Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Welke lessen trekken de Boekencasters uit 'Gezocht: Hofnar' en wat kan jij er als ondernemer mee?

Regelmatig lees je de blogs van Juri Hoedemakers op De Ondernemer. Hij is een verbinder, coach en inspirator die bedrijven en mensen helpt om beter samen te werken en net even anders naar situaties te kijken. En Hoedemakers schreef het boek Gezocht: Hofnar. Wat vinden onze Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink ervan? Je hoort het in hun nieuwste podcast.

Van onze redactie 18 februari 2022

In deze aflevering van De Ondernemers Boekencast hebben Tom van der Lubbe en Erno Hannink het over het boek Gezocht: Hofnar. De twee kijken naar de geschiedenis van de hofnar en wat de rol van de hofnar voor een ceo kan betekenen in deze tijd. 'Reflectie is belangrijk om te leren en voor je ontwikkeling en hulp hierbij inschakelen geeft zicht op de dingen die je zelf ongemerkt doet', aldus de presentatoren van de podcast.

Hannink start deze aflevering met de mededeling dat er nog vragen in hem zijn opgekomen na het lezen van het boek. Of Van der Lubbe hetzelfde had? ,,Ik heb met Juri gesproken naar aanleiding van zijn aanstelling als hofnar bij (softwarebedrijf, red.) AFAS'', zegt hij. ,,Om net zoals jij te starten met de conclusie: ik begrijp vanuit de optiek van de 'dominante ceo', dat Juri de vergelijking maakt en teruggrijpt op de historie van de hofnar. Dus hoe sterker, hoe verticaler en hoe 'Amerikaanser' de ceo is en hoe moeilijker het is voor een werknemer om iets te zeggen, des te belangrijker de rol van die hofnar is.''

''Wat gaaf is, is dat Juri de functie van hofnar bij AFAS bekleedt. Marketingtechnisch heeft hij het slim in elkaar gezet''

Erno Hannink, Boekencaster

Wat zijn de meest heldere inzichten van het boek? En wat kan volgens de Boekencasters beter?

Helder. Een hofnar kan binnen sommige bedrijven een prima oplossing zijn. Toch zijn Van der Lubbe en Hannink nog niet helemaal overtuigd, zo vertellen ze in deze De Ondernemers Boekencast. Welke twijfels ze hebben, dat hoor je ook in de podcast. ,,De verbindingen die Hoedemakers in zijn boek legt zijn soms wat wazig en worden af en toe ook uit hun verband getrokken'', meent Hannink. ,,Maar wat wel gaaf is, is dat Juri de functie van hofnar bij AFAS bekleedt. Marketingtechnisch heeft hij het slim in elkaar gezet.''

De Boekencasters wijden in bovenstaande veertig minuten verder uit over de implementatie van de hofnar in de bedrijfsvoering. Wat zijn volgens de hosts de beste punten, lessen en praktijkvoorbeelden die Juri Hoedemakers in zijn boek aanhaalt? En wat zijn de kritiekpunten die Van der Lubbe en Hannink aansnijden? Ook: hoe zit het nou met die blinde vlekken die regelmatig in het boek worden genoemd?

Lees ook: Wat doet een hofnar eigenlijk? En wat heeft een ondernemer daar aan?

De lessen die worden getrokken uit het boek 'Gezocht: Hofnar'

Luister vooral naar de podcast als je meer wilt leren over de historische context van de hofnar en over leiderschap, ondernemen en management. Zoals gewoonlijk trekken Van der Lubbe en Hannink enkele lessen uit het boek dat ze hebben gelezen. We zetten ze alvast voor je op een rij.

  • Reflectie is belangrijk voor goede besluitvorming en ontwikkeling.
  • Hulp zoeken bij reflectie helpt om je eigen blinde vlekken te ontdekken.
  • Met een buddy, mastermind of intervisiegroep word je beter in zelfreflectie. Je gaat de vragen van de groep herkennen en gebruiken.
  • Het beroep van de hofnar was niet eenvoudig en gevaarlijk.
  • Wanneer het de koning niet meer aanstaat, verlies je de functie.
  • Er moet altijd expliciet tijd worden genomen of gecreëerd voor reflectie.

Hofnar Juri Hoedemakers bij Het Depot in Rotterdam. Foto: Jeffrey Groeneweg

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: De KLM als Blauwe Fabel: hoe trots mogen we zijn op één van onze bekendste bedrijven?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details