Nieuws Personeel

Langere proeftijd voor medewerkers? De Kamer zet er een streep door

Medewerkers die ergens aan de slag gaan, krijgen straks geen langere proeftijd, schrijft AD. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zien niets in dit kabinetsvoorstel. De huidige proeftijd van twee maanden is lang genoeg, vinden ze.

Hans van Soest | Foto: Roos Koole 30 januari 2019

Langere proeftijd werknemers kamer streep

Het kabinet wil het verschil tussen flexwerk en vast werk verkleinen. Vooral veel jongeren gaan van tijdelijk naar tijdelijk contract. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) heeft een hele reeks voorstellen gedaan om het voor bedrijven aantrekkelijker te maken om mensen in vaste dienst te nemen. Een van die plannen is het verlengen van de proeftijd van twee naar vijf maanden. Koolmees hoopt dat bedrijven daardoor minder huiverig worden iemand aan te nemen.

De langere proeftijd stuitte direct op veel kritiek van onder andere de vakbeweging. Die vreest dat werkgevers de langere proeftijd misbruiken om iemand na vijf maanden alsnog makkelijk weer weg te sturen. Ook allerlei arbeidsmarktdeskundigen waarschuwen dat de langere proeftijd een nieuwe vorm van een tijdelijk contract kan worden.

Lees ook: Schrikbarende cijfers cybercriminaliteit: mkb'ers onderschatten gevaren flink

Gevoelig voor kritiek

De regeringspartijen zijn gevoelig voor die kritiek. Donderdag zullen ze tijdens een debat met Koolmees kenbaar maken dat ze niet zo veel zien in dit plan. ,,Ik ben er niet van overtuigd dat dit gaat werken,’’ zegt VVD’er Dennis Wiersma. Zowel CDA’er Pieter Heerma als D66’er Steven van Weyenberg vrezen dat de risico’s van misbruik niet opwegen tegen de kans dat meer mensen zo een vaste aanstelling krijgen.

De verlening van de proeftijd is maar één van de voorstellen die Koolmees doet. Andere onderdelen uit de wet kunnen waarschijnlijk wél rekenen op een Kamermeerderheid. Zo wordt het ontslagrecht verder versoepeld. Ook mag iemand weer drie keer achter elkaar een tijdelijk contract krijgen. Onder het vorige kabinet was dat nog teruggeschroefd naar twee. Voor bedrijven wordt het minder aantrekkelijker om zogeheten payrollers aan het werk te zetten. En bedrijven die veel tijdelijke werknemers in dienst hebben, gaan meer WW-premie betalen.