Nieuws Leiderschap

Shotjesbars winnen in rap tempo aan populariteit

Shotjes drinken is populair en het aantal bars waar alleen mini-cocktails worden gedronken, stijgt. Er is zelfs een mobiele bar die kan worden ingehuurd voor feesten en partijen, aldus AD.

Ellen den Hollander en Suzanne de Winter | Foto: Gerard Verschooten 30 augustus 2018

Aantal shotjesbars groter

De drankjes hebben exotische namen. Alien Nipple, Bootylicious, Sour Mat Red. Het ritueel is simpel: glaasje optillen, hoofd achterover en de inhoud in één teug naar binnen gieten.

De meeste grote steden hebben inmiddels een eigen bar waar je shotjes kunt drinken. Veel studentensteden ook. Keten Chupito's, nu met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Tilburg, wil zelfs 'Nederland en de rest van de wereld veroveren'. Nijmegen krijgt komende zaterdag de eerste shotjesbar binnen de grenzen. Ondersteboven gaat shotjes schenken, waar soms wel vier soorten alcohol ingaan. Aan de muur hangt een rad, want shotjes smeken om drankspelletjes.

Lees ook: Ondernemer Lil' Kleine opent binnenkort de deuren van feestcafé 't Lammetje

Verschuivingen

Hoeveel shotjesbars er precies zijn, is niet bekend. Die gegevens worden nergens bijgehouden en bovendien verschuift de focus van horecaondernemingen vaak: een café wordt een grand-café. Of een koffietentje gaat ook lunchgerechten serveren en huurt 's avonds een dj.

Toch klopt het dat er meer shotjesbars bijkomen, ziet de brancheorganisatie ,,Er zijn er inderdaad veel meer dan een paar jaar geleden'', aldus Bernadet Naber van Koninklijke Horeca Nederland. Een zoektocht op internet levert veertien namen van bars op, waarvan één mobiel is en ingehuurd kan worden voor feesten en partijen.

Lees ook: Demy de Zeeuw scoort met BALR 10 miljoen omzet, maar geen cent naar traditionele marketing

Specialisatie

Shotjes zijn een specialisatie geworden. Neem de eerder genoemde bar in Nijmegen. Ondersteboven is een 'full on shotjesbar' en die heeft de stad nog niet, voor zover kroegeigenaar Jules Andrik (27) weet. ,,Shotjes zijn populair. Andere cafés in Nijmegen verkopen ze ook, maar wij hebben ons er echt in gespecialiseerd."

De shotjesbars richten zich op jonge mensen. Kroegeigenaar Jules Andrik: ,,Studenten die goedkoop en gezellig willen indrinken zijn onze doelgroep.'' Bij Ondersteboven staan 35 shotjes op de kaart, variërend in prijs van 2,50 tot 5 euro. Chupito, die vier vestigingen heeft en wil groeien, heeft er 51 op de menukaart.