How-to Leiderschap

Dus jij denkt goed te kunnen onderhandelen? Luister eens mee...

Onderhandelen doen we allemaal, elke dag. Van onderhandelingen in de politiek, in het bedrijfsleven, in de sport, bij jouw salarisonderhandelingen - alles komt langs in deze 4-delige podcastserie met presentator Jeroen Baardemans en co-host Tim Masselink.

Presentatie: Jeroen Baardemans en Tim Masselink 17 oktober 2021

Onderhandeltafel gesprek onderhandelen contract

Iedereen denkt altijd achteraf bij iedere onderhandeling ‘daar had ik meer uit kunnen halen’, laat je daarom inspireren om ook zelf een betere onderhandelaar te worden. Aan de hand van de theorie, van de wereldberoemde Harvard University, over onderhandelen en ervaringen van experts en betrokkenen, wordt de essentie van goed onderhandelen besproken. Welkom aan De Onderhandeltafel met presentator Jeroen Baardemans en co-host Tim Masselink (i.s.m. DeWitt Institute).

1

In deze eerste aflevering van De Onderhandeltafel wordt een oer-Hollandse vorm van onderhandelen besproken: de coalitieonderhandeling. Met Petra de Koning, journalist bij NRC, die tijdens de vorige formatie in het geheim de ChristenUnie mocht volgen en Han ten Broeke, die vanuit de VVD onderhandelde over het hoofdstuk Buitenlandse Zaken van het vorige regeerakkoord, gaat het over waarom 'de verkiezingen winnen' vaak betekent dat je de coalitieonderhandelingen verliest en hoe partijen die niet aan tafel zitten toch proberen invloed uit te oefenen op het eindresultaat.

De Koning en Ten Broeke vertellen ook ‘kleedkamerverhalen’ van achter de schermen van een coalitieonderhandeling en geven tips over hoe jij zelf beter kan worden in jouw eigen onderhandelingen.

2

Over invloed en onderhandelen, lessen uit de praktijk én boeiende praktijkverhalen, komen experts Henne Schuwer en Peter de Keijzer uitgebreid aan het woord in De Onderhandeltafel.

Schuwer is onder meer voormalig ambassadeur in België en de Verenigde Staten, momenteel Senior Advisor Kreab Strategic Communications Counsellors en Director Europe at Centre for Political and Diplomatic Studies. Econoom/opiniemaker Peter de Keijzer is managing partner van het Belgische Growth Inc. En met ook de nationale achtergrond van de studiogasten komen ook de verschillen tussen Belgen en Nederlanders aan bod.

3

Onderhandelen. Mannen zien het als wedstrijd en bij vrouwen staat het gelijk aan een bezoek aan de tandarts, blijkt uit onderzoek. Met Wieteke Graven en Julia Wouters gaat het over vrouwen en onderhandelingen, over vaardigheden, inzicht, en dat met praktijkverhalen. En zeker, het gaat daarbij ook over de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wieteke Graven is founder van Stichting Het Potentieel Pakken, was eerder partner bij McKinsey en werkzaam bij Shell. Julia Wouters coacht en traint vrouwelijke leiders 'opdat zij op een bewust authentieke manier de topbestuurder worden die stralend haar inhoudelijke agenda verwezenlijkt'.

4

Vaak en voor velen zijn het onderhandelingen achter de schermen, als het om de sportwereld gaat. Prof. mr. Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit) en top-sportmarketeer Bob van Oosterhout (oprichter Triple Double sportmarketing) zitten daar middenin en putten uit veel ervaring als het daar om gaat.

De belangen, de emotie, ego's; Olffers en Van Oosterhout vertellen hoe zij daar aan de onderhandeltafel mee omgaan, met ook boeiende voorbeelden uit hun praktijk. 'Voorkom een egotiation in de negotiation'.

Tim Masselink

Managing Director / onderhandel expert adviesbureau &FLUENCE en associé bij Berenschot

Tim Masselink is Managing Director en onderhandel expert bij adviesbureau &FLUENCE en associé bij Berenschot. Masselink is co-host in de podcastserie De Onderhandeltafel, gepresenteerd door Jeroen Baardemans.

Eerder was Masselink verbonden aan het Nederlands Instituut voor internationale betrekkingen ‘Clingendael’ in Den Haag, waar hij jarenlang advies en training gaf in internationaal onderhandelen aan Nederlandse en buitenlandse diplomaten, internationale ngo’s en het bedrijfsleven. Tim heeft daarnaast ook gewerkt bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie in Brussel en is co-auteur van het boek Toponderhandelaars. Tim is organisatiepsycholoog en politicoloog en verbonden aan het De Witt Institute for Advanced Negotiations.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws