Aangeboden door Bosch Car Service
Branded Content Leiderschap
Zo werkt de Wil-Doe-Matrix van Karl Raats: ‘Leer minder te démotiveren’
Heb je ooit wel eens gevraagd aan je team om drie minuten stil te zijn tijdens een vergadering? Het is één van de opmerkelijke ondernemerstips van Karl Raats, gevierd spreker en zelfbenoemd creativiteit-expert uit België. ,,Geef iedereen een leeg vel papier en een pen, en ga het gesprek aan. Ik beloof je dat het werkt!”
Er komen nogal wat opvallende tips voorbij in het gesprek dat Raats heeft met twee ondernemers in een Vlaamse vestiging van Bosch Car Service. De fanatieke motorrijder is naar eigen zeggen ‘de meest gevraagde en hoogst scorende Belgische spreker op het gebied van zakelijke creativiteit’. Normaal gesproken deelt hij zijn verfrissende ideeën en duidelijke tips met ‘de nodige humor en zelfrelativering’ tijdens keynotes en op evenementen, maar vandaag meldt Raats zich voor een goed gesprek in een fraai garagebedrijf in Destelbergen, net onder de rook van Gent. Kijk voor het volledige verhaal ook zeker de video die we maakten van deze bijzondere ontmoeting over inspirerend ondernemerschap.
Ook aan tafel zit Maxime Debersaques, de 26-jarige garagehouder die acht maanden geleden dit familiebedrijf van zijn ouders over nam – samen met compagnon Stef Willems. Dat gebeurde bijna zestig jaar nadat grootvader Debersaques in 1962 de firma startte en de vertrouwde familienaam liet uitgroeien tot een begrip in de regio. Naast Maxime maakt ondernemer Jo van der Vorst (57) het drietal compleet; de directeur (of beter gezegd, zoals dat in Vlaanderen heet, de ‘zaakvoerder’) van bouwbedrijf BuilThings. Beide bedrijven zitten op een steenworp afstand van elkaar en vertrouwen al jaren op elkaars expertise.
Foto: Peter Nicolai.
Geen klusbussen, wel elektrisch
,,Wij zijn al sinds onze oprichting klant bij Garage Debersaques”, vertelt Van der Vorst terwijl we in zijn Volkswagen ID.3 door de stortende zomerregens richting het garagebedrijf rijden. ,,Dat is inmiddels zeker vijftien, zestien jaar. Het geeft een soort natuurlijk vertrouwen dat je dicht bij elkaar zit, maar ze hebben in al die jaren ook mijn vertrouwen verdiend door uitstekend naar ons te luisteren en goed te helpen bij onze wensen rondom ons wagenpark. Je moet weten; wij zijn geen standaard bouwbedrijf. We hebben bijvoorbeeld zelf geen klusbussen rijden, omdat wij vooral de bouwprojecten begeleiden voor zowel particulieren als bedrijven. Het bouwen besteden we uit aan onderaannemers, onze mensen rijden zelf allemaal in personenwagens. En deze VW is onze eerste elektrische auto.”
Hoewel de witte ID.3 met BuilThings-stickers nog vrij nieuw is (er staat net 16.000 kilometer op de teller), zijn alle bedrijfsauto’s van Van der Vorst in onderhoud bij Bosch Car Service. ,,We doen absoluut meer dan alleen oudere voertuigen”, zegt ‘technieker’ Steven die zich na aankomst van Jo meteen professioneel ontfermt over de Volkswagen. ,,We zien juist dat er steeds meer klanten met jonge auto’s bij ons komen. Daar zijn onze werkplaatsen ook helemaal op toegerust en ik ben zelf ook volledig correct opgeleid om aan de nieuwste technologie te werken. Dus ook met elektrische modellen zit je hier goed.”
Foto: Peter Nicolai.
Wanneer we door de brandschone showroom (of ‘toonzaal’, in goed Vlaams) naar de balie van Maxime lopen, blijkt deze vestiging van Bosch Car Service vol te staan met Volkswagens. ,,Dat komt omdat wij in het verleden dealer waren van VW en Skoda”, legt de derde generatie Debersaques helder uit.
,,Sinds kort zijn we één van de ruim 150 Bosch Car Service-vestigingen in België en dat is een hele bewuste keuze. Niet alleen omdat we nu een nog breder merkenportfolio hebben met goede garantievoorwaarden, maar vooral omdat we heel erg geloven in een hechte band met onze klant. Ook de overkoepelende organisatie snapt dat persoonlijke aandacht enorm belangrijk is, naast gedegen kennis, goede onderdelen en de juiste oplossingen. Die combinatie van een menselijke aanpak en een effectieve benadering past heel erg bij onze manier van werken en bij de visie die wij hebben voor de toekomst van ons bedrijf.”
De wijze raad van Raats
Eenmaal in gesprek met Karl Raats blijken de twee ondernemers elke dag veel tijd en moeite te steken in het motiveren van hun teams. ,,Dat is één van mijn grootste uitdagingen”, meldt de jonge Maxime met zelfkennis. Die ontboezeming is het teken voor Raats om te gaan schetsen op zijn flipover: een grafiek met vier blokken verschijnt op het papier. ,,Dit is de Wil-Doe Matrix. Kennen jullie die? Heb je dit wel eens toegepast bij je mensen?” Er klinkt tweemaal een ‘nee’ in voorzichtig Vlaams.
Raats schakelt merkbaar op en verhoogt zijn energie, waarmee hij menig ondernemer al wist te inspireren. ,,Hiermee kan je inzichtelijk krijgen wat je medewerkers doen omdat ze het wíllen en wat ze doen omdat jij of je bedrijf dat van ze vraagt. Leg dit maar eens voor aan je teams: laat je mensen hun wensen invullen en het wordt langzaam maar zeker duidelijk waar de pijnpunten zitten. En als je dat in beeld hebt, kun je gaan bepalen wat je er aan kunt doen.”
“Laat je mensen hun wensen invullen en het wordt duidelijk waar de pijnpunten zitten. Als je dat in beeld hebt, kun je gaan bepalen wat je er aan kunt doen”
Nog een wijze raad van Raats: ,,Het gaat er om dat je de gesprekken op de juíste manier voert. Weet je wat de slechtste vraag is die je kunt stellen in meetings? ‘Wie heeft er nog ideeën?’ Dan trekt niemand zijn mond open. Weet je wat wel werkt? Begin zo’n vergadering gewoon eens met drie minuten stilte. Laat je mensen nadenken over wat zij anders of beter willen zien, en laat ze dat opschrijven op een leeg vel papier. Wanneer het plafond interessant is geworden voor je mensen en ze niet meer bezig zijn met schrijven, is het hoofd leeg geschreven en kun je het gesprek aan. Zorg dat alles besproken kan worden en durf te lachen met elkaar, ook om eventuele irritaties. Want in een ‘haha’ zit ook vaak een ‘aha’. Een inzicht waarop je verder kunt bouwen.”
Twee minuten ‘ja-ennen’…
Bouwondernemer Jo zet zo zijn vraagtekens bij het relaas van Karl. Want wat als een medewerker met een idee bij je komt, waar je eigenlijk niet zo veel mee wilt of kunt in je onderneming? ,,Dan”, reageert Raats gedecideerd, ,,daag ik je uit om eens twee minuten te gaan ‘ja-ennen’ met die persoon. Zeg gewoon eens ‘ja, en’ op zijn of haar voorstel, en probeer samen dieper te gaan ontdekken wat de wensen zijn en of er misschien tóch niet iets in dat idee zit wat jou en het bedrijf verder kan helpen. Wie weet kom je samen wel tot hele andere inzichten. Mocht dat niet gebeuren, voelt de medewerker zich in ieder geval gehoord en heb jij de aandacht gegeven waar je personeel blij van wordt. Dat heeft altijd nut!”
Dat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staat bij Garage Debersaques, blijkt tot slot ook uit de manier waarop Maxime en compagnon Stef met hun team om gaan. ,,Dat start elke dag al met een welgemeende goedemorgen en samen koffie drinken, voor we aan de slag gaan. Dan hoor je wat er speelt, en dat is een groot voordeel van een klein bedrijf – bij een grote corporate ben je toch sneller op jezelf aangewezen. Vorige week, toen het zo verschrikkelijk warm was, hebben we een barbecue georganiseerd dus we proberen regelmatig leuke momenten te plannen.”
“Zorg dat alles besproken kan worden en durf te lachen met elkaar, ook om eventuele irritaties. Want in een ‘haha’ zit ook vaak een ‘aha’. Een inzicht waarop je verder kunt bouwen”
Even later blijkt dat ook wanneer de confetti door de werkplaats dwarrelt. Net zoals in elke aflevering van deze serie, mag de lokale Bosch Car Service-ondernemer de inmiddels traditionele ‘Like a Bosch Award’ uitreiken aan één van zijn of haar medewerkers. Wie momenteel met die titel rondloopt in het Vlaamse Destelbergen? Dat kun je zien aan het einde van de video!
Foto: Peter Nicolai.