Nieuws Leiderschap

Lidl pakt intern e-mailen aan: 's avonds en in weekend komen mails niet aan

Er gaat een nieuwe regel in voor de werknemers van supermarktketen Lidl België en Luxemburg: tussen 18.00 en 07.00 uur zullen geen e-mails binnenkomen bij collega's. Dat schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Marleen Luijt 3 september 2018

Overzicht openingstijden supermarkten koningsdag 2018 lidl

Lidl Nederland geeft desgevraagd aan dat ze het 'een mooi initiatief vinden'. Maar: 'Op dit moment zijn er geen plannen om het hier door te voeren, we onderzoeken met interesse de mogelijkheden'.

Een interne e-mail die na 18 uur wordt verstuurd, zal pas om 07.00 uur aankomen. Ook de e-mails die in de weekend verstuurd worden door Lidl-medewerkers in België en Luxemburg, belanden pas maandagochtend in de mailbox van collega's. Lidl wil zo medewerkers de kans geven ,,om hun hoofd volledig leeg te maken”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Lees ook: Waarom je interne e-mails meteen moet afschaffen

Lidl-medewerkers die ’s avonds nog een e-mail sturen naar een collega, zullen dus moeten wachten op een antwoord. ,,We voeren deze pauze voor het interne e-mailverkeer in om de privétijd van de werknemers nog meer te respecteren en zo een goede work-life balance te bevorderen. Wie wil, kan nog altijd e-mails sturen, maar zet daarbij niemand onbewust onder druk om na de kantooruren nog met het werk bezig te zijn”, legt Colbrandt uit.

Stress

Volgens experts is de nieuwe regel een goede zaak, want die constante bereikbaarheid maakt dat mensen nooit volledig tot rust kunnen komen. Pobos, het Vlaamse adviescentrum gespecialiseerd in burn-out en trauma’s, vindt die onbereikbaarheid ,,essentieel om mentaal tot rust te komen”. ,,Het fenomeen van mailen na de werkuren kan een belangrijke oorzaak van verhoogde stress zijn, wat kan leiden tot burn-out. Je geest moet de tijd krijgen om te herstellen en te recupereren na een dag vol prikkels”, zegt Anouck Heulot, psychologe bij Pobos.

Lees ook: 6 tips om de overgang tussen vakantie en werk te versoepelen

Mails van buitenaf zullen wel nog steeds meteen aankomen en ook voor bepaalde afdelingen en functies - zoals de klantendienst, woordvoerders en de bestellers en ontvangers in distributiecentra - is een uitzondering gemaakt.