Aangeboden door Randstad

Branded Content Personeel

Krapte op de arbeidsmarkt? Dit is het werkelijke probleem

Veel ondernemers vinden het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden voor hun vacatures. Vooral sectoren als zorg, bouw en techniek zitten te springen om personeel. Tegelijkertijd is er veel beweging op de arbeidsmarkt. Er is volop potentieel van mensen die aan de slag willen of van functie willen veranderen.

Van onze redactie 18 november 2020

Randstad Linda Hopmans Kloubert

Linda Hopmans is directeur Techniek & Bouw Randstad

Het beroep dat bij mensen past, kan per levensfase verschillen. Onregelmatig horecawerk is bijvoorbeeld voor veel studenten geen probleem, maar kan een bezwaar worden voor ouders die er ‘s avonds voor de kinderen willen zijn. Elk jaar wil 13 tot 16 procent van de werknemers van baan wisselen, blijkt uit ons jaarlijkse Randstad employer branding-onderzoek.

De vraag voor deze groep is alleen vaak: welk beroep in welke sector past het beste bij mijn wensen en talenten? Randstad biedt voor hen oriëntatieprogramma’s aan waarin we samen achterhalen welke sector en baan het meest geschikt is. Zo kunnen belangstellenden tijdens het oriëntatieprogramma ‘Pathways’ gedurende vier weken kennismaken met de ICT. Vervolgens kan een gerichte en bewuste beroepskeuze in de ICT worden gemaakt.

Ondernemer ziet potentieel over het hoofd

We merken bij bedrijven dat arbeidspotentieel van mensen die van werk willen veranderen, over het hoofd wordt gezien. Ondernemers nemen nu vaak nog uitsluitend cv’s als uitgangspunt bij het selecteren van kandidaten.

Bij Randstad kijken we steeds minder naar opleiding en ervaring, maar meer naar motivatie en houding. Want vakvaardigheden kunnen medewerkers leren, maar houding en gedrag maken ze pas echt geschikt voor de job. Er wordt nog te weinig geselecteerd op kandidaten die beschikken over passende talenten en motivaties.

Om een voorbeeld te noemen uit onze eigen organisatie: geen van onze intercedenten heeft een specifieke opleiding voor deze functie gevolgd. We hebben onze medewerkers geselecteerd op eigenschappen die passen bij deze functie, zoals klantgerichtheid, nieuwsgierigheid en extravertheid. Deze talenten herkennen wij vaak bij bij mensen van de hotelschool of een commerciële economische opleiding.

Meer kans op vast dienstverband

Maar hoe zorg je ervoor dat kandidaten worden klaargestoomd voor een loopbaanswitch? Met Randstad Boost zorgen we dat mensen door coaching, (online) trainingen en (vak-)gerichte opleidingen aansluiten op de arbeidsmarkt. Met deze ondersteuning werken we samen aan ieders groei en dat wordt zeer gewaardeerd door ondernemers. We zien dat mensen in zulke werk- en leertrajecten gemiddeld twee keer zo lang werken bij de opdrachtgever en meer kans maken op een vast dienstverband. Wil jij je medewerkers up-to-date, loyaal en gemotiveerd houden? Kijk wat Randstad Boost voor je kan doen!

Een voorbeeld van het nut van omscholing? De afgelopen drie kwartalen hebben we in Nederland meer dan 50.000 ICT-vacatures gehad. Traditioneel zouden we die gezien de krapte op de arbeidsmarkt alleen kunnen invullen met schoolverlaters. Dat lost het probleem niet op. We kijken daarom ook naar talent dat nog geen ICT-ervaring heeft. Via gerichte en kortlopende trajecten, kunnen we medewerkers uit andere branches klaarstomen voor een ICT-baan.

Personeel dat meegroeit met je bedrijf

Met bijscholing en ontwikkelingstrajecten van Randstad Boost kunnen we er ook voor zorgen dat je personeel meegroeit met je bedrijf. Zo vroeg een opdrachtgever zich af of zijn ouder wordende medewerkers klaar waren voor hun veranderende functies. Kunnen productiemedewerkers van nu bijvoorbeeld doorgroeien naar de functie van procesoperator? In samenwerking met deze opdrachtgever hebben we drie trajecten uitgetekend. De ene groep blijft actief op het huidige niveau, een tweede groep pakt extra taken op en een derde groep groeit daadwerkelijk door tot procesoperator. Zo wordt een potentieel personeelstekort in de toekomst voorkomen. Wil jij je medewerkers ook fit for the job houden? Check dan vooral deze link voor een oplossing.


Wij vinden het belangrijk om samen te werken aan groei van zowel de kandidaat als de opdrachtgever. Er is geen schaarste op de arbeidsmarkt, maar wel een behoorlijke mismatch. Focus op (om)scholing en ontwikkeling van mensen biedt daarvoor een duidelijke oplossing.

Randstad Boost is het antwoord voor werkgevers die aan de slag gaan met goed personeelsbeleid en de ontwikkeling van hun medewerkers. Kijk hier hoe Randstad Boost jouw bedrijf kan helpen naar (extra) groei.

tracking pixel

Lees ook: Ondernemen met lef: dit familiebedrijf komt met onconventionele oplossing personeelstekort