Nieuws Personeel

Hoeveel vakantiedagen hebben je werknemers recht op?

De vraag komt regelmatig bovendrijven bij je personeel: hoeveel vrije dagen heb ik eigenlijk? Het is een simpel rekensommetje, nog makkelijker is dat we het al hebben voorgerekend! Alle antwoorden op een rijtje.

Robbert Daalder 1 juni 2019

Aantal vakantiedagen werkweek 40 uur

Natuurlijk komt het onderwerp ter tafel bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst: vakantiedagen. Maar ook als je medewerkers hun vakanties gaan plannen en natuurlijk aan het eind van het jaar als niet alle dagen zijn opgemaakt. Hoewel er per sector verschillen zijn, lees je hier waar jouw werknemers jaarlijks recht op hebben volgens het aantal uren dat ze werken.

Vier keer het aantal uren

Het wettelijke aantal vrije uren waar een werknemer jaarlijks recht op heeft, is vier keer het aantal uren dat hij of zij per week werkt. Dus heeft iemand binnen jouw onderneming een contract voor 40 uur, dan is dat 4 x 40 = 160 uur. Oftewel: 20 vrije dagen van 8 uur. Zo'n fulltimer kan dus vier volle weken per jaar op vakantie gaan, terwijl je het salaris gewoon doorbetaalt. Maar werknemers hebben natuurlijk ook de mogelijkheid om losse uren of dagdelen op te nemen.

Lees ook: Het verschil tussen bruto- en nettoloon in Nederland

Onderstaand een overzicht van het aantal vakantiedagen waar je personeel ieder jaar recht op heeft, aflopend van een 40-urige werkweek tot 16 uur per week.

  • 40 uur is 20 dagen per jaar

  • 38 uur is 19 dagen per jaar

  • 36 uur is 18 dagen per jaar

  • 32 uur is 16 dagen per jaar

  • 28 uur is 14 dagen per jaar

  • 24 uur is 12 dagen per jaar

  • 20 uur is 10 dagen per jaar

  • 16 uur is 8 dagen per jaar

Lees ook: Salaris: wat is het minimumloon in Nederland?

Meer vakantiedagen mogelijk

Heb je mensen op de loonlijst staan die slechts een gedeelte van het jaar voor jouw bedrijf werken of heb je parttimers in dienst? In dat geval moet je het aantal verlofdagen per jaar naar rato berekenen. Eist iemand meer vakantiedagen dan het wettelijk minimum tijdens de contractbespreking en wil je die toekennen? Dan moet je jullie afspraak opnemen in het contract.

Meer vragen over de regels en wetten omtrent personeelsrecht? Bij De Ondernemer Academy hebben we verschillende boeken die je verder helpen in je vraagstukken omtrent personeelsbeleid. In Geen gedoe met personeel van Suzanne Meijers vind je bijvoorbeeld directe antwoorden op je vragen, ook op de vragen waar je je nog niet van bewust bent. Hier vind je het boek én kun je het gelijk kopen.