Nieuws Personeel

Horeca vangt tekort aan personeel op met zzp'ers en payrollbedrijven, vast contract 'te gewaagd'

Het nijpende tekort aan personeel in de horeca wordt (deels) opgevangen door werknemers met een nulurencontract, zzp’ers, payrollbedrijven of gespecialiseerde horeca-platforms als Temper. In vaste dienst nemen vinden werkgevers te gewaagd. Dit blijkt uit een analyse van Dyflexis, ontwikkelaar van software voor workforce management, onder drieduizend van zijn klanten.

Redactie 13 juli 2021

Horeca komt aan personeel door zzp of payroller

Horeca zet alles op alles om aan personeel te komen. Foto: Unsplash

Nadat de eerste versoepelingen in de horeca plaatsvonden, is met grote regelmaat het tekort aan (geschoold) personeel naar voren gebracht. Door alle overheidsmaatregelen verlieten tienduizenden werknemers deze sector.

Toename in aantal nulurencontracten en variabele vaste contracten

,,We zien uit onze data dat het aantal werknemers met een vast contact nauwelijks toeneemt”, duidt Thomas van den Ende, CFO van Dyflexis, de cijfers. ,,Wat wij uit het veld vernemen, is dat de horeca angstig is om werknemers een jaarcontract te geven. Ze zijn weliswaar bereid meer te betalen, maar vinden de regels te grillig. Wat afgelopen vrijdagavond door het kabinet bekend werd gemaakt is daar een voorbeeld van.”

Lees ook: Terrassen open: horecaondernemers starten klopjacht op personeel

Om toch genoeg handjes ‘voor op het terras en in de keuken te hebben’, werd via andere kanalen personeel aangetrokken. Van den Ende: ,,Vanaf week 17 (laatste week april, red.) zien we externe contractvormen als payroll, zzp en uitzendkrachten in uren explosief toenemen tot wel over de 500 procent in week 23 (vanaf 7 mei, red.). Om aan nog meer werknemers te komen zagen we bijvoorbeeld ook het aantal nulurencontracten, variabele vaste contracten, toenemen. Sinds week 17 zijn die contractvormen in uren toegenomen met 200 procent.”

Gewerkte uren in de horeca, per soort van contract.

Lees ook: Opnieuw maatregelen: dit zijn de nieuwe coronaregels

De effecten van de afgelopen vrijdag afgekondigde coronamaatregelen heeft Dyflexis nog niet verwerkt. Volgens Van den Ende heeft dat te maken met de doorlooptijd en verwerking van de informatie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws