Nieuws Personeel

Hoe Picnic Europa voor zich wint

Online supermarkt 'Picnic' is een van de 45 Nederlandse ondernemingen die zijn innovatie mogen tonen tijdens de expo 'The STEC - Food to Be' in Eindhoven, waar maandag onder meer alle 28 landbouwministers van de EU en Eurocommissaris Phil Hogan te gast zijn. Europese ministers van Landbouw reageren enthousiast op het concept van Picnic.

De Ondernemer 30 mei 2016

Picnic Europa

Volgens Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic, krijgt hij veel positieve reacties van de buitenlandse officials. Muller: “Elizabeth Truss, de Britse minister van landbouw, vertelde dat Picnic een ware revolutie zou kunnen ontketenen in haar land. Britten laten nu al vaak hun boodschappen thuisbezorgen, maar supermarkten vragen daar altijd geld voor." Ook in Frankrijk zou Picnic zonder meer een succes worden, zo voorspelde de Franse afgevaardigde. "Niet elke stad of dorp bij ons heeft een supermarkt, je moet vaak een eind rijden naar een hypermarché. Gratis bezorging is dan een uitkomst." Niet alleen het buitenland reageerde positief, ook staatssecretaris van Landbouw Martijn van Dam was enthousiast over Picnic. "Het eerste wat hij vroeg was wanneer we naar Den Haag komen", vertelt Michiel Muller lachend. "Waar de landbouwministers het meest enthousiast over zijn is de manier waarop wij de voedselverspilling drastisch verminderen. We kopen alleen de producten bij onze leveranciers in, die ook echt door onze klanten zijn besteld. Op die manier voorkomen we verspilling van verse producten."

Innovaties De Food to Be-expo is een eerste editie van 'The STEC, Staging Technologies', een nationaal podium voor de nieuwste technologie gevestigd in Eindhoven. De Expo, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Eindhoven, wordt georganiseerd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap en de Europese landbouwraad. Op de beurs laten de 45 meest innovatieve ondernemers, wetenschappers en designers van Nederland zien welke innovaties in de toekomst het verschil gaan maken in ons eten. Picnic is er hier een van, dankzij het vernuftige nieuwe logistieke systeem dat de basis legt voor de nieuwe voedselvoorziening voor de moderne stad: de snelste weg van ‘boer naar bord’. In de zes maanden dat de online supermarkt actief is, is het concept uitgerold naar vier plaatsen, waaronder Utrecht. In Amersfoort, waar het allemaal begon, is inmiddels tien procent van de huishoudens klant. Duurzaam Picnic wordt op The STEC ook geroemd om de duurzame oplossingen. Zo maakt de online supermarkt een einde aan voedselverspilling, omdat het alleen díe levensmiddelen inkoopt die ook daadwerkelijk zijn besteld. Op die manier gaat er niets verloren. De zelf ontworpen elektrische busjes maken een einde aan de uitstoot van fijnstof in de steden. Bovendien betekent het bezorgmodel ook nog eens een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot van auto’s, die consumenten normaal gebruiken om een paar keer per week op en neer naar de supermarkt te rijden. Ook de consument wint: waar de traditionele supermarkten hoge kosten rekenen voor de bezorging, levert Picnic de bestelling gratis af, mét laagsteprijsgarantie.