgen op een A4'tje de samenwerkingsovereenkomst, geen dik arbeidsreglement dus. De oprichter gelooft niet in het opleggen van allerlei regels en procedures. Het duwen van personeel in een keurslijf is volgens hem funest voor creativiteit, werkplezier en productiviteit. "Door mensen vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven, schiet de productiviteit omhoog.'' Dat laten ook tal van wetenschappelijke onderzoeken zien.

GevoelScheffer is ervan overtuigd dat met name jongere generaties moeite hebben met hiërarchisch geleide organisaties en daar binnen de kortste keren opgebrand raken. ,,Waarom zouden werknemers per se op kantoor moeten zitten? Of op gezette tijden moeten werken? Waarom zou de baas zich als een meerdere moeten opstellen? Ik geloof in een gelijkwaardige relatie. Mensen willen het gevoel hebben het maximale uit zichzelf te kunnen halen en gelijkwaardig behandeld te worden."

Bij het bedrijf staat het de werknemers vrij om hun werk te doen vanuit elke plek ter wereld, zoals vanaf een strand in Brazilië om maar wat te noemen. Maar het is lang niet alleen leuk en gezellig bij Drukzo, het is een ambitieus, gedreven bedrijf, beklemtoont Scheffer. De medewerkers - teammembers geheten - worden enerzijds afgerekend op harde, meetbare resultaten als productie en anderzijds op zachte kanten als drive en betrokkenheid. Al die flexibiliteit houdt overigens niet in dat het bedrijf alleen met flexibele contracten werkt. Bij wederzijds welbevinden krijgt iemand 'gewoon' een contract voor onbepaalde tijd. "Jongeren zijn misschien individueler ingesteld, maar zij hebben net zo goed behoefte aan binding."