Podcast Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Hans van der Kooij Hart voor Zaken Cor Hospes

Hans van der Kooij (links) met Hart voor Zaken-host Cor Hospes.

Van onze redactie 30 december 2022

,,Ik ben bezig met een nieuw pand. Een leefpand. Geen gebouw waar ’s avonds het licht uitgaat, maar dat 7 keer 24 uur open blijft, zodat alle medewerkers het voor allerlei dingen kunnen gebruiken. Om met elkaar te koken op de zaak of ’s weekends naar Max Verstappen of iets anders te kijken. Voor feestjes of andere bijeenkomsten'', vertelt Hans van der Kooij aan gastheer Cor Hospes in de podcastserie Hart voor Zaken.

,,Ik wil mijn medewerkers meer geven. Er zijn er een heleboel die alleen zijn. Welke sociale plekken heb je nog? Vroeger waren dat de kerk en verenigingen. Voor anderen is zo’n plek hun kroeg of sportclub, maar ook daar lopen ledenaantallen achteruit. Wij maken zo’n sociale gemeenplaats straks bij ons op de zaak. Waar mensen dingen mogen doen waar hun eigen huis zich niet voor leent. Zo bouw je aan een community met medewerkers en hun vrienden of familie.”

''Dat is toch het mooiste wat je kan doen? Dat jij het uiterste uit jezelf kan halen om te zorgen dat je een heel mooi leven hebt''

Hans van der Kooij, Caesar Groep

'Medewerker presteert beter als hij stabieler, onafhankelijker en beter in balans is'

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van Caesar Groep. Een bedrijf waar men klanten helpt met het oplossen van ICT-vraagstukken. Daarnaast optimaliseert de dienstverlening de performance van de eigen medewerkers, zodat ze stappen in hun loopbaan maken en het beste uit zichzelf halen. Daarbij heeft de ondernemer extra oog voor gedragsvaardigheden. ,,Als je ziet hoeveel gedragstraining we hebben... Dat zie je bij andere ICT-bedrijven niet, denk ik. Daar kijken ze vooral naar technische vaardigheden. Wij denken dat iemand beter kan presteren als hij stabieler, onafhankelijker en beter in balans is.”

Ervoor zorgen dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen. ,,Ja, dan moet je liefde voor ze hebben, anders gaat dat niet lukken'', beaamt Hans. ,,Liefde is aandacht. Liefde is geven om de mensen om je heen, zodat je samen een fantastische tijd hebt op aarde. Vertaald naar mijn business betekent het dat ik mensen probeer te helpen op hun weg in het leven, ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven. Dat is toch het mooiste wat je kan doen? Dat jij het uiterste uit jezelf kan halen om te zorgen dat je een heel mooi leven hebt.”

Lees ook: Hoe Mark Vletter met werkplezier en vriendschap Voys tot grote hoogte stuwt

'Corona heeft binnen bedrijven meer op zijn kop gezet dan ze in veel bestuurskamers vermoeden'

Liefde en business. Hans merkt het. Als hij vijf jaar geleden die twee woorden met elkaar in combinatie had gebruikt, werd hij vreemd aangekeken. Het omslagpunt? Dat heeft volgens hem alles te maken met de wal die het schip keert. Corona heeft binnen bedrijven meer op zijn kop gezet dan ze in veel bestuurskamers vermoeden. ,,Vanaf mei 2020 in coronatijd, toen Nederland voor de eerste keer weer een beetje openging, ben ik mensen weer terug gaan halen. Sommigen heb ik direct naar de dokter gestuurd. Die hadden twee maanden thuisgezeten en dat ging helemaal niet goed. Als je alleen bent, en je bent depressief, dan is dat thuiswerken niet makkelijk.”

Kijk, sommigen vinden dat thuiswerken prima, omdat het eerder niet kon. Het scheelt hen wekelijks soms zomaar 10 uur reistijd. Die uren kunnen ze op een andere manier invullen. Overdag naar de kapper, overdag sporten in plaats van ’s avonds. Maar of je collega’s daarvan nu echt beter worden. En voor hun onderlinge verbinding is het helemaal slecht. ,,Het ziekteverzuim is sinds corona niet minder aan het worden, integendeel, het is hoger als voor corona. Leg mij uit hoe dat kan? Er zijn een heleboel mensen die onderliggende problematiek hebben, waar geen aandacht meer voor is. Omdat ze onzichtbaar zijn. Het verzuim in de zorg ligt op dit ogenblik op 10 procent. Mijn vrouw is psycholoog en die heeft op het ogenblik met name van ziekenhuizen gigantische ladingen mensen onder behandeling, jonge mensen van 22 en 23 jaar.”

''Ik zie dat mensen die bij een bedrijf een ‘gewone’ functie hebben in hun vrije tijd voorzitter van een voetbalclub zijn. Dat betekent heel simpel dat jij als bedrijf hun competenties niet gebruikt''

Hans van der Kooij, Caesar Groep

Tijdens teamdag bespreek je doelstellingen en problemen waaraan je gezamenlijk werkt

Hybride werken, onafhankelijk van het kantoor, de ICT-topman moedigt het aan. Waarom zou je dan je kantoor opheffen of dat op sommige dagen sluiten? ,,Ik denk juist dat je aan een gemeenplaats moet bouwen om te zorgen dat je verbinding met je medewerkers houdt.” Mensen stimuleren elkaar te stimuleren en dan moet je bij elkaar zitten. ,,Ons beleid is dat elk team een dag per week bij elkaar zit. Tijdens zo’n teamdag bespreek je met elkaar je doelstellingen en problemen waaraan je gezamenlijk werkt. En de dingen waarmee je zelf zit, je carrière en de dingen die je zelf wilt bereiken. Dat gaat makkelijker bij een kop koffie dan via Teams.”

Ook in de coronatijd zag hij dat mensen ’s avonds om half zes of half zeven toch nog even langs kantoor kwamen. Nadat ze een uur in de file hadden gestaan. ,,We hebben rondom ons kantoor bedrijven zitten die twee jaar dicht zijn geweest. Dat is niet makkelijk om dat terug te bouwen. Je kent het spreekwoord ‘de geest zit in de fles’. Ik zie bij grote bedrijven dat er steeds minder geest in het bedrijf zit. Omdat mensen daar niet op waarde worden geschat. Ik zie dat mensen die bij een bedrijf een ‘gewone’ functie hebben in hun vrije tijd voorzitter van een voetbalclub zijn. Dat betekent heel simpel dat jij als bedrijf hun competenties niet gebruikt.”

Twee ultieme tips van Hans van der Kooij voor zijn collega-ondernemers

Zijn twee tips voor ondernemers om ervoor te zorgen dat ook het hart van hun onderneming sneller gaat kloppen: ,,Geloof in mensen, vertrouw mensen. Dat is de belangrijkste. Als ik mensen niet ken, ga ik er altijd vanuit dat ik ze kan vertrouwen. Dat is een stuk makkelijker dan andersom.” Tip nummer twee. ,,Zorg dat je altijd bezig bent met iemand te begrijpen vanuit zijn perspectief, zodat je hem beter kunt helpen op de weg waar hij naartoe wil.''

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: Natasja Naron (Gabriël) over ondernemersmissie: 'Als je werkt vanuit liefde kan er geen hiërarchie zijn'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details