Nieuws Personeel

IT-gigant uit Amerika opent kantoor in Amsterdam

Het was lang spannend, maar toch koos de Amerikaanse it-gigant Oracle Amsterdam uit als plek voor een nieuwe vestiging, waar over anderhalf jaar 400 mensen clouddiensten verkopen. Wat zijn dat eigenlijk? Het Parool sprak met Oracle-topman René van Stiphout.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 16 februari 2016

Oracledatacenter

"De laatste paar jaren waren een ongelooflijk spannende tijd. De digitalisering gaat momenteel met een snelheid die we nog niet eerder gezien hebben. Hele industrietakken worden opnieuw gedefinieerd en dan gaat het heus niet alleen om Uber of Airbnb."

Waar een hoop it-bedrijven de afgelopen jaren juist zijn ingekrompen, kan René van Stiphout, topman Nederland bij de Amerikaanse it-gigant Oracle, binnenkort 400 man bijschrijven bij de 1100 die hij al in Nederland heeft. In januari werd bekend dat Oracle een gloednieuw kantoor in Amsterdam opent, waarvandaan het bedrijf clouddiensten zal verkopen.

De tijd dat bedrijven de programma's waarmee ze werkten, de apparatuur waarop die software draaide en de data die dat opleverde in eigen huis beheerden, is voorbij. Alles gebeurt nu virtueel.

"Dat stelt ondernemingen in staat precies dat af te nemen wat ze nodig hebben," zegt Van Stiphout. "Ze hoeven geen dure contracten voor softwarepakketten meer te sluiten of dure apparatuur aan te schaffen om al die data te bewaren. Dat gebeurt allemaal in de cloud."

"Bedrijven kunnen daardoor veel sneller dan voorheen hun behoeftes aanpassen. Als ze groeien kunnen ze zonder problemen hun diensten uitbreiden, maar ook weer aanpassen als dat nodig is."

De doorbraak van zulke virtuele diensten - die lopen van de boekhouding, salarissystemen, helpdesks tot webwinkels - voedt ook het tempo waarmee nu start-ups opkomen en doorgroeien. Moesten ze voorheen eerst tienduizenden euro's uitgeven aan hun digitale infrastructuur, inmiddels is dat geen obstakel meer en kunnen ze precies afnemen waaraan ze behoefte hebben.

"Op dit moment zorgt digitalisering voor een enorme impact op alle aspecten van de samenleving," zegt Van Stiphout. "De markt, bedrijven, overheden en zorgorganisaties zitten nu in een overgangsfase. Cloudtechnologie stelt bedrijven en instellingen in staat om op grote schaal te innoveren en transformeren."

Voor Oracle, die zulke diensten al veertig jaar op traditionele basis aanbiedt, zijn deze ontwikkelingen enorm belangrijk. "En omdat we dit zo ontzettend belangrijk vinden, gaan we er nu verder in investeren."

De vierhonderd medewerkers die Oracle nu zoekt voor zijn nieuwe vestiging in Amsterdam-Centrum, gaan zulke diensten verkopen. Het bedrijf zoekt niet alleen naar it'ers en techneuten.

"We zoeken ook mensen met verstand van een bepaalde branche, financiële dienstverlening bijvoorbeeld, of de logistiek," zegt de Oracletopman. "Mensen die begrijpen wat het voor een ondernemer uit zo'n branche betekent om clouddiensten te gebruiken."

Het zal daarbij niet alleen gaan om Nederlanders. "We beperken onze zoektocht niet tot Amsterdammers. Vanuit Amsterdam richten we ons straks behalve op Nederland ook op de Duitstalige en Franstalige markt, maar ook op Scandinavië. We zullen dus ook veel expats hierheen trekken. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan ons doel om de nummer één in cloud te worden , stimuleren we om te solliciteren."