Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Welke lessen trekken de Boekencasters uit 'Gezocht: Hofnar' en wat kan jij er als ondernemer mee?

Regelmatig lees je de blogs van Juri Hoedemakers op De Ondernemer. Hij is een verbinder, coach en inspirator die bedrijven en mensen helpt om beter samen te werken en net even anders naar situaties te kijken. En Hoedemakers schreef het boek Gezocht: Hofnar. Wat vinden onze Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink ervan? Je hoort het in hun nieuwste podcast.

Van onze redactie 18 februari 2022

In deze aflevering van De Ondernemers Boekencast hebben Tom van der Lubbe en Erno Hannink het over het boek Gezocht: Hofnar. De twee kijken naar de geschiedenis van de hofnar en wat de rol van de hofnar voor een ceo kan betekenen in deze tijd. 'Reflectie is belangrijk om te leren en voor je ontwikkeling en hulp hierbij inschakelen geeft zicht op de dingen die je zelf ongemerkt doet', aldus de presentatoren van de podcast.

Hannink start deze aflevering met de mededeling dat er nog vragen in hem zijn opgekomen na het lezen van het boek. Of Van der Lubbe hetzelfde had? ,,Ik heb met Juri gesproken naar aanleiding van zijn aanstelling als hofnar bij (softwarebedrijf, red.) AFAS'', zegt hij. ,,Om net zoals jij te starten met de conclusie: ik begrijp vanuit de optiek van de 'dominante ceo', dat Juri de vergelijking maakt en teruggrijpt op de historie van de hofnar. Dus hoe sterker, hoe verticaler en hoe 'Amerikaanser' de ceo is en hoe moeilijker het is voor een werknemer om iets te zeggen, des te belangrijker de rol van die hofnar is.''

''Wat gaaf is, is dat Juri de functie van hofnar bij AFAS bekleedt. Marketingtechnisch heeft hij het slim in elkaar gezet''

Erno Hannink, Boekencaster

Wat zijn de meest heldere inzichten van het boek? En wat kan volgens de Boekencasters beter?

Helder. Een hofnar kan binnen sommige bedrijven een prima oplossing zijn. Toch zijn Van der Lubbe en Hannink nog niet helemaal overtuigd, zo vertellen ze in deze De Ondernemers Boekencast. Welke twijfels ze hebben, dat hoor je ook in de podcast. ,,De verbindingen die Hoedemakers in zijn boek legt zijn soms wat wazig en worden af en toe ook uit hun verband getrokken'', meent Hannink. ,,Maar wat wel gaaf is, is dat Juri de functie van hofnar bij AFAS bekleedt. Marketingtechnisch heeft hij het slim in elkaar gezet.''

De Boekencasters wijden in bovenstaande veertig minuten verder uit over de implementatie van de hofnar in de bedrijfsvoering. Wat zijn volgens de hosts de beste punten, lessen en praktijkvoorbeelden die Juri Hoedemakers in zijn boek aanhaalt? En wat zijn de kritiekpunten die Van der Lubbe en Hannink aansnijden? Ook: hoe zit het nou met die blinde vlekken die regelmatig in het boek worden genoemd?

Lees ook: Wat doet een hofnar eigenlijk? En wat heeft een ondernemer daar aan?

De lessen die worden getrokken uit het boek 'Gezocht: Hofnar'

Luister vooral naar de podcast als je meer wilt leren over de historische context van de hofnar en over leiderschap, ondernemen en management. Zoals gewoonlijk trekken Van der Lubbe en Hannink enkele lessen uit het boek dat ze hebben gelezen. We zetten ze alvast voor je op een rij.

  • Reflectie is belangrijk voor goede besluitvorming en ontwikkeling.
  • Hulp zoeken bij reflectie helpt om je eigen blinde vlekken te ontdekken.
  • Met een buddy, mastermind of intervisiegroep word je beter in zelfreflectie. Je gaat de vragen van de groep herkennen en gebruiken.
  • Het beroep van de hofnar was niet eenvoudig en gevaarlijk.
  • Wanneer het de koning niet meer aanstaat, verlies je de functie.
  • Er moet altijd expliciet tijd worden genomen of gecreëerd voor reflectie.

Hofnar Juri Hoedemakers bij Het Depot in Rotterdam. Foto: Jeffrey Groeneweg

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: De KLM als Blauwe Fabel: hoe trots mogen we zijn op één van onze bekendste bedrijven?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details