Nieuws Leiderschap

Addy van den Krommenacker en Atilla Aytekin winnaars Phoenix Awards

Addy van den Krommenacker en Atilla Aytekin zijn de winnaars van een Phoenix Award die door juryvoorzitter Maxime Verhagen werd uitgereikt in het AFAS Circustheater in Den Haag. Met de prijs worden de twee ondernemers geëerd voor hun succesvolle terugkeer na een faillissement of enorme tegenslag.

Ezra Hakze 21 januari 2020

Vanden Krommenacker Verhagen Phoenix

Winnaar Addy van den Krommenacker ontvangt de cheque met een mediawaarde van 10.000 euro aan videocontent uit handen van juryvoorzitter Maxime Verhagen. Foto: Jorn Baars.

De Phoenix Awards werden uitgereikt op de 13e editie van de Big Improvement Day, dat vaak als de 'positieve tegenhanger van Prinsjesdag' omschreven wordt en waarbij positieve ontwikkelingen bij de overheid en in het bedrijfsleven gevierd worden. ,,Prinsjesdag gaat meer over de cijfers, terwijl Big Improvement Day over mensen gaat,'' zei juryvoorzitter Verhagen daarover. De Phoenix Awards zijn dit jaar in het leven geroepen.

In de categorie bekende Nederlandse ondernemers waren behalve Addy van den Krommenacker ook Jörgen Raymann en Hans Kazan genomineerd. Onder de 'minder bekende ondernemers' maakten behalve Atilla Aytekin, Frank Krake en Patrick Avontuur kans op de prijs.

Lees ook: Wat modeontwerper Addy van den Krommenacker anders doet na doorstart

Doorstart Addy van den Krommenacker

,,Niemand kan je voorbereiden op een faillissement,'' zei modeontwerper Addy Van den Krommenacker bij de ontvangst van de prijs. Het faillissement van zijn modezaken in oktober vorig jaar was voor hem een pijnlijk proces. Onlangs werd bekend dat de ondernemer een doorstart maakt in Villa Maasdonk in Nuland.

,,Toen ik mijn faillissement via social media naar buiten bracht, kreeg ik zoveel reacties. Dat heeft me enorm gesteund om weer opnieuw te beginnen.'' Een les die Van den Krommenacker leerde door zijn faillissement, is om niet alles zelf te willen doen. In de nieuwe zaak richt hij zich vooral op het ontwerpen, terwijl zijn zus de financiële zaken waarneemt.

''We leven in een land waar falen wordt afgekeurd, maar ondernemen is risico nemen''

Maxime Verhagen, juryvoorzitter Phoenix Awards

Atilla’s Dutch Dream

,,Faillissement is een smet,'' zei de andere winnaar, Atilla Aytekin (foto hierboven). ,,Je leert ervan, maar het doet wat met je. Toen ik failliet ging heeft het mij twee jaar gekost om weer op te staan. Maar ik ben er een betere ondernemer van geworden. Vroeger wilde ik veel te snel veel te groot worden. Het motto was 'the sky has no limit'. Nou, dan weet je dat je kapot gaat. Nu zijn we meer in balans."

Aytekin schreef na het faillissement van zijn technologiebedrijf het boek Atilla’s Dutch Dream en richtte daarna onder meer de Dutch Dream Foundation op, waarmee hij ondernemers met een migratieachtergrond naar de top coacht. Met zijn gamingbedrijf Azerion ging hij in december vorig jaar een joint venture aan met Talpa.

Risico's durven nemen

,,We leven in een land waar falen wordt afgekeurd, maar ondernemen is risico nemen,'' zei juryvoorzitter Verhagen voorafgaand aan de prijsuitreiking over het belang van de Phoenix Awards. ,,Je leert niks als je niet accepteert dat je risico's moet nemen. Kijk naar de uitvinder Thomas Edison. Hij deed 99 uitvindingen voordat hij de gloeilamp uitvond.''

Rapper en ondernemer Ali B, die samen met Arko van Arkel optrad in het Circustheater aanwezig was, zei: ,,Van Edison komt de quote 'ik ben niet 99 keer mislukt maar ik heb 99 keer gezien hoe het niet moest'. Juist als je het diepst zit, ben je gemotiveerd om weer op te klimmen.''

Van den Krommenacker en Aytekin wonnen beiden een bedrag aan mediawaarde, beschikbaar gesteld door DPG Media/AD en De Ondernemer.

Lees ook: Phoenix Award: wie is de succesvolste ondernemer na faillissement of tegenslag?