Podcast Boekencast De Ondernemer Leest
Welke lessen trekken de Boekencasters uit 'Gezocht: Hofnar' en wat kan jij er als ondernemer mee?
Regelmatig lees je de blogs van Juri Hoedemakers op De Ondernemer. Hij is een verbinder, coach en inspirator die bedrijven en mensen helpt om beter samen te werken en net even anders naar situaties te kijken. En Hoedemakers schreef het boek Gezocht: Hofnar. Wat vinden onze Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink ervan? Je hoort het in hun nieuwste podcast.
In deze aflevering van De Ondernemers Boekencast hebben Tom van der Lubbe en Erno Hannink het over het boek Gezocht: Hofnar. De twee kijken naar de geschiedenis van de hofnar en wat de rol van de hofnar voor een ceo kan betekenen in deze tijd. 'Reflectie is belangrijk om te leren en voor je ontwikkeling en hulp hierbij inschakelen geeft zicht op de dingen die je zelf ongemerkt doet', aldus de presentatoren van de podcast.
Hannink start deze aflevering met de mededeling dat er nog vragen in hem zijn opgekomen na het lezen van het boek. Of Van der Lubbe hetzelfde had? ,,Ik heb met Juri gesproken naar aanleiding van zijn aanstelling als hofnar bij (softwarebedrijf, red.) AFAS'', zegt hij. ,,Om net zoals jij te starten met de conclusie: ik begrijp vanuit de optiek van de 'dominante ceo', dat Juri de vergelijking maakt en teruggrijpt op de historie van de hofnar. Dus hoe sterker, hoe verticaler en hoe 'Amerikaanser' de ceo is en hoe moeilijker het is voor een werknemer om iets te zeggen, des te belangrijker de rol van die hofnar is.''
''Wat gaaf is, is dat Juri de functie van hofnar bij AFAS bekleedt. Marketingtechnisch heeft hij het slim in elkaar gezet''
Wat zijn de meest heldere inzichten van het boek? En wat kan volgens de Boekencasters beter?
Helder. Een hofnar kan binnen sommige bedrijven een prima oplossing zijn. Toch zijn Van der Lubbe en Hannink nog niet helemaal overtuigd, zo vertellen ze in deze De Ondernemers Boekencast. Welke twijfels ze hebben, dat hoor je ook in de podcast. ,,De verbindingen die Hoedemakers in zijn boek legt zijn soms wat wazig en worden af en toe ook uit hun verband getrokken'', meent Hannink. ,,Maar wat wel gaaf is, is dat Juri de functie van hofnar bij AFAS bekleedt. Marketingtechnisch heeft hij het slim in elkaar gezet.''
De Boekencasters wijden in bovenstaande veertig minuten verder uit over de implementatie van de hofnar in de bedrijfsvoering. Wat zijn volgens de hosts de beste punten, lessen en praktijkvoorbeelden die Juri Hoedemakers in zijn boek aanhaalt? En wat zijn de kritiekpunten die Van der Lubbe en Hannink aansnijden? Ook: hoe zit het nou met die blinde vlekken die regelmatig in het boek worden genoemd?
Lees ook: Wat doet een hofnar eigenlijk? En wat heeft een ondernemer daar aan?
De lessen die worden getrokken uit het boek 'Gezocht: Hofnar'
Luister vooral naar de podcast als je meer wilt leren over de historische context van de hofnar en over leiderschap, ondernemen en management. Zoals gewoonlijk trekken Van der Lubbe en Hannink enkele lessen uit het boek dat ze hebben gelezen. We zetten ze alvast voor je op een rij.
- Reflectie is belangrijk voor goede besluitvorming en ontwikkeling.
- Hulp zoeken bij reflectie helpt om je eigen blinde vlekken te ontdekken.
- Met een buddy, mastermind of intervisiegroep word je beter in zelfreflectie. Je gaat de vragen van de groep herkennen en gebruiken.
- Het beroep van de hofnar was niet eenvoudig en gevaarlijk.
- Wanneer het de koning niet meer aanstaat, verlies je de functie.
- Er moet altijd expliciet tijd worden genomen of gecreëerd voor reflectie.
Hofnar Juri Hoedemakers bij Het Depot in Rotterdam. Foto: Jeffrey Groeneweg
Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink
Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.
Lees ook: De KLM als Blauwe Fabel: hoe trots mogen we zijn op één van onze bekendste bedrijven?