Waar waren al deze mensen toen Hans Husken (54), Hanny Teuiten (65) en Roelien Polman (55) en hun collega's ze echt nodig hadden? De oud-medewerkers van V&D zien deze woensdag met lede ogen aan hoe de Hengelose vestiging wordt 'leeggeroofd'. "Het is echt ongelofelijk", verzucht Polman, die ruim 35 jaar in Hengelo en Enschede werkte. Haar rode ogen verraden het verdriet en de teleurstelling. De V&D-dynastie is niet meer, de gezellige winkelvloer is nu een groot slagveld.
Lijkenpikkerij"Het voelt ook een beetje als lijkenpikkerij", zegt Peter Veldhof. De Almeloër werkt bij OAD, hij weet hoe de oud-medewerkers van V&D zich nu voelen. "Zo'n 2,5 jaar geleden hebben wij hetzelfde meegemaakt, maar dat is gelukkig wel goed afgelopen." Veldhof is net klaar met zijn dienst en staat hier met een opdracht van het thuisfront. "Even kijken naar servies en kleding."
Winkelende monstersHij weet nog niet wat hem binnen te wachten staat. Vaders slepen er met koffers, tieners ruziën er om sieraden en moeders graaien er tussen het beddengoed: klanten veranderen in winkelende monsters.
Te confronterend "Als deze mensen eerder waren geweest, dan hadden we allemaal onze baan nog gehad", zegt Hans Husken. Na 38 jaar moet hij het hoofdstuk V&D afsluiten en dat doet pijn. "Ik heb altijd in Enschede gewerkt, ik ben opgegroeid in die winkel, maar kan daar niet meer naar binnen." Het is te confronterend. Teuiten en Polman kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen. Maar ze houden de hand op de knip: hun euro's gaan niet naar de Amerikaanse investeerder Sun Capital, waar V&D onder viel.
GeïrriteerdDe drie oud-medewerkers hebben medelijden met de uitzendkrachten die deze woensdag met de handen in het haar zitten. Want het is druk in de Hengelose V&D, te druk. Op de winkelvloer staan dertien uitzendkrachten en twee voormalig V&D-medewerkers. De bewakers komen ogen tekort. "De mensen maken er allemaal zo'n punt van dat het druk is, maar ze staan er zelf wel bij", zegt een van hen lichtelijk geïrriteerd. Hij negeert het alarm en laat de controle van tassen en kinderwagens voor wat het is. Er zijn grotere zorgen.BrandweerBoven staan de koopjesjagers vast op de winkelvloer, als sardientjes in een blik. Rijen dik staan ze voor de roltrap en de lift. De wachtende klanten klagen: "Allemaal over de rug van een ander", "Hebben ze het hier voor niks vandaag?", "Als de brandweer dit zou zien" en "Dit is waanzin ten top."
"Als er nu brand uitbreekt, hebben we een groot probleem', roept een man die probeert naar buiten te komen. De brandweer heeft gehoord van de drukte in het winkelpand en heeft poolshoogte genomen. "Er is een extra check-up gedaan", vertelt een woordvoerder. "Het is er druk en mensen moeten inderdaad langer wachten, maar het pand was veilig genoeg om open te blijven." Wel is er uiteindelijk toch een deurbeleid ingevoerd: eerst moeten er klanten uit, voordat nieuwe klanten het pand in mogen.
Herinneringen Het gros van de koopjesjagers laat zich niet weerhouden door de drukte. Overal in het pand hangen borden met de tekst '20 procent korting', hier en daar gaat het om 30 procent korting. Producten van Rituals zijn in trek, evenals kinderkleding. Oud-medewerkers Teuiten, Polman en Husken weten niet wat ze zien. Herinneringen aan het Prijzencircus, de uitverkoopperiode die V&D twee keer in het jaar hield, komen boven.
Hoe verder? Teuiten: "We zijn naar de banenmarkt van het UWV geweest, het was net een V&D-reünie." Veel hoop op een nieuwe baan hebben ze niet. Polman: "Als je uitgenodigd wordt, dan kun je jezelf laten zien en bewijzen. Maar zover komt het niet eens." Husken heeft een aantal gesprekken gehad, maar een droombaan zoals hij die bij V&D had, zal hij nooit meer vinden. De drie hebben er genoeg van en proberen buiten te komen. Het is mooi geweest.
Foto: Christian van der Meij