Nieuws Leiderschap

Atilay Uslu: ‘Ik ben meer een bouwer dan een bedrijfsleider’

Atilay Uslu (49) is oprichter van touroperator Corendon. Inmiddels heeft het bedrijf ook een luchtvaartmaatschappij en een groeiend aantal eigen hotels. ‘Tijdens een saneringsronde leer je de harde kanten van het zakendoen.’

Helga Warmels | Fotografie Marco Bakker | Video: Vincent Krijtenburg 23 mei 2017

Atilay Uslu 1

,,De boekingen naar Turkije blijven achter. Dat komt door het incident met de Turkse minister Kaya die Nederland werd uitgezet in de nacht van 11 op 12 maart. Nog maar 19 procent van onze marge komt op dit moment uit Turkije. Twee jaar geleden was dat 70 procent.

15 procent in de plus

Maar in Turkije is het eigenlijk nooit rustig – vorig jaar waren er aanslagen – dus ik ben wel wat gewend. Over de hele linie gaat het gelukkig goed. We staan 15 procent in de plus ten opzichte van 2016.

Toen het incident plaatsvond, dacht ik: dit is niet goed voor mijn handel. We hebben een kleine 1.000 medewerkers in Nederland en Spanje en daarbovenop nog mensen in Turkije. Aan het eind van de maand moeten wij wel hun salaris kunnen uitbetalen. Ik ben meteen naar oplossingen gaan zoeken. We hebben zo snel mogelijk nieuwe bestemmingen in de verkoop gezet: Thailand, Sicilië en Noord-Cyprus. We werden al een tijdje benaderd voor die bestemmingen, maar eerder hadden we geen tijd om ze op te pakken. Door het incident moesten we van het ene op het andere moment onze focus verleggen. Ik houd niet van zeuren. Als er een probleem de kop op steekt, lossen we het op. Dat hebben we vaker gedaan. Hoe groot het volgende probleem wordt, zien we dan wel weer.

Lees ook: Annemarie van Gaal: ‘Ik onderneem via mijn investeringen’

Tien jaar geleden zaten we alleen in Turkije. Toen de resultaten tegenvielen, kwam er een saneringsronde. Dan leer je de harde kanten van het zakendoen. Je moet je dak repareren als de zon schijnt. Dat heb ik me eigengemaakt. Is ons bedrijf toekomstbestendig? Bestaan wij nog wel over een paar jaar? Dat soort vragen stel ik mezelf dagelijks.

Weerstand

Ik heb mijn bedrijf opgebouwd op de manier waarop ik dat heb gedaan, omdat dat nodig was. Toen het me moeilijk werd gemaakt aan stoelen in het vliegtuig te komen, startte ik mijn eigen airline. Toen het me moeilijk werd gemaakt aan bedden te komen, ging ik hotels kopen. We hebben nu twee hotels in Spanje. In Nederland zijn we het vroegere gebouw van Sony aan het verbouwen. Dat zijn eigenlijk drie gebouwen naast elkaar, waar drie hotels in komen met ruim 600 kamers.
En dan gaan we dit jaar nog minimaal één hotel kopen in het buitenland. Zonder de weerstand die we hebben ondervonden, waren we waarschijnlijk nooit zo groot geworden.

Ik ben meer een bouwer dan een bedrijfsleider. Als het eenmaal loopt, vind ik het minder leuk. Dan mis ik de uitdaging. Vandaar dat we nu een ceo hebben aangenomen die de dagelijkse leiding over het bedrijf heeft. Ik kan goed rekenen, ik kan iets opzetten en vooruitkijken. De problemen met Turkije zag ik natuurlijk aankomen. Ik had mijn voorbereidingen al getroffen. Ik laat me in zaken nooit verrassen.”

Welke drie ondernemers bewondert Atilay Uslu?

Ismail Durmaz

,,Sinds 1 juli directeur van Maastricht Aachen Airport. Hij heeft het vermogen waardevolle partijen aan zich te binden, waardoor er een bestendige toekomst in het vooruitzicht ligt. Jaren was het kwakkelen en nu wordt onder zijn leiding het tij gekeerd.”

Gerrit de Rijk

,,Eigenaar van Buitenplaats Plantage in Vogelenzang. Van een pand dat al 15 jaar leegstond, heeft hij een succesvol restaurant gemaakt met een bijzondere uitstraling: biologisch, slow food en slow mood.”

Yossi Eliyahoo

,,Eigenaar van Amsterdamse horecagelegenheden zoals Momo en Izakaya. Hij kan een restaurant dat eigenlijk onderdeel is van een hotel, als standalone in de markt zetten als een hippe hotspot. Dat vereist visie, ondernemerschap en een neus voor het vermarkten van een concept.”

Zonder de weerstand, waren we waarschijnlijk nooit zo groot geworden

Atilay Uslu, topman Corendon