Nieuws Personeel

'Het gemiddelde budget om een IT'er aan te nemen gaat richting de 10.000 euro per persoon'

Meer dan de helft van werknemers is bereid om over te stappen naar een nieuwe baan. Dat zei Marthijn Jongsma van de Persgroep Employment Solutions woensdag tijdens de Week van de Ondernemer. “Voor ondernemers is dit een kans, maar ook een bedreiging.”

Vincent Krijtenburg | Video: Vincent Krijtenburg 23 november 2017

Marthijnjongsma

De arbeidsmarkt is krap en wordt de komende jaren alleen maar krapper. Met name in de IT-sector blijkt het moeilijk te zijn om nieuw personeel te vinden. “Het gemiddelde budget dat wij tegenkomen bij klanten om een IT'er aan te nemen gaat richting de 10.000 euro per aangenomen werknemer”, zei Jongsma in zijn presentatie.

Vacatures vervullen

Ook in de bouw, gezondheidszorg en detailhandel valt het niet mee om vacatures te vervullen. De inzichten die Jongsma met de ondernemers in de zaal deelde zijn onder andere afkomstig uit het Nationaal Salaris Onderzoek, een initiatief van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. Marthijn Jongsma werkt namens de de Persgroep Employment Solutions voor onder meer NationaleVacaturebank en Intermediair.

20 procent van de mensen in loondienst is actief op zoek naar ander werk. Dat wetende is het volgens Jongsma belangrijk om te zorgen dat je goed nadenkt over hoe je jouw personeel aan je kunt binden. Denk daarbij aan primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook aan zingeving, promotiemogelijkheden en erkenning.

Lees ook: Vier manieren om jouw personeel leiding te geven

Kanalen

De voornaamste manieren waarop mensen een nieuwe baan vinden zijn via het eigen netwerk, via vacaturesites en via uitzendbureaus. Daarbij is het leeftijdsafhankelijk welk medium er gebruikt wordt. “Jonge mensen zijn meer op social media te vinden terwijl voor de oudere doelgroep de krant een belangrijke bron is om werk te vinden”, aldus Jongsma. De belangrijkste bron om een baan te vinden is in alle leeftijdscategorieën het eigen netwerk. “Als iemand actief op zoek is naar werk, kijkt hij of zij automatisch binnen het netwerk van familie, kennissen en vrienden of hij ergens terecht kan.”

Omgekeerd gebeurt er precies hetzelfde zegt Jongsma. “Als een ondernemer nieuwe werknemers zoekt, zal hij in eerste instantie binnen zijn zakelijke netwerk of via zijn huidige werknemers kandidaten te werven.”

Nieuwe kansen

Vacaturesites zijn tot nu toe vooral gericht op de 20 procent van de mensen die actief een baan zoekt. Maar ook de overige 30 procent van de potentiële kandidaten komt steeds beter in beeld van partijen als de Nationale Vacaturebank. “Inmiddels bestaan vacaturesites al bijna twintig jaar. Dus zij hebben profielen opgebouwd van mensen die ooit een baan hebben gevonden via die sites. Die data kan worden gebruikt om mensen te confronteren met banen die beschikbaar zijn gekomen”, legde Jongsma uit.

Vacatures

De hoogte van het salaris is de belangrijkste reden om van baan te wisselen. Het verbaast Jongsma dan ook dat veel organisaties in vacatures niets communiceren over deze primaire arbeidsvoorwaarde. Een andere tip die Jongsma gaf is het gebruik van een video bij een vacature. “Vacatures met video leveren 30 procent meer respons op. Je hoeft dan niet per se een nieuwe bedrijfsfilm laten maken. Je kunt ook met de camera op je telefoon een video maken waarin een medewerker vertelt hoe hij of zij het werk ervaart.”

Sollicitatieprocedure

Het gaat ook nog vaak mis tijdens de sollicitatieprocedure. “Probeer heel duidelijk te zijn in de communicatie over de sollicitatieprocedure. Als je iemand afwijst, dan moet je dat op de juiste manier doen. Die kandidaat heeft moeite gedaan om de vacature te lezen en om te reageren. Als je dan niks hoort, dan is dat een hele slechte merkbeleving”, waarschuwt Jongsma.

“Een kandidaat heeft liever binnen twee weken een reactie als hij of zij weet hoelang het gaat duren dan binnen een week, zonder te weten wanneer hij of zij de reactie kan verwachten. Die laatste is namelijk ook op dag één en twee na de sollicitatie aan het wachten op een reactie.”

Het is het beste om sollicitanten persoonlijk op de hoogte te brengen van de sollicitatieprocedure. “Als je denkt dat dit te veel werk is, dan is de op één na beste optie om een autoresponder in te stellen met uitleg van dat proces.”

Belangrijkste bron om een baan te vinden is in alle leeftijdscategorieën het eigen netwerk

Marthijn Jongsma, Persgroep Employment Solutions