Podcast Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje in de wereld moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Eric Idema Easy Toys Roelof Hemmen Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema in de studio bij gastheer Roelof Hemmen. Foto: Nicolette Weideman.

Productie: Webhelden i.s.m. De Ondernemer 27 december 2022

De volgende stap: de kaap van 500 miljoen bereiken. In 2025. Daar stoppen Eric zijn ambities niet: ,,We willen een voorloper zijn, een sustainable wereldspeler worden. Dan moet je richting een miljard gaan. Dat is wel te doen.”

Als kleine jongen uit het Groningse Nieuw-Weerdinge krijgt Eric een groot verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef met de paplepel ingegoten. Hij is de oudste van vier kinderen. ,,Als mijn broer een steen naar een auto gooide, kreeg ik op mijn donder dat ik beter had moeten opletten. Omdat ik de oudste was. Mijn ouders runden een winkel in fietsen en speelgoed. Ze werkten hard en hadden het niet makkelijk. Alles stond in het teken van de winkel. Zelf had ik niets met fietsen en ook niet met het ondernemen.”

EasyToys: met geleende plaatje van de Pabo begonnen

Roelof Hemmen heeft Eric uitgenodigd voor een gesprek in Selfmade in Holland. ,,Tja, ondernemer tegen wil en dank dus?” Eric: ,,Ik had net een nieuw huis gekocht en de hypotheek was eigenlijk te hoog. Toen zag ik in dat ik flink meer moest gaan verdienen. Meer dan op dat moment bij een baas mogelijk was. Ik heb een bevriende programmeur, Jeroen heet hij, gebeld. En met plaatjes die ik van de Pabo had geleend plus een online betalingssysteem, hebben we een website gemaakt. Een week later had ik opeens een order.”

''Ik speelde minder op safe omdat ik dat ook gewoon nodig had. En toen merkte ik dat ik het ondernemerschap steeds meer in de vingers kreeg''

Eric Idema, EasyToys

Nu liggen de vibrators van EasyToys bij de HEMA. Anno 2022 stop je gewoon om een paar trileieren tussen de tompoucen en de gordijnhaakjes in je winkelmandje. De wereld verandert en Eric speelt in op de kansen: ,,Onze branche wordt steeds groter. Onze producten steeds meer mainstream. Ons schap in de HEMA, dit zijn dingen die je je vijf jaar geleden nog niet had kunnen voorstellen. Retailers als Kruidvat, Etos, ze nemen allemaal in klein segment in beslag. Zelfliefde, seks als een vorm van ontspanning en jezelf zijn, dat is allemaal steeds minder taboe.” Of zoals HEMA-franchiser Rick van der Weijden in dit artikel vertelt: ,,Ach, batterijen verkochten we toch al".

EasyToys: inmiddels 14.000 seksartikelen

EQOM spint er garen bij. Met 14.000 seksartikelen in het assortiment. En met ongebreidelde groei in binnen- en buitenland in een uitdagend e-commercejaar. Een verdubbeling zoals in 2020 met de corona-accelerator zit er niet in, maar Eric mag niet klagen. Dat doet hij sowieso niet. Roelof: ,,Wanneer dacht je: 'shit ik ben een echte, een ondernemer?'” Eric: ,,Ik ben het eerst gewoon gaan doen. In 2015 had ik logistiek alles op orde. De retourafdeling, de klantenservice, de orderstroom. Op dat moment ben ik gaan automatiseren. Ik had de foundation klaar. Ook de marketingmachine zette ik in gang. En toen begon ik pas te geloven dat ik iets in mijn handen had. Ik had ook goede hulp.”

Roelof: ,,Maar wanneer ging het echt hard?” Eric: ,,Op een gegeven moment gebeurde er iets in de privésituatie van mijn vrouw en mij. Iets ergers dan dat kan niet gebeuren. (Eric verloor zijn eerste dochter net voor de geboorte, red.) Toen zaten we even verschrikkelijk in de put. Na een week stond ik er toch weer. Ik dacht, ik neem gewoon alle risico's. Want voor mijn idee had ik niks meer te verliezen. Ik speelde minder op safe omdat ik dat ook gewoon nodig had. En toen merkte ik dat ik het ondernemerschap steeds meer in de vingers kreeg.”

Selfmade in Holland

Elke dinsdag een nieuwe aflevering

Selfmade in Holland is een idee van ondernemersnetwerk Webhelden en De Ondernemer, gepresenteerd door Roelof Hemmen (foto) en mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app naar de serie, of kijk mee via YouTube.

Iedere dinsdag is er een nieuwe aflevering van deze succesvolle serie over het leven als topondernemer. Bekijk ook de video’s en leer van onder meer Hans Ober, Fabienne Chapot, Rochdi Darrazi, Joep Verbunt en Sharon Hilgers. Tips van de topondernemers uit de serie ontvangen? Ga naar www.webhelden.nl en laat je gegevens achter voor de gratis whitepaper Selfmade in Holland.

Waarom genderdiscussie nieuwe uitdaging van EasyToys-oprichter Idema is

Roelof: ,,Waar kwam die kracht en energie vandaan. Die je voorheen niet had?'' Eric: ,,De verwerking van het verlies. De weg kwijtraken is het makkelijkste wat je kunt doen. Het leven gaat door. Je moet jezelf soms forceren. En als je het niet alleen kunt, moet je hulp zoeken. Hoe moeilijk het ook is. Dat is wat ik heb gedaan. En ik heb mezelf voorgenomen en ook tegen mijn vrouw gezegd: 'wij krijgen nog een kind'.”

Roelof: ,,En dat is gelukt, je hebt een tweede dochter. Wat voor man wil je zijn, wat wil je nu nog bereiken?” Daar hoeft de Groninger niet lang over na te denken. Hij wil door op het door hem uitgestippelde pad. ,,Ik ben blij met wat ik nu heb. De boerderij die ik heb gekocht en aan het opknappen ben is bijna klaar. En met EasyToys kunnen we nog meer taboes doorbreken.”

Roelof en Eric bespreken de genderdiscussie. ,,Hier hebben we een gesprek over gehad met een expert. Om te kijken hoe we het de juiste vorm kunnen geven. We willen niemand pijn doen met onze uitingen. Wegblijven van de discussie is de gemakkelijkste keuze. Ik zoek altijd nieuwe uitdagingen. Dit zou er een kunnen zijn.”

Lees ook: Selfmade in Holland: Joep Verbunt van Matt Sleeps over de grootste dromen voor zijn bedrijf

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details