Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Zo ga je als ondernemer van onzinnig ‘bedrijfje spelen’ naar zinnig organiseren

Bedrijf Bamischijf. Pardon? De ondertitel van het boek van Cedric Muchall en Lennard Toma brengt helderheid in de zaak: Van onzinnig ‘bedrijfje spelen’ naar zinnig organiseren. Nu weten we al wat meer over de inhoud. Echter, Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink weten pas echt veel van dit boek. Luister maar naar hun nieuwe podcast.

Van onze redactie 11 november 2022

De ondertitel Van onzinnig ‘bedrijfje spelen’ naar zinnig organiseren van Bedrijf Bamischijf geeft ook de tweedeling in het boek weer. Het eerste deel vooral over onzinnige dingen in bedrijven en organisaties die auteurs Cedric Muchall en Lennard Toma hebben gezien en meegemaakt.

Op advies van Tom van der Lubbe had Erno Hannink eerder een gesprek met Toma voor de podcast. ,,Dit boek is een verlenging van dat gesprek en in dezelfde taal. Recht voor zijn raap. Man en paard wordt genoemd. Geen opsmuk of moeilijke woorden. Het is daardoor een leuk boek geworden dat je snel en makkelijk leest. Plus, je krijgt een paar interessante inzichten voor in je eigen bedrijf'', aldus de Boekencaster.

Lees ook: Elske Doets: 'Diversiteit op de werkvloer vraagt verdraagzaamheid'

Deel I: Onzinnig bedrijfje spelen

De schrijvers delen in dit eerste deel ervaringen die ze hebben opgedaan bij andere bedrijven en dingen die ze hebben toegepast in hun eigen bedrijf die niet werken. Het gaat om de volgende hoofdstukken:

 • Managementtheorieën en blindheid
 • Waarom vergaderen totaal krankzinnig is
 • De professionele ik en LEGO
 • One rule to rule them all
 • Goede tijden? Ontslagtijden
 • De groeipest
 • De diversiteitsbubbel
 • Leiders, enkelvoud bestaat niet
 • Waarde(n)loos
 • Thank god it’s Tuesday
 • De buy-out bullshit
 • Organozwammen
 • Geheimhouding verstomt

'Probeer zo min mogelijk regels te hebben, het beste maar één regel en praat er met elkaar over in plaats van ze op te schrijven en op te hangen'

Deel 2: Zinnig organiseren

In dit deel leggen de auteurs uit wat je kunt doen om zinnig te organiseren in je bedrijf. Hoe een zinnige organisatie eruit kan zien. Hier hebben ze zes woorden die beginnen met een 'v' verzameld en uitgelegd.

 • Vertrouwen – vertrouw de mensen dat ze het juiste doen.
 • Veiligheid – creëer een psychologisch veilige omgeving voor mensen om te werken.
 • Vitaliteit – een vitale organisatie dat financieel gezond is en aan de juiste dingen werkt.
 • Vrijheid – Geef mensen alle vrijheid om keuzes te maken die passen bij hun eigen stijl en bijdragen aan het bedrijf.
 • Verbinding – De verbinding van de mensen in het bedrijf onderling en ook de verbinding van het bedrijf met de omgeving.
 • Verantwoordelijkheid – Dit is de onderliggende waarde volgens Cedric en Lennart. Zonder verantwoordelijkheid zijn de andere waarden niet mogelijk.

Lees ook: Vierdaagse werkweek efficiënt? Zeker wel. Dit is waarom

Opvallende lessen uit het boek Bedrijf Bamischijf:

 • Vergaderen is zinvol wanneer je het goed doet.
 • Als je jezelf kunt zijn in het bedrijf en richting klanten is dat stressverlagend en productief.
 • Probeer zo min mogelijk regels te hebben, het beste maar één regel en praat er met elkaar over in plaats van ze op te schrijven en op te hangen.
 • Als je in moeilijke tijden moet ingrijpen in je bedrijf, begin altijd bij jezelf.
 • Zie groei als middel nooit als doel.
 • Voor diversiteit mag je mensen best voordeel geven. Je moet extra tijd stoppen in het werven van andere mensen.
 • Op het moment dat je waarden opschrijft en ophangt, dan wordt er niet meer over gesproken. Terwijl er vooral over praten zorgt voor meer beleving.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Leidinggeven aan mensen met de kennis van nu? Dat doe je zo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details