Negen werkgevers uit de horeca- en toerismebranche hebben dinsdag hun handtekening gezet onder de Hospitality Hub Schouwen-Duiveland. Dat is een pact waarin ze afspreken goed voor hun werknemers te zorgen op het gebied van geld, geluk, gezondheid en groei. Uniek in Nederland.
Volgens projectleider Lizze Boomsluiter van vakopleiding SVO Food blijft het op veel plekken in Nederland vaak steken bij ideeën, hoewel volgens haar de intentie goed is. Op Schouwen-Duiveland ligt er nu een ondertekend convenant, waar niet alleen werkgevers, maar ook scholen bij zijn aangesloten. Scalda en het Pieter Zeeman Lyceum doen mee, zodat werknemers kunnen werken én leren op het eiland, schrijft het AD.
Landelijk hospitality pact
Er is wel al een landelijk hospitality pact, maar een samenwerking zoals op Schouwen-Duiveland is er nog nergens, volgens Herbert van Oord, manager arbeidsmarkt, scholing en training van brancheorganisatie Hiswa-Recron: ,,Schouwen-Duiveland is hiermee de allereerste in Nederland die op regionaal niveau duidelijke stappen zet.” Volgens de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Frank de Reu, is het pact jaloersmakend. ,,Ik weet zeker dat heel Zeeland jaloers is op Schouwen-Duiveland. Hier is iets gecreëerd dat beter is dan een cao.”
Een kind en werken in de horeca? Een ‘no-go’ voor veel mensen, weet Julia Boot uit Zierikzee. Zij is hét voorbeeld waar de hospitality hub op is ontstaan. Namens de werknemers zit zij in het bestuur van de vereniging die is opgericht voor de hub. Zij houdt in de gaten of de afspraken wel worden nageleefd en is daarom eerste aanspreekpunt voor haar collega's in de sector.
Ik moest veel klussen doen waarvoor je in eerste instantie niet bent aangenomen. Ook dingen die ik niet leuk vond, zoals wc's schrobben
Julia Boot
‘Vakantie midden in de zomer’
Julia Boot zat op het Pieter Zeeman Lyceum toen ze in verwachting raakte. Ze beviel in haar examenjaar van haar nu vijfjarige dochtertje, maar dat weerhield haar er niet van haar diploma te halen. Vervolgens studeerde ze verder. ,,Ik heb de praktijkroute bij Scalda gedaan, leisure and hospitality.” Ze ging aan de slag bij diverse bedrijven op Schouwen-Duiveland, maar telkens liep ze vast. Dan waren de werktijden niet te combineren met de zorg voor haar dochter, dan voldeed het werk niet aan haar verwachtingen. ,,Ik moest veel klussen doen waarvoor je in eerste instantie niet bent aangenomen. Ook dingen die ik niet leuk vond, zoals wc's schrobben. Geld, vakanties, overuren: dat gaat niet altijd overal goed.”
Bij haar huidige werkgever, vakantiepark Zonnedorp in Renesse, had ze al goede afspraken. Ze werkt er sinds twee jaar als receptionist en programmeur voor de animatie. ,,Ik kan nu midden in de zomer vakantie nemen en ik werk alleen als mijn dochter op school zit", zegt Boot.
Lees ook: Zieke werknemer neemt zelf ontslag: dit zijn de mogelijke gevolgen voor jou als werkgever
'Een beetje lol maken met elkaar hoort er ook bij'
De eigenaren van Zonnedorp, Marieke en John Braber, zetten dinsdag hun handtekening onder het convenant van de hospitality hub. Robbert Roggeband van café De Gekroonde Suikerbiet uit Zierikzee is ook een van de ondertekenaars. Zijn zaak is het hele jaar door, zeven dagen in de week open. ,,Ik heb 32 medewerkers, waarvan 13 vast. Voor iedereen heb ik een rooster op maat. Deze hub draagt eraan bij dat je op het goede spoor zit. Je hoort nu ook van andere ondernemers wat zij doen.”
Bij de hub kunnen werkgevers bijvoorbeeld kiezen voor een sportpas voor hun werknemers. Roggeband: ,,Dat hoeft natuurlijk niet tegelijk allemaal te gebeuren, maar sport is belangrijk. Wij hebben bijvoorbeeld met een clubje meegedaan aan de Mosselloop. Een beetje lol maken met elkaar hoort er ook bij. Ik wil dat mijn bedrijf cool is.”
Lees ook: Aannemer start eigen vakschool tegen personeelstekort: 'Mensen opleiden én vooruit helpen'