Nieuws Personeel

Jongeren willen flexibel contract

Natasja de Groot 26 januari 2016

Jongerenflexibelcontract1065

Jongeren lopen niet meer warm voor een vast contract. Ze gaan liever flexibel aan de slag. Dat lijkt een behoorlijke trendbreuk met het verleden, bericht het AD dinsdag.

Volgens onderzoek van uitzender YoungCapital geeft 57,3 procent van de Nederlandse jongeren de voorkeur aan een tijdelijk contract boven een vast contract. Het onderzoek is gedaan onder ruim 5.000 Europese jongeren. Het jaarcontract is met 22,4 procent het meest populair.

Met het onderzoek wilde YoungCapital de werkflexibiliteit van de nieuwe generatie in kaart brengen.

War for talentVolgens directeur Ineke Kooistra doen werkgevers er goed aan zich wat meer te verdiepen in de mindset van werkende jongeren. "De war for talent dient zich aan. Sterker nog, in de sectoren it en techniek is die al lang begonnen."

De uitzender signaleert bij veel bedrijven nog altijd een traditionele werkgeversmentaliteit. En dat kunnen ze zich eigenlijk niet meer veroorloven, aldus Kooistra. Als voorbeeld noemt ze de hoge eisen van passende diploma's, hoge cijfers en een aantal jaren werkervaring voor een baan met een laag starterssalaris.

"Jongeren blijken bijzonder flexibel te zijn voor hun werkgever. We vinden het dan ook logisch dat dit jonge talent tegemoet komen. Zij hebben elkaar hard nodig."

Het is niet zo dat jongeren helemaal geen waarde meer hechten aan een vast contract. "Soms willen ze de praktische voordelen van baanzekerheid, zoals een hypotheek", zo stelt Paul Preenen die namens TNO het onderzoek aanstuurde. "Bijna 14% van de Nederlandse jongeren vindt een vast contract belangrijk vanwege de aankoop van een huis. Ouderwets misschien, maar veel alternatieven zijn er nog niet."

ZekerheidDe belangrijkste reden voor jongeren om een vast contract te ambiëren, is dus zekerheid. Daarin zijn er opvallende verschillen. Zo noemt 28% van de Duitsers een kinderwens als belangrijkste reden. Voor 34% van de Fransen (34 %) is dat de aankoop van een huis, 16% van de Spanjaarden noemt plannen voor een bruiloft.