Podcast Hart voor Zaken

Jan-Paul Rutten (Gulpener): 'Wees als ondernemer duidelijk en consequent'

Hij is de achtste generatie die aan het hoofd van het familiebedrijf staat. Een mensgedreven organisatie die inzet op milieuvriendelijk en duurzame relaties met boeren in de omgeving, en dat geeft een enorme kracht. Jan-Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij praat er met host Cor Hospes over in een fonkelnieuwe Hart voor Zaken.

Cor Gulpener liggend

Directeur Jan-Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij (rechts) met uw gastheer Cor Hospes.

Van onze redactie 24 februari 2023

,,Als je liefde hebt en liefde kunt geven, ontvang je ook liefde. En dan bloeien er mooie dingen. In je privéleven, maar ook in een werksituatie'', vertelt Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener Bierbrouwerij, aan Cor Hospes in deze twaalfde Hart voor Zaken. ,,De Return On Investment van liefde. Dan kom je terecht bij 'wie goed doet, goed ontmoet'. Dat is denk ik waar het om draait.''

Liefde is een voorwaarde voor business?

,,Als je dingen vanuit liefde doet, doe je de goede dingen. Dan denk je na wat de gevolgen zijn en hou je rekening met anderen, en ben je dus op een goede manier bezig.”

Jan-Paul is de achtste generatie die aan het roer staat van Gulpener Bierbrouwerij. Daar zag het lange tijd niet naar uit. Hij was chirurg en tropenarts en zat voor zijn werk met zijn vrouw en kinderen enkele jaren in Nepal. De Limburger verraste zijn omgeving toen hij, 38 jaar, alsnog in het familiebedrijf wilde stappen. ,,Ik heb het bedrijf altijd mooi gevonden, maar de geneeskunde en chirurgie trokken in die tijd harder aan mij.”

Het bier kruipt toch waar het niet gaan kan?

,,Het was aantrekkingskracht, het vertrouwen en de eeuwenlange historie, en ja, na al die jaren thuiskomen. Het leek me ook een spannende trip. Misschien moet je het verliefdheid noemen of echte liefde, en die is gaan groeien de afgelopen jaren. Ik was me misschien niet zo bewust van de waarde van de geschiedenis die hier al lag.”

''Winst is het gevolg van wat we doen. Onze doelen liggen op meer niveaus, maatschappelijk, regionaal en innovatief''

Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener Bierbrouwerij

Voelen die medewerkers jouw liefde ook?

,,Ik denk dat dit nodig is in ons formaat en type bedrijf. Maar misschien is het wel nodig binnen elk bedrijf dat wil ondernemen zoals wij dat doen. Wij kiezen niet voor de hoogste winst. Natuurlijk moeten we winst maken. Als dat niet gebeurt, kunnen we niet investeren en zijn we ook niet fossielvrij over een paar jaar. Maar winst is het gevolg van wat we doen. Onze doelen liggen op meer niveaus, maatschappelijk, regionaal en innovatief.”

Die weg is al in de jaren 90 van de vorige eeuw ingezet door zijn vader. ,,Hij zag multinationals bij wie het eigenlijk maar om een ding draaide: winstmaximalisatie. Mens en milieu hadden daar geen enkele plek, en dat wilde hij anders doen.'' Hij kwam in aanraking met ‘duurzaamheidsgoeroe’ Herman Wijffels en hoorde over People, Planet en Profit. ,,Dat was toen echt klapperen met de oren. Het vormde vorm het haakje waarop hij wilde gaan bouwen.” Meer over Gulpener en duurzaamheid hoor je in deze podcast.

''Mensen werken hier omdat ze voelen dat bij ons ook echt iets kunnen toevoegen aan ons verhaal. Ze komen niet bij ons omdat ze het hoogste loon krijgen''

Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener Bierbrouwerij

Een relatief klein Gulpener-team van enthousiaste en gedreven mensen

Terug naar de medewerkers. Ze staan centraal binnen Gulpener. Jan-Paul: ,,Dit is een echt mensgedreven organisatie.” Het geeft de brouwerij een ongekende kracht. De biermarkt is extreem competitief en wordt gedomineerd door vier multinationals die zo’n 85 tot 90 procent van de markt in hun greep hebben. Gulpener bestrijkt zo’n 1,5 procent van de Nederlandse markt.

,,De competitie is fel. Om mee te kunnen in dat geweld moet je boven je kunnen presteren. En ik denk dat wij dat doen. Dat kan alleen omdat wij werken met een relatief klein team van enthousiaste en gedreven mensen die elke dag weer opnieuw op zoek zijn naar verbeteringen en naar hoe het anders en nog lekkerder of beter kan. Mensen werken hier omdat ze voelen dat bij ons ook echt iets kunnen toevoegen aan ons verhaal. Ze komen niet bij ons omdat ze het hoogste loon krijgen. Ja, ze krijgen hartstikke prima betaald. Maar er is altijd een bedrijf te vinden waar ze een paar honderd euro meer kunnen verdienen. Als dat je drive is, moet je niet hier zijn. Mensen gaan ook niet zomaar weg. Omdat ze het naar hun zin hebben bij ons. Ze hebben plezier in hun werk. Dat is toch een van de meest bijzondere dingen, dat mensen met plezier 's ochtends naar hun werken komen en trots zijn op het bedrijf waarvoor ze werken. Dat is wellicht die vonk of die liefde, waar ik enorm veel om geef en die gelukkig maakt.”

Lees ook: Nederland grootste bierexporteur van EU en op een na grootste ter wereld

Tot slot, heb je twee ondernemertips?

,,Wat bij mij goed werkt: geef persoonlijke aandacht, welgemeende persoonlijke aandacht. En probeer duidelijk en consequent te zijn. Met een duidelijke stip op de horizon, zodat iedereen snapt waar je naartoe wil. Dan pas ontstaat er iets gezamenlijks. Je verandert dingen niet van vandaag op morgen. Dat duurt een aantal jaren, en alleen als je heel consequent bent in waar je naartoe wil.”

Hart voor Zaken met Cor Hospes

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.

Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.

Lees ook: Waarom je volgens Bert van Son (MUD Jeans) als bedrijf zonder doel geen bestaansrecht hebt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details