Podcast Hart voor Zaken
Liefde en business zijn de twee grote pijlers succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)
Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Hans van der Kooij (links) met Hart voor Zaken-host Cor Hospes.
,,Ik ben bezig met een nieuw pand. Een leefpand. Geen gebouw waar ’s avonds het licht uitgaat, maar dat 7 keer 24 uur open blijft, zodat alle medewerkers het voor allerlei dingen kunnen gebruiken. Om met elkaar te koken op de zaak of ’s weekends naar Max Verstappen of iets anders te kijken. Voor feestjes of andere bijeenkomsten'', vertelt Hans van der Kooij aan gastheer Cor Hospes in de podcastserie Hart voor Zaken.
,,Ik wil mijn medewerkers meer geven. Er zijn er een heleboel die alleen zijn. Welke sociale plekken heb je nog? Vroeger waren dat de kerk en verenigingen. Voor anderen is zo’n plek hun kroeg of sportclub, maar ook daar lopen ledenaantallen achteruit. Wij maken zo’n sociale gemeenplaats straks bij ons op de zaak. Waar mensen dingen mogen doen waar hun eigen huis zich niet voor leent. Zo bouw je aan een community met medewerkers en hun vrienden of familie.”
''Dat is toch het mooiste wat je kan doen? Dat jij het uiterste uit jezelf kan halen om te zorgen dat je een heel mooi leven hebt''
'Medewerker presteert beter als hij stabieler, onafhankelijker en beter in balans is'
Hans van der Kooij is directeur en oprichter van Caesar Groep. Een bedrijf waar men klanten helpt met het oplossen van ICT-vraagstukken. Daarnaast optimaliseert de dienstverlening de performance van de eigen medewerkers, zodat ze stappen in hun loopbaan maken en het beste uit zichzelf halen. Daarbij heeft de ondernemer extra oog voor gedragsvaardigheden. ,,Als je ziet hoeveel gedragstraining we hebben... Dat zie je bij andere ICT-bedrijven niet, denk ik. Daar kijken ze vooral naar technische vaardigheden. Wij denken dat iemand beter kan presteren als hij stabieler, onafhankelijker en beter in balans is.”
Ervoor zorgen dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen. ,,Ja, dan moet je liefde voor ze hebben, anders gaat dat niet lukken'', beaamt Hans. ,,Liefde is aandacht. Liefde is geven om de mensen om je heen, zodat je samen een fantastische tijd hebt op aarde. Vertaald naar mijn business betekent het dat ik mensen probeer te helpen op hun weg in het leven, ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven. Dat is toch het mooiste wat je kan doen? Dat jij het uiterste uit jezelf kan halen om te zorgen dat je een heel mooi leven hebt.”
Lees ook: Hoe Mark Vletter met werkplezier en vriendschap Voys tot grote hoogte stuwt
'Corona heeft binnen bedrijven meer op zijn kop gezet dan ze in veel bestuurskamers vermoeden'
Liefde en business. Hans merkt het. Als hij vijf jaar geleden die twee woorden met elkaar in combinatie had gebruikt, werd hij vreemd aangekeken. Het omslagpunt? Dat heeft volgens hem alles te maken met de wal die het schip keert. Corona heeft binnen bedrijven meer op zijn kop gezet dan ze in veel bestuurskamers vermoeden. ,,Vanaf mei 2020 in coronatijd, toen Nederland voor de eerste keer weer een beetje openging, ben ik mensen weer terug gaan halen. Sommigen heb ik direct naar de dokter gestuurd. Die hadden twee maanden thuisgezeten en dat ging helemaal niet goed. Als je alleen bent, en je bent depressief, dan is dat thuiswerken niet makkelijk.”
Kijk, sommigen vinden dat thuiswerken prima, omdat het eerder niet kon. Het scheelt hen wekelijks soms zomaar 10 uur reistijd. Die uren kunnen ze op een andere manier invullen. Overdag naar de kapper, overdag sporten in plaats van ’s avonds. Maar of je collega’s daarvan nu echt beter worden. En voor hun onderlinge verbinding is het helemaal slecht. ,,Het ziekteverzuim is sinds corona niet minder aan het worden, integendeel, het is hoger als voor corona. Leg mij uit hoe dat kan? Er zijn een heleboel mensen die onderliggende problematiek hebben, waar geen aandacht meer voor is. Omdat ze onzichtbaar zijn. Het verzuim in de zorg ligt op dit ogenblik op 10 procent. Mijn vrouw is psycholoog en die heeft op het ogenblik met name van ziekenhuizen gigantische ladingen mensen onder behandeling, jonge mensen van 22 en 23 jaar.”
''Ik zie dat mensen die bij een bedrijf een ‘gewone’ functie hebben in hun vrije tijd voorzitter van een voetbalclub zijn. Dat betekent heel simpel dat jij als bedrijf hun competenties niet gebruikt''
Tijdens teamdag bespreek je doelstellingen en problemen waaraan je gezamenlijk werkt
Hybride werken, onafhankelijk van het kantoor, de ICT-topman moedigt het aan. Waarom zou je dan je kantoor opheffen of dat op sommige dagen sluiten? ,,Ik denk juist dat je aan een gemeenplaats moet bouwen om te zorgen dat je verbinding met je medewerkers houdt.” Mensen stimuleren elkaar te stimuleren en dan moet je bij elkaar zitten. ,,Ons beleid is dat elk team een dag per week bij elkaar zit. Tijdens zo’n teamdag bespreek je met elkaar je doelstellingen en problemen waaraan je gezamenlijk werkt. En de dingen waarmee je zelf zit, je carrière en de dingen die je zelf wilt bereiken. Dat gaat makkelijker bij een kop koffie dan via Teams.”
Ook in de coronatijd zag hij dat mensen ’s avonds om half zes of half zeven toch nog even langs kantoor kwamen. Nadat ze een uur in de file hadden gestaan. ,,We hebben rondom ons kantoor bedrijven zitten die twee jaar dicht zijn geweest. Dat is niet makkelijk om dat terug te bouwen. Je kent het spreekwoord ‘de geest zit in de fles’. Ik zie bij grote bedrijven dat er steeds minder geest in het bedrijf zit. Omdat mensen daar niet op waarde worden geschat. Ik zie dat mensen die bij een bedrijf een ‘gewone’ functie hebben in hun vrije tijd voorzitter van een voetbalclub zijn. Dat betekent heel simpel dat jij als bedrijf hun competenties niet gebruikt.”
Twee ultieme tips van Hans van der Kooij voor zijn collega-ondernemers
Zijn twee tips voor ondernemers om ervoor te zorgen dat ook het hart van hun onderneming sneller gaat kloppen: ,,Geloof in mensen, vertrouw mensen. Dat is de belangrijkste. Als ik mensen niet ken, ga ik er altijd vanuit dat ik ze kan vertrouwen. Dat is een stuk makkelijker dan andersom.” Tip nummer twee. ,,Zorg dat je altijd bezig bent met iemand te begrijpen vanuit zijn perspectief, zodat je hem beter kunt helpen op de weg waar hij naartoe wil.''
Hart voor Zaken met Cor Hospes
Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.
Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.