Combined ShapeAcademy Leiderschap

'De beste leiders zijn zij die alles kunnen en durven te delegeren, behalve het werk dat uitsluitend zij kunnen doen'

'Voor veel managers is leren delegeren moeilijk. Voor mij betekent dat namelijk: leren om te leiden, in plaats van alles zelf te willen doen.' Universitair docent Sofya Isaakyan, expert op het gebied van leiderschap en organisatiegedrag, adviseert ondernemers op Het Groeicollege Leiderschap hoe ze het beste een team kunnen leiden.

Martin Brester 22 november 2022

RSM Sofya Isaakyan

"Sommige managers hebben wel de expertise, maar niet de ervaring. Iemand die goed is in sales, is niet automatisch ook een goede salesmanager. Maar leiderschap kun je leren", aldus Sofya Isaakyan, universitair docent Organisational Behaviour (Erasmus Universiteit).

Als geen ander kent Sofya Isaakyan de verantwoordelijkheid van het aansturen van een team. De universitair docent ('Assistant Professor') op het gebied van leiderschap en organisatiegedrag aan de Erasmus Universiteit geeft het hele jaar door les. Tijd vinden voor research is vaak lastig voor haar. ,,Ik werk daarom vaak met onderzoeks- en onderwijsassistenten en delegeer hen verschillende taken, waaronder bijvoorbeeld het voorbereiden van datasets voor mijn onderzoek. Het liefst zou ik dat werk zelf doen, maar het is technisch werk dat veel tijd kost. Tijd die ik liever besteed aan het schrijven van een paper of het voorbereiden van een interessant college voor mijn studenten. Gelukkig zijn de onderzoeksassistenten met wie ik werk heel goed in het invoeren van gegevens en leren ze er ook veel van. Goed voor hun ontwikkeling én voor de mijne, want ik leer er ook van."

'Leiderschap kun je leren. Door in jezelf te investeren, boeken te lezen, cursussen te volgen'

Veel leidinggevende mkb-ondernemers zijn gewend taken naar zich toe te trekken. Begrijpelijk, maar onverstandig, vindt Isaakyan. ,,Zeker als je begint met ondernemen heb je nog weinig budget en weinig mensen, dus doe je de meeste dingen zelf."

,,Dat afleren is moeilijk. Bij management komt ook veel kijken: relatiebeheer, contracten, people management. Daarbij hoort ook vertrouwen hebben in je mensen, werk uitbesteden zonder de angst dat het misschien niet helemaal gebeurt zoals jij het zou doen. Voor veel managers is leren delegeren moeilijk. Voor mij betekent dat namelijk: leren om te leiden, in plaats van alles zelf te willen doen. Om te groeien moet je van 'doen' naar 'leiden' gaan, zie ook dit Harvard artikel over leiderschap. Daarbij is het belangrijk om niet alleen anderen te leiden, maar ook jezelf te managen. Dat betekent dat je voortdurend in jezelf en je leiderschap moet investeren. Een flinke uitdaging, maar het levert je meer tijd, meer energie en minder stress op. Zo blijf je in balans en verklein je de kans op een burn-out."

Als je organisatie groeit, verandert het ook en dat vraagt dat om topprestaties van jou als leider. Hoe zorg je tijdens deze veranderingen voor het behoud van de performance van je organisatie? Bekijk hoe Het Groeicollege Leiderschap jou hierbij kan helpen.

'Eat the frog in the morning'

De juiste prioriteiten stellen is daarom van cruciaal belang. ,,We besteden overdag veel tijd aan dingen die niets met 'key goals', jouw hoofddoelen, te maken hebben. Breek met die tijdrovende gewoontes. Zelfdiscipline is daarbij essentieel. Schrijf iedere ochtend op wat je écht moet doen om je doelen te bereiken, en geef minder belangrijke taken uit handen. Zelfs als mensen die je delegeert daarbij fouten maken is dat niet erg. Dat is de kunst van het loslaten: accepteren, voor hen er een leermoment van maken, en doorgaan. De beste leiders zijn zij die alles kunnen en durven te delegeren, behalve het werk dat uitsluitend zij kunnen doen. Maar wees waakzaam voor uitstelgedrag. Maak er daarom een regel van dat je de dag begint met de lastigste taak. Schrijver Mark Twain zei: 'If it's your job to eat a frog, it's best to do it first thing in the morning.' Dan kan de rest van de dag alleen maar beter worden."

Wil jij ook liever bouwen aan jouw lange-termijn-doelstellingen voor je onderneming? Tijdens Het Groeicollege Leiderschap ga je met heldere inzichten en praktische handvatten aan de slag en ontwikkel je van ‘meewerkend voorman’ naar ‘bestuurder’ en vooral naar de juiste ‘leider’. Ontdek het programma en vraag en brochure aan.

Een romantische gedachte is dat leiderschap is aangeboren. Onderzoek wijst echter anders uit. ,,Sommige managers hebben wel de expertise, maar niet de ervaring. Iemand die goed is in sales, is niet automatisch ook een goede salesmanager. Maar leiderschap kun je leren. Door in jezelf te investeren, boeken te lezen, cursussen te volgen. Daarnaast is social learning raadzaam. Zoek contact met mensen die ergens goed in zijn, een mentor van wie je kunt leren. De grootste valkuil voor ondernemers is dat ze zo gefocust zijn op hun business en groei, dat ze niet zien wat leiderschap precies inhoudt. Dat is niet mensen aannemen en ze salaris betalen, maar hen jouw passie en visie voor het bedrijf overbrengen. Dat is het belangrijkste verschil tussen managers en leiders."

'Ondernemen is geen sprint, maar een marathon. Zoek de balans tussen doelen waar je blij van wordt en die het bedrijf helpen groeien'

'Geef mensen de ruimte om te falen'

Natuurlijk is groei belangrijk, maar zie dat in een breder perspectief, adviseert Isaakyan. ,,Door te investeren in je mensen, bewaak je de lange termijn. Geef mensen de ruimte om te falen. In een veilige omgeving waar fouten maken kan en mag zonder consequenties, blijven mensen langer bij je. Zeker de nieuwe generatie hecht veel belang aan zelfontwikkeling en een goede werk/privé-balans. Niet tot diep in de nacht overwerken, dat zit niet in de Nederlandse cultuur, waar het minder belangrijk is om op die manier je manager te imponeren."

Tijdens Het Groeicollege Leiderschap gaat Isaakyan dieper in op het ontwikkelen van management. ,,Ik ben heus geen goeroe, maar denk wel dat ik leidinggevende ondernemers kan helpen hun kwaliteiten beter te benutten. Ondernemen is geen sprint, maar een marathon. Zoek de balans tussen doelen waar je blij van wordt en die het bedrijf helpen groeien. Uiteindelijk is voldoening van je werk écht van belang. Wees blij dat er altijd ruimte is voor verbetering, zowel bij je team als bij jezelf."

NIEUW! Het Groeicollege Leiderschap

Van de makers van Het Groeicollege

Groeit je bedrijf en kom je in een andere fase? Verandert daarmee jouw rol? Ben je op zoek naar meer grip en structuur? Leiders die op tijd bijsturen en vooruitkijken, zijn veel wendbaarder en klaar voor veranderingen. Wacht niet langer, laat verandering je niet overkomen en wees voorbereid op de toekomst. Doe mee aan Het Groeicollege Leiderschap op 23 januari of volg eerst het gratis online proefcollege op 12 januari

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws