Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Zo ga je als ondernemer van onzinnig ‘bedrijfje spelen’ naar zinnig organiseren

Bedrijf Bamischijf. Pardon? De ondertitel van het boek van Cedric Muchall en Lennard Toma brengt helderheid in de zaak: Van onzinnig ‘bedrijfje spelen’ naar zinnig organiseren. Nu weten we al wat meer over de inhoud. Echter, Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink weten pas echt veel van dit boek. Luister maar naar hun nieuwste podcast.

Van onze redactie 11 november 2022

De ondertitel Van onzinnig ‘bedrijfje spelen’ naar zinnig organiseren van Bedrijf Bamischijf geeft ook de tweedeling in het boek weer. Het eerste deel vooral over onzinnige dingen in bedrijven en organisaties die auteurs Cedric Muchall en Lennard Toma hebben gezien en meegemaakt.

Op advies van Tom van der Lubbe had Erno Hannink eerder een gesprek met Toma voor de podcast. ,,Dit boek is een verlenging van dat gesprek en in dezelfde taal. Recht voor zijn raap. Man en paard wordt genoemd. Geen opsmuk of moeilijke woorden. Het is daardoor een leuk boek geworden dat je snel en makkelijk leest. Plus, je krijgt een paar interessante inzichten voor in je eigen bedrijf'', aldus de Boekencaster.

Lees ook: Elske Doets: 'Diversiteit op de werkvloer vraagt verdraagzaamheid'

Deel I: Onzinnig bedrijfje spelen

De schrijvers delen in dit eerste deel ervaringen die ze hebben opgedaan bij andere bedrijven en dingen die ze hebben toegepast in hun eigen bedrijf die niet werken. Het gaat om de volgende hoofdstukken:

 • Managementtheorieën en blindheid
 • Waarom vergaderen totaal krankzinnig is
 • De professionele ik en LEGO
 • One rule to rule them all
 • Goede tijden? Ontslagtijden
 • De groeipest
 • De diversiteitsbubbel
 • Leiders, enkelvoud bestaat niet
 • Waarde(n)loos
 • Thank god it’s Tuesday
 • De buy-out bullshit
 • Organozwammen
 • Geheimhouding verstomt

'Probeer zo min mogelijk regels te hebben, het beste maar één regel en praat er met elkaar over in plaats van ze op te schrijven en op te hangen'

Deel 2: Zinnig organiseren

In dit deel leggen de auteurs uit wat je kunt doen om zinnig te organiseren in je bedrijf. Hoe een zinnige organisatie eruit kan zien. Hier hebben ze zes woorden die beginnen met een 'v' verzameld en uitgelegd.

 • Vertrouwen – vertrouw de mensen dat ze het juiste doen.
 • Veiligheid – creëer een psychologisch veilige omgeving voor mensen om te werken.
 • Vitaliteit – een vitale organisatie dat financieel gezond is en aan de juiste dingen werkt.
 • Vrijheid – Geef mensen alle vrijheid om keuzes te maken die passen bij hun eigen stijl en bijdragen aan het bedrijf.
 • Verbinding – De verbinding van de mensen in het bedrijf onderling en ook de verbinding van het bedrijf met de omgeving.
 • Verantwoordelijkheid – Dit is de onderliggende waarde volgens Cedric en Lennart. Zonder verantwoordelijkheid zijn de andere waarden niet mogelijk.

Lees ook: Vierdaagse werkweek efficiënt? Zeker wel. Dit is waarom

Opvallende lessen uit het boek Bedrijf Bamischijf:

 • Vergaderen is zinvol wanneer je het goed doet.
 • Als je jezelf kunt zijn in het bedrijf en richting klanten is dat stressverlagend en productief.
 • Probeer zo min mogelijk regels te hebben, het beste maar één regel en praat er met elkaar over in plaats van ze op te schrijven en op te hangen.
 • Als je in moeilijke tijden moet ingrijpen in je bedrijf, begin altijd bij jezelf.
 • Zie groei als middel nooit als doel.
 • Voor diversiteit mag je mensen best voordeel geven. Je moet extra tijd stoppen in het werven van andere mensen.
 • Op het moment dat je waarden opschrijft en ophangt, dan wordt er niet meer over gesproken. Terwijl er vooral over praten zorgt voor meer beleving.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Leidinggeven aan mensen met de kennis van nu? Dat doe je zo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details