Nieuws Personeel
We Want You (1): hoe ver gaan we om personeel binnen te halen?
In de bouw, installatietechniek en ICT is al lange tijd sprake van ernstig personeelstekort. Volgens werkgeversvereniging AWVN blijkt uit een enquête dat bedrijven in die sectoren het steeds gekker maken om personeel aan te trekken. Hoge salarissen voor nieuwkomers en aanbrengbonussen die lopen van tientjes tot duizenden euro’s. Tijd om eens poolshoogte te nemen. Want 'hoe gek' is het mkb? Of valt dat allemaal wel mee? Deel 1 van de serie 'We Want You'.

Opmerkelijke verhalen over adellijke titels, beginbonussen en allerlei ander creatiefs haalden de afgelopen maanden de media, maar bij MKB-Nederland herkennen ze de beeldvorming niet. ,,Natuurlijk hebben bedrijven last van krapte. Er zijn zo’n 160.000 openstaande vacatures binnen het mkb en 280.000 in het totaal." Volgens de woordvoerder arbeidsmarkt van VNO-NCW en MKB-Nederland Rob Slagmolen is er binnen het mkb helemaal geen geld voor absurd hoge bonussen en salarissen. ,,Het mkb lost dat anders op. Wij zien in de branches dat werkprocessen worden aangepast, er wordt meer samengewerkt met collega-bedrijven. Binnen bedrijven wordt er meer opgeleid en via eigen werknemers aan nieuwe arbeidskrachten komen is ook populair."
Professionals
Bij Rutges Vernieuwt, een bedrijf in het midden van het land voor bouw en verbouw, zien ze ook de krapte op de arbeidsmarkt, maar herkennen zich niet in excentrieke verhalen. Brigit Rams, HR-specialist Recruitment en Talentontwikkeling: ,,In de bouwbranche is er wel een tekort, maar wij zijn er niet minder kritisch om. Wij willen professionals. Daarom investeren wij vooral in ons personeel en zijn we over het algemeen iets creatiever met personeelswerving.”
Aanbrengbonus
Dus hier geen aanbrengbonussen, leaseauto’s en adellijke titels? ,,Wij herkennen ons niet in dat soort verhalen. Aanbrengbonussen wel. Wij gaan ervan uit dat als iemand die hier al werkt en zorgt voor een nieuwe werknemer, die persoon de nodige kwaliteiten heeft. Daar hebben wij geld voor over. De bonussen zijn verdeeld over twee fases. Na succesvolle proeftijd het eerste deel en als de nieuwe werknemer een succesvol eerste jaar heeft, krijgt de aanbrenger het tweede deel. Het is een leuke, maar geen extravagante bonus, want dan krijg je ook niet de juiste kandidaten aanbevolen."
Lees ook: Dit IT-bedrijf doet nieuwe werknemers een adellijke titel cadeau
Sfeer
Hoe zorg je er dan voor dat personeel blijft? ,,De sfeer vinden wij erg belangrijk. Wij zijn van origine een familiebedrijf en saamhorigheid zit in ons DNA. Wij zijn er met en voor elkaar. Dat stralen we ook uit en het komt regelmatig voor dat iemand die hier weg gaat toch weer terugkomt. Onze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn goed, we organiseren vaak leuke evenementen, de werknemers krijgen met feestdagen een kleine, originele attentie. Allemaal dingen die ertoe doen.”
Scholing
De aanwas van nieuw personeel komt mede door scholing en samenwerking. Rutges heeft nauwe banden met het ROC Midden Nederland en Bouwmensen, plaatsen waar jongeren worden opgeleid in bouw en infra, in combinatie met werken in de praktijk. Rams: ,,Samenwerken en goede BBL-trajecten verzorgen zorgt ook voor aanwas van personeel. Deze jongens werken vier dagen bij ons, gaan een dag in de week naar school. Dat zijn maatwerktrajecten en het lukt niet altijd. Maar als het succesvol is, is het zeker een win-win-situatie.”
Lees ook: De zeven regels voor werkgeluk volgens Twitter-topman Bruce Daisley
Investeren
Ook bij Bizway, een middelgroot ICT-bedrijf, geloven ze in zelf opleiden en bijscholing. Bart Lageweg, directeur van Bizway en bestuurder van Cloud Academy, is een drijvende kracht achter BBL-trajecten in het HBO. Lageweg gelooft niet in het beloven van gouden bergen. ,,Uiteindelijk is het niet de bedoeling dat je bij ons komt werken voor het grote geld. Wij bieden een marktconform salaris. Je komt omdat dit werk bij je past en omdat je jezelf wilt ontwikkelen. Daar steken wij veel geld, tijd en moeite in. Wij creëren goede omstandigheden, juist zodat er weinig verloop is. Maar wij verwachten ook iets terug. Wij geven een sportvergoeding, maar we willen ook je lidmaatschapskaart zien. Wij stellen coaches ter beschikking, maar willen ook je ontwikkeling volgen. Het is niet vrijblijvend.”
Ontwikkeling
Behalve goede arbeidsomstandigheden vraagt Bizway ook aan werknemers om zich continu ook inhoudelijk te blijven ontwikkelen. Lageweg: ,,Samen met brancheverenigingen hebben wij het initiatief genomen om zelf mensen te gaan opleiden. Wij merkten dat er een personeelstekort was omdat de vraag van de markt niet is afgestemd op de jongeren die afstuderen in de ICT. MBO4-niveau is veelal te laag en dat is jammer. Wij willen dat ze werkervaring opdoen én doorleren. De ontwikkelingen in het ICT-vakgebied gaan zo snel, je móet blijven bijscholen. Dat doen we nu met Cloud Academy en de Hogeschool Utrecht. Wij hebben zelfs invloed op de onderwijsinhoud. Zo zorgen we voor de werknemer van de toekomst.”
Coaching door senior werknemers
Een traject dat VNO-NCW en MKB-Nederland ook aanmoedigt is het inwerken van zij-instromers of mensen die uit een uitkering komen. Volgens MKB-Nederland liggen daar nog kansen. Slagmolen: ,,Een beetje ondernemer weet dat het schaap met de vijf poten niet bestaat en dat het veel meer een kwestie is van ontwikkelniveau. Met betere coaching door senior werknemers hebben tal van instromers meer kans. Op dit moment zijn er 250.000 erkende leerbedrijven waar met behulp van een praktijkmeester veel gewerkt en geleerd kan worden. Ik zie groeimogelijkheden in dit soort trajecten voor de toekomst.”
'We Want You' is een nieuwe wekelijkse serie door Miranda Coehoorn over groeibarriére nummer 1 van het mkb: personeel vinden én behouden. Hoe ver gaan we daarin?